Canadese gans – goose

De Canadese gans is een grote, bruingrijze gans met zwarte kop, hals en snavel. De ganzen hebben een grote witte wangvlek.

De Canadese gans is een jachtwildsoort, waarvoor gewone jacht, bijzondere jacht en bestrijding kunnen worden uitgevoerd. Specifiek voor het natuurbeheer mag Canadese gans bijkomend worden gedood door het rapen of vernielen van eieren, en middels ruivangst.

Wilde ganzen kunnen meer dan 20 jaar oud worden. De vrouwtjes leggen vanaf hun derde levensjaar jaarlijks meestal vier tot zeven eieren. De Canadese gans komt tegenwoordig in alle Vlaamse provincies voor. Canadese ganzen voeden zich met plantaardig materiaal.

Zoals bij alle zomerganzen, zorgen Canadese ganzen voor problemen in zowel landbouw-, recreatie- als natuurgebied. De schade ontstaat door vraat en betreding, met daarbovenop ook nog een sterk mestproductie.In landbouwgebied gaat het dan voornamelijk om schade aan (jonge) gewassen. In recreatiegebied veroorzaken met name de uitwerpselen een kwaliteitsverlies van ligweides, gazons én (zwem)wateren. Daarnaast kunnen de dieren zich agressief opstellen tegen bezoekers. In natuurgebied veroorzaken zomerganzen een degradatie van voornamelijk hooiland-, oever- en watervegetaties.

Canadese gans komt van nature voor in Noord-Amerika. Canadese ganzen werden vanaf de jaren 1920 in Europa ingevoerd als jacht- en parkvogel. Canadese gans werd in België voor het eerst in het wild gesignaleerd in 1973. Sinds 1990 is de populatie enorm beginnen groeien. De Canadese ganzen in Vlaanderen zijn voornamelijk ontsnapte parkvogels die zich hebben aangepast aan onze contreien en hier dus het jaarrond blijven. De Nederlandse en Belgische populaties zijn waarschijnlijk grotendeels sedentair, hoewel buiten het broedseizoen verplaatsingen van meerdere tientallen kilometers frequent voorkomen. De vogels hebben het hier best naar hun zin: er zijn voldoende waterpartijen, dekking, voedsel en slechts een beperkt aantal natuurlijke vijanden.

Na het zien van haar blik door mijn lens, ben ik het toch maar stilletjes afgebold 😇

48 thoughts on “Canadese gans – goose

 1. Dit lijkt me een brave gans, die mooi kwam poseren voor je lens. Ik ben in de Brielmeersen bij ons ooit eens aangevallen door een Canadese gans toen ik naar haar zin wat te dicht bij haar kleintjes kwam.

 2. Ik heb het niet zo op ganzen, maar dat komt omdat er zoveel zijn. Deze heeft zich echter wel fotogeniek opgesteld voor jou.
  Ik vind de nijlgans nog vervelender en agressiever dan dit soort.

 3. Dit soort zie ik ook wel graag en soms komt er een paartje gewoon onverwachts op het grasveld op visite. Ze zitten vast dichtbij. Mooi ook de informatie en foto’s van jou. Ik schreef eens deze woorden over hen op de natuur website;
  https://catherinetine.blogspot.com/2021/04/onverwacht-bezoek-van-paartje-canadese.html Wellicht vind je dit ook wel eens mooi om te lezen. Je mag later deze reactie wel weg doe hoor maar wist even niet hoe ik het aan jou moest schrijve,. Groetjes, Tine

 4. Het zijn mooie dieren en ook fotogeniek, dat laat je weer mooi zien. Jammer dat er overlast ervaren wordt van de ganzen, maar men had destijds daarover moeten nadenken bij het uitzetten in onze landen. Uiteindelijk zijn de ganzen nu ook het slachtoffer als zij worden gevangen en afgemaakt.

 5. De Canadese gans zie je hier ook veel, nu weer als gezin met pluizige bolletjes pulletjes. Hans

 6. Ik blijf genieten van deze mooie foto’s. De ganzen kunnen verdomd venijnig zijn, maar het zijn en blijven mooie vogels om te fotograferen. Mét en zonder overlast, we hebben weer eens in de natuur moeten ingrijpen, en nu decennia later zitten we met de gebakken poep, pardon, peren.

 7. Soms moeten we ingrijpen en bijsturen… Wie de natuur gaat bijsturen zoals door het invoeren van deze ganzen, riskeert om op termijn grote problemen te veroorzaken (maar blijkbaar werd daar toen niet bij stilgestaan). We kennen dat fenomeen van nog tal van andere dieren en planten die de natuurlijke evenwichten verstoren.

 8. Meer dan 20 jaar, dat wist ik niet
  Ik kon onlangs hun kleintjes op de foto zetten, dat komt nog op m’n blog
  Mooie foto’s
  Ze kunnen van hun oren maken hé en ik passeer ze altijd met een grote bocht 😉

 9. Mooie foto’s, vooral de tweede vind ik mooi, je ziet hem waggelen.
  Het aantal ganzen is hier in Fryslân zeker niet minder dan bij jullie, denk ik. We hebben hier grauwe ganzen, brandganzen, nijlganzen, Canadese ganzen, soepganzen, kolganzen en nog wat andere soorten. En de vrouwtjes blijven maar eieren leggen, met kaalgevreten weilanden en andere overlast als gevolg.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: