great crested grebe – futen

Had gehoopt mij dit jaar eens te kunnen smijten op het fotograferen van futen en hun paargedrag. Helaas ik heb er weer naast gegrepen.

De fuut is in zijn zomerkleed goed herkenbaar aan witgemaskerde kop met bruinrode krans, overlopend in zwart, en verlengde, zwarte kopveren. Ogen felrood. Bovenzijde bruin, onderzijde wit. Mannetje en vrouwtje identiek. In winterkleed vaalbruin en wit, met zwarte kopveren; kenmerkend is wit boven de zwarte teugel (tussen oog en snavel). Jongen zijn zwart-wit gestreept.

De futen hebben een lang broedseizoen van maart tot in oktober, meeste broedsels mei-juni. Aantal eieren gemiddeld 3-4, varieert van 1-6. Meestal één broedsel, soms tweede als jongen eerste nest 6-7 weken oud zijn. Broedduur: 25-29 dagen.

Nest op platform in water, gefixeerd aan begroeiing of tak, bij voorkeur goed verborgen in riet. Jongen verlaten al snel nest en worden op de rug oudervogels warm gehouden. Ze worden nog zo’n 10-11 weken gevoerd door de ouders.

Het wordt dus tijd dat ik eens probeer het nest terug te vinden en te kijken hoever het staat.

Misschien vervolgd

31 thoughts on “great crested grebe – futen

 1. Troost je Joke. Ik heb wel futen gevonden maar ze hadden geen baltzgedrag.In Nederland zie je ze in heel veel grachten en dus nooit zo ver af. Hier is het vaak zoeken. Mmaar wat je toont is wel erg interessant.
  Geniet van de mooie dagen

 2. De jonge fuutjes zijn echt schattig om te zien. Misschien heb je nog kansen in de loop van het seizoen, de futen zijn wel tot aan het najaar actief om voor hun nageslacht te zorgen. De nestfoto’s zijn ook erg leuk, dat is dan wel alvast goed gelukt.

 3. Jammer dat je geen balstsgedrag hebt getroffen. Dan moet je ook wel geluk hebben. Maar je hebt wel een mooi alternatief. Ik vind de foto´s van de fuut op het nest heel mooi.

 4. Leuk dat jij de Fuut ook eens in de kijker zet met heel wat nuttige wetenswaardigheden erbij.
  Bedankt voor het delen Joke.

 5. Een mooie blog over de futen, een mooie watervogel.
  Zie ze hier ook regelmatig met gezin zwemmen. Hans

 6. Toch een mooie serie van de fuut op het nest. Je hebt altijd wat geluk nodig om zo’n paringsmoment in beeld te kunnen vangen. En dat geldt voor een fuut met jonkies op de rug al evenzeer. Maar het kan wèl, Heel veel succes, ik hoop dat het je lukt, zodat wij tegen die tijd even kunnen meegenieten.

 7. Ook al leuk om er zo eentje op het nest te zien
  Benieuwd naar de babies

 8. Zeker doen.. zó leuk die jonkies in hun gestreepte pyiamaatjes.. vooral als ze meevaren op hun mama’s rug! 🙂
  Maar deze foto’s zijn ook al heel erg de moeite hoor! 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: