engelwortel – wild Angelica

Een schermbloemige soort met een fraai koepelvormig scherm is de gewone engelwortel, Angelica sylvestris. De planten kunnen erg groot worden en lijken in eerste instantie wat op gewone berenklauw. Maar de bladeren zijn meervoudig geveerd. De steel van de onderste, wortelstandige bladeren is hol en aan de zijde, die naar boven gericht is, gegroefd; deze groef lijkt op een goot. Het scherm heeft geen omwindsel, maar de schermpjes hebben wel omwindseltjes. De kleur van de bloemen is wit tot roze of vleeskleurig.

39 thoughts on “engelwortel – wild Angelica

  1. Ik verwonder me er altijd over dat de natuur alles zo prachtig verpakt. Als je ziet wat er allemaal uit die knop ontvouwd wordt ,kan je toch niet anders dan er met bewondering naar kijken

  2. De bloem ken ik wel, maar nu ook bij naam de gewone engelwortel, vroeger noemde ik het bloemkool.

    @ je leert je wel aanpassen als je linkshandig bent, alleen schrijven is me niet gelukt.

  3. Wauw.. je hebt ‘m op een mooi punt in de ontwikkeling zeg. Ik vind het een prachtige plant.. mooier nog dan de berenklauw.

      1. Het mooiere eraan is dat die schermen vaak eerder bestaan uit allemaal kleinere bolletjes.. berenklauw is echt één grote scherm hè. Bovendien kleuren de stengeltjes vaak donkerrood als de plant wat langer bloeit.. is een mooi gezicht .

  4. Zeer mooi gefotografeerd Joke. Het is ook nog een eetbare plant. De groene stukjes die in gekonfijt fruit zitten, zijn stukjes engelwortel. Verder zou hij eetlustopwekkend zijn en verbetert hij de spijsvertering.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: