Gent – 8 – Julie’s House en the end / 12 foto’s

Anneke en ik zijn nog steeds onderweg in Gent. Na even onze neus binnen gestopt te hebben in de Sint-Baafskathedraal lopen we terug en passeren de Stadshal.

De Stadshal maakt deel uit van het KoBra-project, een grondige heraanleg van de Gentse pleinen en openbare ruimtes van het historische centrum. Het omvat onder andere de heraanleg van de Korenmarkt en het Emile Braunplein. Het masterplan werd ontworpen door Robbrecht & Daem – Marie-José Van Hee architecten en de uitvoering ervan gebeurde tussen 2009 en 2012.
In een ondergrondse verdieping, onder de plek waar de hal staat, bevinden zich een brasserie, publiek sanitair, artiestenloges en een fietsenstalling voor zo’n 200 fietsen.
De overkapping bestaat uit een stalen constructie die op 4 betonnen sokkels rust, die 40 meter overspant. Deze sokkels bevatten 2 liften en leidingkokers naar de ondergrondse verdieping. De overkapping zelf is bedekt met een afwerking van Afrormosia-hout, dat na verloop van tijd zal vergrijzen. In het dak zitten 1 600 kleine raampjes, die zorgen voor een dynamische lichtinval.

De Stadshal roept veel controverse op en wordt reeds van bij het begin schaapstal genoemd. Wat ik vind: trok op mijne kop (tocht op mijn hoofd).

Het Belfort en het Stadhuis – Botermarkt

Het Gentse Belfort, erkend als UNESCO Werelderfgoed, is je bezoek waard. In 1402 werden de stadsprivileges bewaard in een koffer in het secreet van het belfort. De draak, die sinds 1377 op de toren staat, hield niet alleen de stad in de gaten, maar was ook de symbolische schattenbewaker van het belfort. Het belfort droeg ook trots de stormklok, de ‘Grote Triomfante’. Vandaag vind je ‘Klokke Roeland’, de koosnaam van de Gentenaars, zusterlijk aan de zijde van het Gentse Belfort op het Emile Braunplein.  

Wat verder gaat de Botermarkt over in de Belfortstraat en daar staat het gebouw van de politie van Gent. Het gebouw is bekend uit de TV1-serie Flikken.

*alle foto’s in een galerij kunnen aangeklikt worden om te vergroten

Aan het einde van de straat komen we aan Bij Sint-Jacobs.
De sfeervolle buurt ‘Rond Sint-Jacobs’ is de artistieke walhalla met boeiende kunstgaleries en interieurwinkels. In de buurt rond Ottogracht, Belfortstraat, Hoogpoort en Vlasmarkt vind je verrassende shops met accessoires, mode, papierwaren en design. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je rondneuzen op de antiek- en brocantemarkt.
Dit is ook de buurt voor muzikanten. In praat- en danscafés kan je getrakteerd worden op live-concerten.
Het plein Bij Sint-Jacobs is de geboorteplaats van de beroemde Gentse Feesten. 

Standbeeld: Den Gentschen Béranger en een Van Eyck-muurschildering door Hyuro.

Sinds eind augustus siert de eerste Van Eyck-muurschildering van de Argentijnse kunstenares Hyuro op de hoek van Bij Sint-Jacobs. Hyuro staat bekend om haar droomachtige, surrealistische composities waarin vrouwen vaak de hoofdrol spelen. De zachte kleuren in haar werk geven haar picturale stijl een intieme en delicate sfeer. Ook voor haar interpretatie van het Lam Gods op de gevel van antiekzaak Dino Antiques bleef ze trouw aan haar herkenbare stijl. 

Met het laken, dat drie personen bedekt, legt Hyuro de link met de rijke stoffen en gewaden die op het Lam Gods te zien zijn. Het bloemenmotief is dan weer een knipoog naar de botanische pracht op het altaarstuk. De kunstenares verwerkt ook graag een politieke boodschap in haar werken. Met deze ‘mural’ wil ze de vluchtelingenproblematiek en de manier waarop beleidsmakers daarmee omgaan aankaarten.

Op Bij Sint-Jacobs in Gent kan men het standbeeld Den Gentschen Béranger vinden. Deze 4,80 meter hoge zuil refereert in tien taferelen aan de thema’s uit het werk van Waeri: (slaven)arbeid, bloedbanden en verbondenheid. Het beeld, gemaakt door Walter De Buck, werd ingehuldigd op 9 juni 1989.

Het werd al wat later en we trokken richting tramhalte. Via de Vrijdagmarkt waar ook Ons Huis-Bond Moyson gelegen is. Heb van dit imposante gebouw geen foto genomen, we stonden er al te dicht met onze neus op. Maar wel van de haan die het gebouw siert.

Op de gevel van de Bond Moyson kan je ook een haan opmerken. Er gaat een verhaal de ronde dat dit de schenking zou zijn van de Walen omdat bij een staking de Gentse afdeling van de vakbond hen brood zou geschonken hebben om te overleven tijdens de staking. In sommig versies is het Edward Anseele die de haan ooit cadeau kreeg van de Waalse metaalmannen. Maar dat verhaal blijkt niet te kloppen. Toen in 1899 deze imposante tempel werd heropgebouwd kreeg het een enorme art nouveau raam in de gevel, met onderin een kraaiende haan die de nieuwe dageraad aankondigt. Die “nieuwe dageraad” waar de haan voor kraait verwijst naar een nieuwe periode waar iedereen gelijk zou zijn en een gelukkkig leven kan leiden.

Bron: Ivan Deboom

Maar vooraleer op een overvolle tram en trein te stappen konden we Gent niet verlaten zonder eerst eens te proeven van de lekkere patisserie bij Julie’s House. Een aanrader!

Op naar een nieuwe uitstap!

55 thoughts on “Gent – 8 – Julie’s House en the end / 12 foto’s

 1. Ik krijg gelijk trek in een gebakje….ha ha.
  Wat een prachtige foto’s van mooie gebouwen laat je zien, je weet het wel te vinden zeg! Prachtige serie weer.

 2. Je hebt Gent heel mooi in de kijker gezet, Joke. Ze hebben er oude en nieuwe dingen, maar vooral ook lekkere dingen. 😉

  1. Ik heb geprobeerd. Wou ook wel iets meer weten van een stad waar ik naar school geweest ben en gewerkt en een paar nachten heb doorgegaan 😃

 3. De Stadshal, ik dacht gelijk ‘hu wat is dat’.
  De Belfort toren doet me aan Bruggen denken.
  Het is weer een afwisseling met moderne invloeden. 🙂 Hans

 4. Tsja, ik kan me voorstellen dat de stadshal verschillende reacties oproept, maar op de foto kan ik het niet lelijk vinden. Het is in ieder geval fotogeniek, en wie weet vinden onze nazaten het over eeuwen wel net zo mooi als al die oude panden in de stad nu. Ik krijg trouwens wel trek na die afsluitende foto’s. 🍰

 5. Och.. die giraffenstal (míjn naam voor het ding).. wie kwam er ooit op dat onzalige idee hè? zo midden tussen al het moois.. pff. Voor de rest weer genoten van het bekends.. en de afsluiter was in Julie’s House..!! de laatste keer dat ik met vriendin Lena in Gent was, was ie helaas dicht, maar was er al vaker.. heerlijk gebak en thee. Zaten jullie ook boven, zo te zien aan de foto van de taartenvitrine? zó leuk daar!
  Heb heel erg genoten van alle mooie foto’s.. lekker uitgebreide verslagen! 😉

 6. De stadshal is wel een blikvanger met deze omvang. Op zich vind ik de vorm en de gekozen materialen wel mooi.
  Het busje vind ik heel mooi.
  Je hebt een lekkere afsluiting. Het water loopt me in de mond.

 7. Je doet me echt zin krijgen in een dagje Gent. Het is maar een half uurtje rijden, maar door corona was ik er lange tijd niet. En dat terwijl ik er vroeger iedere dag (door werk) of minstens wekelijks naartoe ging.

 8. Beelden om van te genieten maar als ik eerlijk mag zijn…. Gent ware nog mooier zonder die stadshal (sorry hoor, mijn persoonlijke mening hé)

 9. Een mooi en smakelijke afsluiting van deze serie.
  Die markthal heb ik wel vaker gezien op een weblog. Het gebouw lijkt me eerlijke gezegd te groot en te massief in vergelijking met de overige mooie gevels en gebouwen die je hebt laten zien.

 10. ja, aan de stal is er een serieuze trok, toen toch zeker
  Terug een interessante log met mooie foto’s
  leuk opnieuw zo mee te wandelen
  Benieuwd waar onze volgende halte zal zijn 😉

 11. Julie’s house is ook mijn favoriete plekje. Die taarten zijn zo heerlijk!
  Zelf vind ik de stadshal niet mis. Maar inderdaad, tocht gegarandeerd. Ik dacht dat de brasserie eronder definitief gesloten was? Of heb ik het mis?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: