Gent – 2 – Kraanlei / 15 foto’s

Van de Groentenmarkt zakten we af naar de Kraanlei.

De Kraanlei is een straat in het centrum van de Belgische stad Gent. De straat ligt langs de Leie en vormt de zuidelijke begrenzing van het Patershol. Ze is genoemd naar de houten kraan die daar vanaf de 16e eeuw zou gestaan hebben.

de fluitspeler of het vliegend hert staande madonna als allegorie van de liefde

Op de hoek van de Kraanlei staat het  barokhuis “De Fluitspeler” of “Het Vliegend Hert”, met een rijk versierde geveltop daterend van 1669. Naast dit huis vindt men het huis de Zeven werken van barmhartigheid.

Het Vliegend Hert, ook wel De Fluitspeler of De Hel genoemd, is samen met het naastgelegen Huis De Werken van Barmhartigheid een geheel van historisch panden op de Kraanlei (nummers 79-81) aan het Patershol. Het Vliegend Hert werd grondig verbouwd door architect A.R. Janssens in 1917-1918 en 1931. Oorspronkelijk werd het Vliegend Hert in 1669 opgericht voor goudsmid Jan Van Hoorebeke. De afbeeldingen op de gesculpteerde panelen stellen de zintuigen voor. Boven het portaal geeft een paneel de naam van het huis weer onder de voorstelling van een gevleugeld hert. De bovenbouw is met weelderige terracotta bas-reliëfs en volsculptuur uitgewerkt. Bovenaan is er een medaillon met een fluitspeler in een oculus in een , waardoor het huis soms ook ‘De Fluitspeler’ wordt genoemd. Bovenaan het gebouw troont een staande madonna als allegorie van de liefde.

Alle foto’s in een galerij aanklikbaar om te vergroten

het huis de Zeven werken van barmhartigheid

De zeven werken van barmhartigheid zijn in de christelijke traditie zeven manieren waarop gelovigen barmhartigheid tonen. Ze zijn een bron van inspiratie in kunst, literatuur en voor het maatschappelijk werk. Toch staan er op dit huis slechts zes werken uitgebeeld op de voorgevel: Vaak wordt er verteld dat, aangezien dit oorspronkelijk een herberg was, het vierde werk (de vreemdelingen herbergen) in het gebouw zelf gebeurde. In werkelijkheid werd ‘de doden begraven’ niet afgebeeld.

De zeven werken van barmhartigheid zijn:

 1. De hongerigen te eten geven
 2. De dorstigen te drinken geven
 3. De naakten kleden
 4. De vreemdelingen herbergen
 5. De zieken verzorgen
 6. De gevangenen bezoeken
 7. De doden begraven

Enkele sfeerbeelden van de Kraanlei.

Op het einde van de Kraanlei, richting Gravensteen, staat er nog een belangrijke gevel met hierop een standbeeldje, het “Gents manneke pis“. Dit beeldje zou veel ouder zijn dan het bekende Manneken Pis van Brussel. Het oude beeldje van gebakken aarde zou stukgevallen zijn tijdens een storm. Blijkbaar wilde men het beeldje beschermen en gaven hem een paraplu. Dit had juist het tegenovergestelde effect. Later is het beeldje vervangen door een bronzen standbeeld. Aan dit beeldje zijn ook vele legendes verbonden.

Het bronzen beeldje Manneke Pis Nestor stond er al langer. Naar aanleiding van de 10de verjaardag van de Gentse vereniging De Sosseteit van de Gensche Mannekes Pies Twielink kwamen de twee meisjes erbij. Lena en Luna, van kunstenaar Stefaan De Visscher, vonden hier in 2014 hun plaats naast Manneke pis Nestor. Hun namen hebben de meisjes te danken aan een echte Gentse tweeling.

Regelmatig krijgen de figuurtjes een ander kostuum aan of niet.

Wordt vervolgd.

49 thoughts on “Gent – 2 – Kraanlei / 15 foto’s

 1. Prachtig, vooral de serie van de fluitspeler en het huis de Zeven werken van barmhartigheid

 2. Mooi Joke Vroeger was er een kennis van ons die groot geworden is in het “patershol” Zalig om te horen en er te vertoeven

 3. Prachtige serie welke mij er aan doet denken wat vaker naar de gevels hiert te kijken daar zal vast ook wel het een en ander te zien zijn.

 4. Je hebt enkele van de mooiste gevels van Gent in prachtig in beeld gebracht, Joke.
  Ze hebben in Brussel, Geraardsbergen en Gent een Manneke Pis en ze beweren allemaal de oudste te hebben. 🙂

 5. 😊 ik ben een Gentenaar,.maar jeetje nu voel ik me echt wel beschaamd dat ik daar nooit heb op gelet aan gebouwen. Ik weet dat Gent prachtige gebouwen staan hebben. Maar ik wiste niet dat er zo mooie kunst aan te pas kwam. Nu ga ik meer oog hebben op het kunst als ik naar Gent ga.

 6. Heel mooi weer. Ik raak niet uitgekeken op de rijkdom aan prachtige gevelornamenten daar. De gevel met de werken van barmhartigheid steelt hier vandaag wel de show.

 7. De doden begraven is inderdaad een buitenbeentje binnen de werken van barmhartigheid. De anderen herken ik wel uit de Bijbel.
  Het is een mooie serie geworden. Het is een bijzondere gevel.
  Manneke Pis en de Tweeling zijn netjes aangekleed. 🙂

 8. Prachtig pand met de zeven werken, pardon 6 werken van barmhartigheid. Mooi in beeld gebracht en geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis. Heerlijke serie.

 9. Bij een zoektocht moesten we onlangs de werken van barmhartigheid ontdekken. Jammer dat mijn kennis niet erg groot meer is op dat gebied. Maar wel mooi op dat huis.
  Het oude snoepwinkeltje eronder trokken meer mijn aandacht 😉.

 10. die 2 gevels, zijn mogelijke de meest gefotografeerde van Gent

  “Manneken pis” heb ik er nooit in gezien…

  wanneer “pist” hij eigenlijk?

  prettige avond

 11. Het verhaal van de Dorstigen Laven in het café is mij zeer goed bekend, dat je er echter binnen ging en niet meer naar buiten kwam, dat heb ik in mijn jeugd nooit horen vertellen. Maar ons werd ook niet altíjd de waarheid vertelt. Een en andere bijgeleerd. Bij mijn volgende bezoek aan Gent loop ik wat meer met mijn kop omhoog.

 12. prachtig, wat een mooie foto’s!
  jij kan er wat van Joke
  en ik leer hier nog een ander bij ook

 13. Ooooh.. dat zijn precies de twee gebouwen in Gent die ik echt het allermooiste vind! Wat een hoop info en wat een mooie close-ups.. nu zie ik het allemaal eigenlijk pas goed! hahahaa!
  Dat Manneke Pis Nestor kiekte ik ook al vaker.. uiteraard.. als ik er met m’n vriendin Lena langsliep..! hahahaha!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: