Kunstberg – Brussel

De eerste tuin van de Kunstberg werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1910 om vervolgens in de jaren ’50 te worden vervangen door het grote stedenbouwkundige complex dat op de Kunstberg verrees, met inbegrip van de huidige tuin die vanaf 2001 werd gerestaureerd.


De oorspronkelijke versie van het Brussels Meeting Centre werd in 1958 feestelijk geopend om er niet alleen verschillende evenementen te laten doorgaan, die er in het kader van de Wereldtentoonstelling werden georganiseerd, maar ook om als vergaderplaats te fungeren voor de eerste Europese instellingen, vooraleer er specifieke gebouwen voor hen werden voorbehouden. Verouderd en geplaagd door asbestproblemen, moet het oude Congressenpaleis in 2003 zijn deuren sluiten voor een grondige renovatie. Met een immense glazen kubus als symbool, stelt de Square 13.000 m 2 ter beschikking voor internationale congressen, Europese toppen, conferenties, galadiners, tentoonstellingen…

De Koninklijke Bibliotheek werd gebouwd tussen 1954 en 1969 volgens plannen van Jules Ghobert, Maurice Hoyoux en Roland Delers. De nationale bibliotheek van het land is verantwoordelijk voor het beheer van het wettelijk depot, maar is ook een centrale wetenschappelijke bibliotheek en bewaarcentrum (manuscripten, waardevolle boeken, partituren, kaarten …). De bibliotheek wordt ook Albertina genoemd (Albertine in het Frans). Dit verwijst naar koning Albert I, wiens ruitermonument er staat.

.

.

.

De beiaard maakt deel uit van het geheel van gebouwen dat op de Kunstberg werd opgetrokken voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Hij staat in een booggewelf bovenaan de Kunstbergstraat en heeft de vorm van een groot wanduurwerk met errond kleine inhammen waarin twaalf figuren staan, die personages uit de Brusselse geschiedenis en folklore uitbeelden. Deze figuurtjes draaien op de tonen van het 24-delige klokkenspel. Een bronzen figuurtje (een jacquemart) helemaal boven op de arcade, slaat het uur.

Op het plein onderaan de tuin staat een ruiterstandbeeld van de koning te paard. Het is een werk van Alfred Courtens die toen de officiële hofbeeldhouwer was. Het is namelijk aan koning Albert I dat de grote aanpassingswerken werden opgedragen, die de Kunstberg in het midden van de 20ste eeuw onderging. Hij heeft een zicht op de binnenstad.

Wordt vervolgd.

.

.

.

.

.

Advertisement

39 thoughts on “Kunstberg – Brussel

 1. Wat is daar mooie tentoonstelling te zien. Tuin vind ik apart om te zien. Ze hebben mooi aangelegd in Brussel. Heb dit ook nooit gezien. Mooie serie foto’s heb je gemaakt. Fijne dag.

 2. De Kunstberg is een mooie omgeving met een wereld geschiedenis.
  De bouwmaterialen van toen voldoen nu niet meer.
  Belangrijk is dat men de gebouwen wel spaart en niet sloopt.
  Alleen de graffiti maakt het er niet mooier op.
  Ook deze klok heeft geen ‘IV’ in de wijzerplaat.
  Op naar het vervolg, Hans

 3. Oooh dus tóch daar! Dat ruiterbeeld is het enige dat ik herken, maar ik was dus daar al eens met Lucretia tijdens de Kerstmarkt in Brussel.. ik was er niet zeker van dat het dáár was. Heb van al die mooie dingen toen niet veel gezien, die klok bijvoorbeeld niet.. en die vind ik echt geweldig!

 4. De inhoud van je bericht is al een bezienswaardigheid en indrukwekkende serie, maar in je reacties leer ik nog meer zoals het witkalken tegen nachtvorst. Ik ken witkalken van kassen als bescherming tegen teveel zonlicht.
  De beiaard is ook een bezienswaardigheid.
  De foto met de eenzame rookster vind ik ook treffend.

  1. Met kassen wordt dat gedaan tegen zonlicht, met bomen tegen nachtvorst. Ja die was aan het genieten van een winterzonnetje en de rook 😀

 5. Dat uurwerk heeft ook al mijn blik getrokken maar ik was me er niet bewust van dat het een beiaard is, laat staan dat ik zou geweten hebben dat ook de beelden een spektakel opvoeren.

 6. Mooi, Joke, Brussel herbergt een schat aan mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden. Van deze Kunstberg had ik ook nog nooit gehoord. Net zo min als ik had gehoord van het witkalken tegen nachtvorst. Het was dus weer een leerzaam logje.

 7. die hebben ze prachtig aangelegd Joke

  zeker als je van de kant van het Koningsplein komt

  wel jammer van die lelijke graffiti

  prettige dag

 8. Een goede restauratie en aanplantingen hebben het tot een mooi en vrij rustig stukje Brussel gemaakt, middenin de stad. Een mooie serie, vooral de witte stammen vind ik sterk.

 9. Mooie serie Joke. Raar zicht dat die bomen allemaal wit vanonder zijn, omdat men er niet zou tegenlopen misschien ? 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: