Begijnhof Kortrijk – 1 / 7 foto’s

In maart van dit jaar was de renovatie van het Begijnhof nog niet afgewerkt en was de toegangspoort afgesloten. Op een maandag in september dus de trein op, richting Kortrijk en Begijnhof.

Spijtig maar gelukkig ziet deze begijn er niet uit 🧐

Het Sint-Elisabethbegijnhof in Kortrijk werd vermoedelijk in 1238 door gravin Johanna van Constantinopel gesticht en is één van de belangrijkste historische sites in de binnenstad. Het is een combinatie van een straten- en pleinbegijnhof. Ondanks de uitbreidingen in latere eeuwen, heeft het zijn integriteit en authenticiteit altijd weten te bewaren. Het Begijnhof telt 40 woningen, waarvan er geen twee hetzelfde zijn.

De renovatie van het Kortrijkse Begijnhof begon al in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinds 2014 stak de stad een tandje bij en nu is het eindelijk zover: het Begijnhof is klaar.

Je stapt onder de poort door en ziet als eerste het huis van de Grootjuffrouw.

De Grootjuffrouw stond aan het hoofd van het Begijnhof. Zij werd om de twee jaar door de begijnen verkozen en kon zelfs herkozen worden.
In 1649 was de bouw van het grote huis met de trapgevels afgerond, ook wel bekend als het huis van de Grootjuffrouw. De Grootjuffrouw woonde er kosteloos en het huis bleef van de gemeenschap.
In 2015 en 2016 werd deze woning gerestaureerd. Op het gelijkvloers vind je er nu een koffiehuis. Je kan er even verpozen met iets lekkers terwijl je geniet van de rust van het Begijnhof.


Helaas was dit schitterende koffiehuis op maandag gesloten, maar Fotorantje en Liesonderweg konden er wel van genieten en daar kan je het resultaat zien!

Wordt vervolgd

46 thoughts on “Begijnhof Kortrijk – 1 / 7 foto’s

 1. Een heerlijk plekje om rond te kuieren, Joke. Knappe foto’s heb jij er gemaakt.

 2. Wat een mooi gerestaureerd hofje, een prachtige plek om even ontspannen rond te wandelen. Jammer dat het koffiehuis gesloten was, lijkt me ook een leuke plek om even een kopje koffie te genieten. Het begijntje op de beginfoto’s had misschien ook wel trek in lekkere koffie. 🙂

 3. Wat jammer dat het koffiehuis gesloten was, lijkt me enig om daar te pauzeren, volgende keer beter.
  Prachtige plek om rond te lopen.

 4. Begijnhoven vind ik prachtig en gezellig om in te wandelen. Maar ik begrijp dat triestige begijntje. Een hele woongemeenschap zonder één enkele man? Het zou voor mij ook niks zijn.🤪

 5. Schitterende reportage. Je moet zeker geen spijt hebben van de lange treinreis want het is echt prachtig gerenoveerd en meer dan een bezoek waard

 6. Echt een prachtig begijnhof Joke, hier was ik me totaal niet van bewust !
  Bedankt door het delen van deze prachtige foto’s.

 7. Die restauratie heeft even geduurd en het zal ook een paar centen hebben gekost, maar daar hebben jullie dan ook weer een pareltje voor teruggekregen. Vooral je laatste foto met dat romantisch aandoende torentje.

 8. Kortrijk heeft een heel mooi begijnhof. Maar tekens wij er waren, bleek de grootjuffrouw ook gesloten te zijn. Het blijft dus op mijn to do lijstje staan.

 9. Wij verpoosden indertijd (okt. 2007) op het plein bij de schouwburg, onder het genot van een koffie met pannenkoeken.. ook lekker hoor! Volgens mij was de boel in het begijnhof toen helemaal nog niet gerenoveerd en geen koffiehuis te zien, maar vond het toen tóch al erg mooi en stemmig. Én het gezelschap.. dat was ook leuk! Heb ze nog voor die poort, onder die ongelukkige begijn, op de foto gezet. 😉
  Het grappige was dat er twee van uit Kortrijk waren en zij beiden hun geboortestad niet mooi vonden.. en toen leidden ze ons langs die Broeltorens en daarna door dat begijnhof.. en langs de beltoren en nog zo het één en ander.. en ik dacht de hele tijd ‘wat is hier níét mooi aan..??’!

  1. De heropening na de restauratie was dit jaar in juni en in 2007 was er nog geen koffiehuis. In je geboortestad zie je meestal zelf niet zo de mooie dingen, je ziet het altijd en wordt gewoontjes. Had dat ook met Leuven.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: