kleine parelmoervlinder

Issoria lathonia – Queen of Spain fritillary

De kleine parelmoervlinder is een opvallende verschijning met zijn grote zilverwitte spiegels op de onderkant van de achtervleugels. De vlinders van de eerste generatie op het eind van de lente zijn vrij klein, maar in de zomer zijn ze vaak groter. In warme zomers vertonen ze de neiging om te zwerven en kunnen dan ook in andere leefgebieden worden aangetroffen. De vlinders komen voor op een breed scala van droge, bloemrijke graslanden. Het vrouwtje zet de eitjes één voor één op de onderkant van de bladeren van viooltjes. Van dit voedsel kunnen de rupsen zeer snel groeien. De verpopping vindt onderin de vegetatie plaats. De kleine parelmoervlinder vliegt in twee tot vier generaties per jaar, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte van het vliegterrein. In onze streken overwintert de rups, maar waarschijnlijk kunnen ook de andere stadia overwinteren.

•klik op een foto om te vergroten – click on a picture to enlarge

.

.

.

.

.

37 thoughts on “kleine parelmoervlinder

  1. Een prachtige vlinder en ook mooi gefotografeerd. En een schaarse vlinder.
    Deze is familie van de duinparelmoervlinder die ik op Texel fotografeerde.
    Ik zag op het verspreidingskaartje dat de vlinder niet bij ons voorkomt.

  2. Wow deze forto’s is zeker prachtig om te zien. Wat mooi deze vlinder om dichtbij te zien. Deze vlinder heeft mooie kleur.

  3. Nog nooit gespot, waarschijnlijk door gebrek aan viooltjes in de buurt…. Bedankt voor de info en de schitterende foto’s. Geniet nog van het weekend 🙂

  4. Dat is weer een hele mooi, volgens mij heb ik deze soort hier nog nooit gezien. Je heb er ook prachtige foto’s van gemaakt, het tegenlicht in de vleugels maakt het af.

  5. Heel mooie foto’s, Joke. En ik benijd je… ieder jaar zitten er in een natuurgebied dicht in de buurt (Plombières) dit jaar heb ik nog geen enkele gezien, zijn allemaal naar jouw kant uit gevlogen😀.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: