horse chestnut

witte paardenkastanje

Vroege aanplant van de paardenkastanje is beschreven in het Turkse Constantinopel in 1557. Daar was men onder de indruk van de geweldige bloemenmassa van de boom. In 1572 is de eerste boom in Europa ingevoerd en geplant in de tuinen van Wenen. De eerste boom in Nederland werd geplant in de Leidse Hortus in 1608. Vanuit deze twee tuinen vond verdere verspreiding in Noord-Europa plaats. Al eeuwenlang planten we paardenkastanjes in parken en lanen en opvallend vaak treffen we oude paardenkastanjes aan bij monumentale gebouwen, kastelen en kerken. De boom biedt prachtige bloeiwijzen van 20 cm hoog tijdens het voorjaar, verkoelende schaduw in de zomer en gele kleurenpracht in de herfst.
rode paardenkastanje

Carnea verwijst naar de ‘vleeskleurige’ bloemkleur. Deze hybride van de witte paardenkastanje en de rode pavia is mogelijk toevallig ontstaan in Duitsland omstreeks 1800 en gekweekt in Frankrijk sinds 1818. De populaire boom combineert de bloemkleur van de rode pavia met het formaat van de witte paardenkastanje. Hij blijft met ongeveer 20 m hoogte kleiner dan de witte. Ook de vruchten zijn kleiner en hebben minder stekelige bolsters.

14 thoughts on “horse chestnut

 1. Met de zware regenbuien waren ze helaas al snel van de bomen.. jammer, want ik vind dat ook altijd een enorm mooi gezicht, die kastanjekaarsen.

 2. Mooie bloemen om te zien. Ik heb dit nooit gezien Joke. Prachtig kleuren heeft deze bloemen. Mooie foto’s. Weer wat geleerd in jou verhaal. Daar word je wijs van. Fijne dag.

 3. Beiden zijn heel erg mooi en ook hier staan ze trots te wezen aan laantje. Helaas door de wind al vele bloempjes stuk gewaaid. Mooi informatief blogje daarbij geschreven. Groetjes vanaf mijn natuurwebsite ditmaal wat wellicht ook interesant kan wezen voor jou.

  1. Mijn schermt rolt zo vaak en dan vind ik bericht niet meer sorry .Ik hou zowel van de witte en de rode. Ze hebben een fantastische bloeiwijze

 4. Gelukkig hebben ze die ooit ingevoerd, prachtige bloemen bieden ze
  Interessant ook

 5. Bedankt voor deze mooie vergelijking tussen de twee soorten, ik ga proberen om het nooit meer te vergeten Joke.
  Nog een zeer fijn weekend gewenst.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: