Eperon d’Or – gebouw erfgoed

Meerijden met mijn fotomaatje naar Izegem. Een hele onderneming van iets meer dan anderhalf uur als het verkeer een beetje gewillig is.

De opmerkelijke architectuur van Eperon d’Or getuigt van de groei en bloei van het schoenenbedrijf van de familie Vandommele.

De erkenning van Eperon d’Or als hofleverancier van het Belgische (1927) en het Luxemburgse hof (1933) vereist een architectuur die de nieuw verworven reputatie bevestigt.

Architect Charles Laloo, directeur van de Stedelijke Nijverheidsschool te Izegem, ontwerpt omstreeks 1930 een administratief voorgebouw in zuivere Art Decostijl.

Onder een breed uitkragende kroonlijst is een gecementeerde fries waarop midden de jaren 1950 de naam van het bedrijf en de wapenschilden van het Belgische en Luxemburgse hof zijn aangebracht.

Het interieur is afgewerkt met tegelvoeren en granitovloeren in geometrische motieven. Een typerend kleurenschema verbindt de kleuren van vloer, muren, ramen en deuren tot een harmonieus geheel. Dit kleurenschema is tijdens de restauratie grondig onderzocht en zorgvuldig gereconstrueerd.

Het voorgebouw is sinds 1999 een beschermd monument.

Wordt vervolgd: borstels

Bron: Eperon d’Or en industriecultuur.be

Enkele mede bloggers (waarvan ik nog weet heb) brachten ook al een bezoekje aan het industrieel museum
Fotorantje klik HIER
Liesonderweg klik HIER
Suske – de dingen des levens klik HIER

44 thoughts on “Eperon d’Or – gebouw erfgoed

  1. Kenmerkende bouwstijl van rond die periode die zowat her en der in Vlaanderen verscheen. Wat niet wil zeggen dat het maar gewoon is.

    De foto’s tonen het mooie ervan, zeker de buitenzijde in bijzonder interessant.

    Prachtige beeldverslag wist je er van te maken.

  2. Mooie gebouw is dit. Wel ouderwets om binnen te kijken. Maakt juist mooi bespaard houden. Heel speciaal!! Mooie foto’s. Fijne dag.

  3. Wat een pracht en praal. Toen was er geld voor zulke bouwwerken. Ben zelf niet naar erfgoeddag geweest maar naar verjaardagsfeestje van achterkleinkind

Schrijf met respect of een vleugje humor, je hebt beide in overvloed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.