Saarburg – waterval en -molen / 7 foto’s

Midden in het stadje Saarburg is de bekende waterval te vinden. Hier vormt de Leukebach (Leuk) namelijk een 20 meter hoge waterval. Aan de voet van deze waterval staat een oude watermolen, welke door het water wordt aangedreven. Vanaf 1300 werd dit riviertje door het stadje geleid, om water te leveren voor brandbestrijding en dreef in die tijd meerdere watermolens aan.


Het molenmuseum dateert uit de 13e eeuw. Het molencomplex omvat drie molens verspringend achter elkaar, waarvan de wielen nog steeds draaien onder de waterval. Oorspronkelijk een oliemolen, leerlooierij en graanmolen.

Hier werd tot 1974 graan vermalen tot meel. Het vermogen van de molenwielen was 17 pk bij vollast. Met de originele aandrijvingen kon elke dag een ton meel worden uitgeworpen.

In de kelder van de molen kunnen bezoekers de vele tandwielen zien die met een leren riem verbonden waren met de maalmolen op de bovenverdieping.

Stadscentrum

Wordt vervolgd.

64 thoughts on “Saarburg – waterval en -molen / 7 foto’s

 1. Vandaag ben ik wat gaan neuzen bij mijn oude blogcollega’s! Ikzelf blog al lang niet meer, maar als nu ik zie wat jij hier geplaatst heb moet ik vaststellen dat ik al vele mooie dingen moet gemist heb blijkbaar. Wat een prachtige reeks van Saarburg heb je hier neergezet!

 2. Toch erg spectaculair zo’n waterval midden in dat stadje. De oude watermolens zijn heel interessant. Goed dat deze zijn bewaard gebleven. Supermooie foto’s zijn dit Joke !

 3. Wat een prachtige foto van de waterval in Saarburg.
  Gelukkig geen water gebrek, maar het stroomt hard. Hans

 4. Wauw wat een kracht al die water. Brrr… Hopelijk komt goed daar. De kleur van water is bruin. Het kan ook niet anders met harde stroom. Je hebt wel mooie actie foto’s gemaakt. Mooie plek daar. Alvast fijne week.

 5. Een hels gedonder als al dat water naar beneden komt, gelukkig wisten die langs het Leukebach het water goed te gebruiken.

 6. Schitterende beelden van deze watermolen. Goed te zien wat de krachten van het water zijn in de beelden, en hoe er goed gebruik van gemaakt wordt.

 7. Wat een fantastische beelden van die werkende watermolen.Spectaculaire beelden dat zal ook wel een oorverdovend lawaai geven..of niet?

 8. Dat gaat best met geweld. De muren en funderingen moeten wel heel sterk zijn.
  Het is een indrukwekkend gezicht en een hele mooie fotoserie geworden.
  En ton per dag, dat is wel heel veel.

 9. Het is heel apart. Wij waren er ook zo’n tien jaar geleden. Indrukwekkend die waterval tussen de huizen. Mooi stadje sowieso. Mooie herinneringen…

 10. Dat is wel heel bijzonder dat de drie molens nog steeds de kracht van de waterval trotseren. Dit bewijst dat ze door de jaren heen goed onderhouden zijn, al zou je het op het eerste zicht misschien niet zeggen. Ze zien er inderdaad heel oud uit. Mooie fotoreeks van dit stuk erfgoed.

 11. Wat ontzettend Leuk! 😉 Wat mooi zo die waterval middenin dat stadje.. wil er echt eens heen!
  Vind watermolens bijna nog leuker dan de oude windmolens.. al zie ik die als Hollandse natuurlijk ook al graag! 🙂
  Supergoed vastgelegd Joke.. leek me niet gemakkelijk!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: