Gent – 1 – Groentenmarkt / 9 foto’s

Kan het, kan het niet, zit het weer mee of niet. Op vrijdag 1 oktober treinde ik dan eindelijk naar Gent voor een uitje met Anneke. We voorzagen ons van een regenjas en paraplu want het was niet duidelijk wanneer die buien over het land zouden trekken. Maar we hadden geluk en in Gent voorlopig geen regen.

We tramden met lijn 1 van Sint-Pieters-Station naar de binnenstad. Gelukkig kende Anneke daar wat het reilen en zeilen aan het station want voor mij was het meer dan 40 jaar geleden dat ik de tram nam en er is ook wel het één en ander veranderd aan het plein voor het station. Via de gsm snel een ticket aangekocht want daar was ik nog niet op voorzien.

Na een uurtje trein en een stukje tram, kon er bij mij best een koffietje naar binnen. Op de Groentenmarkt vonden we nog een leuk ingericht zaakje en we namen plaats op het terrasje. Mijn speculaasje is duidelijk niet over de vervaldatum 😜

De gewone drukte en mensenmassa was weer op gang en de horeca voorzag zich van bier voor het komende weekend.

Het Galgenhuisje is zowat het kleinste cafeetje van Gent, met een historie van enkele eeuwen. Van viskraam tot pensenhuisje, tot herberg in de 18de eeuw, … er was steeds bedrijvigheid en sfeer in dit hoekhuisje.

Dan maar eens opstappen en een beetje van Gent (her)verkennen. Op de brug bleven we staan om te genieten van het uitzicht op het Groot Vleeshuis en de Leie.

Het Groot Vleeshuis in Gent is een voormalige overdekte markt en gildehuis. De verkoop van vlees werd in de middeleeuwen in vleeshallen of vleeshuizen gecentraliseerd om de verkoop van vlees te controleren. De thuisverkoop van vlees was verboden. Elke middeleeuwse stad had één of meer vleeshuizen.

Achterzijde aan de Leie met de doorsteken

Het unieke hallengebouw werd in 1943 beschermd als monument en eind de jaren 90 aan een algemene restauratie onderworpen. Het gebouw wordt nu gebruikt als promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten.

Alle foto’s in een galerij aanklikbaar om te vergroten

Uitzicht over de Leie

Wordt vervolgd.

49 thoughts on “Gent – 1 – Groentenmarkt / 9 foto’s

 1. Geslaagde verhuisfoto! Leuk om eens door Gent rond te wandelen en een kop koffie te genieten. Zo te zien een stad met veel historie.

 2. Gent is nu eenmaal een stad die elke dag wel gezellig is om er rond te struinen. Heel bekende plekjes voor mij ook wel en fijn dat jullie dagje ook erg gezellig was.

 3. Mooie stad, Gent.Ik was er een paar jaar terug eens een paar dagen……

   1. Ja was leuk met vrienden van ons, zag bij Antje het kasteel waar we ook binnen zijn geweest

 4. Tram, trein en bus zijn me allemaal vreemd geworden. De laatste keren dat ik gebruik maakten van het openbaar vervoer was toen ik nog in militaire dienst zat. Daar zou ik dus ook wel een gids bij kunnen gebruiken tegenwoordig.
  De start van jullie stadswandeling as alvast goed met koffie en koek. En de eerste foto’s die je rond dat hallengebouw hebt gemaakt, staan me ook wel aan.

 5. heerlijk joke, jullie maken fijne uitstapjes daar geniet ik erg van
  doe zo voort….
  * hapje van je koekje neem* zó kakelvers 🙂
  xxx

 6. haha ja gelukkig was je koekje niet over tijd
  wat een mooi begin al!
  ik kijk uit naar het vervolg

 7. Gent is een zeer mooie en vooral fotogenieke stad en dat bewijzen jouw beelden hier zeker. Laatst dat ik er was, bezocht ik het begijnhof maar dat is ondertussen ook al meer dan 2 jaar geleden.
  Laat maar komen, dat vervolg 😉

 8. ‘t Galgenhuis als kleinste café en het Tolhuis als (waarschijnlijk) kleinste huisje. Ook het snoepwinkeltje van Katrien is/was zo’n pittoresk oud huisje. Geen idee of het er nog staat. 40 jaar geleden kon je hier de pure echte Gentse ambiance nog voelen. Het wordt nu allemaal een beetje té toeristisch naar mijn smaak. Maar Gent blijft voor mij één van de mooiste steden van Vlaanderen. Benieuwd naar de volgende foto’s…

  1. Ja het toerisme heeft toegeslagen zoals in zovele steden. Maar ik was toch verrast van de schoonheid van het stukje van de stad waar we gewandeld hebben.

   1. Dat is ook een mooi stukje Gent. De stad heeft de laatste decennia veel geïnvesteerd in zijn patrimonium. Was ook tijd hé.

 9. SpeculOOsje hè.. géén speculAAsje.. is geheel wat anders! 😛
  Oh oh wat heerlijk weer beelden van Gent te zien.. ik schreef het bij An ook al. De mensen die in het Vleeshuis het restaurant uitbaten was familie van Lucretia.. dus die ging ze altijd even gedag zeggen. De ene keer dat ik er met m’n pa was en de hammen aan het plafond wilde laten zien, hingen ze er niet..! hahahaha!
  Ik vraag me wel af wat die man op z’n hurken naast die bierfusten zit te doen hehe!

  1. Jaja voor mij blijft dat speculaas zoals in mijn jeugd net zoals Sinterklaas.
   Oh ja wat tof als je daar eens binnen kan piepen. Heerlijke herinnering. Herinner me nog dat je met je pa in Gent was. Die is de lege biertonnen uit de kelder aan het halen om er dan nieuwe volle in te zetten.

   1. Oooh.. hij zit voor een gát.. dat had ik niet gezien op de laptop.. hier op m’n vaste pc zie ik de foto’s veel groter.. nu is het wel duidelijk ja!
    Ah ja.. met Sinterklaas is speculaas wel gebruikelijk ja.. maar die Lotuskoekjes, dat is dus géén speculaas.. er zitten geen specerijen in, dat koekje krijgt z’n smaak van de gebrande suiker. Toevallig vanmiddag van die speculoospasta op m’n brood gegeten, probeercupje van de bakker gekregen.. flauw spul zeg.. weinig smaak aan!

    1. Oh die pasta van Lotus vind ik anders wel oké. Speculaas lust ik niet, ik eet altijd speculoos, maar maakt deel uit van mijn dialect veronderstel ik. Al speculoos gegeten met chocolade rond, dat is heerlijk!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: