Begijnhof Kortrijk – 2 / 7 foto’s

De Sint-Annazaal (1682), met een ronde traptoren in het voorkoertje, werd door de begijnen voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals onderwijs in hand- en spellewerk aan arme kinderen en fabrieksmeisjes en zelfs kleuteronderwijs. Sedert de restauratie van 1991-1992 is het een polyvalente zaal geworden. In de nis boven de ingang prijkt een Mariabeeld (1897).

Marcella Pattyn 

(Thysville (Belgisch-Congo), 18 augustus 1920 – Kortrijk, 14 april 2013) was de laatste begijn ter wereld. Met haar overlijden kwam er een einde aan een traditie van 800 jaar begijnenleven.

Marcella Pattyn was sinds haar jeugd bijna volledig blind. Als jonge vrouw wou ze intreden in een kloosterorde maar gezien haar handicap werd ze nergens toegelaten. Op 21-jarige leeftijd kon ze naar het begijnhof van Sint-Amandsberg. Ook daar stuitte haar intrede op verzet. Door toedoen van een rijke tante werd ze dat jaar definitief opgenomen in de gemeenschap die zo’n 150 begijnen telde.

Pattyn was muzikaal. Ze speelde op het orgel in de kapel en voor de zieken speelde ze op banjo en accordeon. Ze weefde en breide om in haar levensonderhoud te voorzien. De rest van de tijd bracht ze door in gebed waarbij ze de rozenkrans in haar handen droeg. Verder zette ze zich in voor blindenzorg Licht en Liefde.

In 1960 verhuisde ze naar het begijnhof van Kortrijk, waar acht begijnen verbleven. Vanaf 2008, na de dood van Marcella Van Hoecke uit Gent, was ze de laatste begijn ter wereld. 

De laatste jaren van haar leven bracht ze door in een bejaardentehuis. Ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag was ze te gast in het televisieprogramma Villa Vanthilt en ook de volgende verjaardagen kregen aandacht. Toen ze 91 jaar werd en tegelijkertijd 70 jaar begijn was, verklaarde burgemeester Stefaan De Clerck dat zij een levend stuk werelderfgoed was en daarom nog niet mocht sterven. Een standbeeld van Marcella werd in haar bijzijn op het Kortrijkse begijnhof ingehuldigd.

Op 14 april 2013 stierf ze op 92-jarige leeftijd in haar slaap. Ze werd bijgezet op de begijnenconcessie van het Sint-Janskerkhof van Kortrijk.

Wordt vervolgd.

33 thoughts on “Begijnhof Kortrijk – 2 / 7 foto’s

 1. Prachtig Joke. En wat een interessant verhaal over Marcella Pattyn. Dood is ze nog altijd niet, want haar naam is weer genoemd en nu weet ik ook van haar bestaan. Zo houden we mensen levend.

 2. Een mooi en bijzonder verhaal van die laatste begijn. Triest dat ze in eerste instantie werd geweigerd vanwege haar handicap. Nog een geluk dat het met behulp van een rijke uiteindelijk toch goed gekomen is. Tegenwoordig moet er eerst één of ander consumentenprogramma of een talkshow op tv aan te pas komen om iets gedaan te krijgen.

 3. Wat een bijzonder verhaal van deze begijn, triest dat zij geweigerd werd ook. Gelukkig is het wel goed gekomen. Mooie serie van dit prachtige hofje heb je weer geplaatst.

 4. De begijnen deden goed werk. Wat betreft de toelating van Marcella was er toch wel sprake van discriminatie. Wel jammer dat er eerst een rijke tante aan te pas moest komen voordat ze werd toegelaten.

  Het is wel een mooie fotoserie.

 5. Sjeee.. dat had ik nu écht niet verwacht.. dat die begijnen een bijna blinde vrouw zouden weigeren..?!! je vraagt je af waaróm in hemelsnaam (haha toepasselijk))? Pas met een flinke portie geld mocht ze intreden dus.. pfff, de tijden veranderen ook niet écht hè..? 😉
  Maar ze heeft er ten volle van geprofiteerd, zo oud geworden dat ze het allerlaatste begijntje was hahahaa dat zal ze leren.. of werd ze in het hiernamaals óók niet toegelaten en bleef ze dáárom zo lang hier beneden? 😉

  1. Haha, metgeld is alles te koop maar ze hebbenze er toch niet meer weg gekregen, lang aan hun tenen geknabbeld! Misschienvind ze het in het vagevuur beter 😀

 6. Ciao
  Complimenti per le foto e spiegazione.
  Seguo il tuo blog da poco e mi piace molto.
  Anche se hai molti followers spero che visiterai il mio blog e magari lo segui anche tu.
  Grazie e buona giornata
  Natalia
  Piacere di conoscerti

 7. Dank zij deze blog leer ik het begijnhof nu ook kennen 🙂 Zoals ik al zei, een prachtige plek. Bedankt voor de mooie beelden Joke.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: