Schoonselhof – 4 einde/ 19 foto’s

Aangekomen aan het militaire ereperk stond er Anneke en mij nog een verrassing te wachten.

De Kempische heideschapen grazen weer op de grachtwanden in het Schoonselhof. De parkbegraafplaats heeft ongeveer acht kilometer aan grachtkanten. De schapen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de tijdrovende en luidruchtige machines. Bovendien beschadigen de maaimachines soms de wortels of kruinen van de bomen in de lanen en verdichten ze de ondergrond. 

De schapen waren in mei en juni al te zien op het Schoonselhof, maar dan volgde even een pauze. De kudde bestaat uit een honderdtal schapen. De dieren zullen heel wat werk hebben, want door de overvloedige regen schiet de vegetatie sneller op, waardoor de schapen dit jaar vaker zullen worden ingezet.

Britse militairen

Antwerpen werd bevrijd op 4 september 1944, hierna duurde het nog weken voordat de aanvoer over water vanuit zee was veilig gesteld. Hierbij zijn veel militairen gesneuveld.

De Stedelijke Begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen bevat een ereveld met 101 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog en 1456 uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast liggen hier 16 Poolse en één Frans graf, en liggen er 16 doden die niet direct met de oorlog te maken hebben, de meeste hiervan zijn koopvaardijzeelui.

De Britse perken werden ontworpen door Philip Hepworth en worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Belgische militairen

Oudstrijders
Oudstrijders Korea

Graven van politieke gevangenen en weerstanders 1940-1945

Bij dit monument ligt de as van vrouwen die omkwamen in concentratiekamp Ravensbrück tijdens de Tweede Wereldoorlog. Monument van de hand van Mark Macken.
Tekst op het monument:

HIER RUST ASSE
UIT RAVENSBRÜCK

GEEF ONS HET LEED
EN HET GELUK DE ONZEN

DE VROUWEN VAN HET CONCENTRATIEKAMP RAVENSBRÜCK
AAN ALLE VROUWEN DIE NOOIT WEDERKEERDEN
UIT DE OORDEN VAN ONTZETTING

Hier rust de urne met de as van een onbekende gevangene uit het concentratiekamp van Dachau.
Obelisk ter ere van de Franse soldaten. Met de vermelding : “A la mémoire des officiers, sous-officiers et soldats de l’armée de Maréchal Gérard tombes au siège de la citadelle d’Anvers – Novembre – Décembre 1832”  (Ter herinnering aan de officieren, onderofficieren en soldaten van het leger van Maréchal Gérard gevallen bij de bestorming van de citadel van Antwerpen – november/december 1832)

Qua grootte is deze begraafplaats indrukwekkend en kan je er dagen rond slenteren. Het begraafpark en alle perken zijn omringd door groen, helaas zijn de perken zelf één grote open ruimte. Ik mis de geborgenheid van de natuur.

Ga zeker nog eens terug om er rond te kuieren, er valt nog zoveel meer te zien en te ontdekken. In de herfst?

EINDE

31 thoughts on “Schoonselhof – 4 einde/ 19 foto’s

 1. Super, om die schaapjes tegen te komen! Heb me bij An vergist vrees ik.. dacht dat ze selfies geplaatst had van jullie hahahahaaa!
  Militaire erevelden zijn en blijven beklijvend.

 2. Wat een mooi zicht om die schaapjes te zien grazen. Een goede zaak voor het milieu en voor de schaapjes.
  De militaire begraafplaatsen zijn steeds indrukwekkend. Helaas zijn er veel van deze begraafplaatsen.

 3. De schaapjes brengen leven op het Schoonselhof. Ook het gedeelte militaire kerkhof oogt groot en alles mooi op een rijtje zoals het bij militairen hoort. Ik vind het roerend dat hier ook ruimte gegeven is aan de andere oorlogsslachtoffers.

 4. Altijd mooi om ergens een kudde grazende schapen te zien. Hier graast momenteel een kudde schapen langs de rivier die langs onze wijk loopt.
  Zo’n groot veld met oorlogsgraven is voor mij altijd op een andere manier indrukwekkend dan een ‘gewone’ begraafplaats. 99% van die soldaten is op zo’n ongelooflijk gruwelijke manier veel te jong de dood in gejaagd. ;-(

  1. Wij zien niet veel schapen meer in ons landje dus met de kudde grazende schapen bij jou zou ik heel blij zijn!
   Die oorlogsgraven zijn indrukwekkend, nodeloos leed.

 5. De inzet van schapen als grasmaaiers vind ik een mooi initiatief.
  Je fotoserie van de oorlogsgraven, daar word ik altijd stil van. Het is indrukwekkend.

  1. Die schapen als grazers vond ik ook een mooi idee. Geen lawaai. Die grasmaaiers kunnen er anders iets van om een hele dag lawaai te maken.
   Oorlogsgraven, inderdaad nodeloos geweld.

 6. Die soldaten graven, de slachtoffers van… graven, ze laten me steeds weer terugdenken aan de immense zinloosheid van het wrede monster dat oorlog heet 😦
  Wat ik een aangename verfrissing vind in dit logje zijn de schaapjes 🙂

 7. Prachtig de uitgebreide posten over het “Schoonselhof”.Ik ga er ook enkele keren per jaar wandelen. Vooral in de herfst wordt je op het erepark door de kleuren van de bomen van je sokken geblazen. Maar wat een drama toch op die ereperken. Zoveel jonge mensen die nooit meer terug kwamen voor wie? voor wat?

 8. Deze foto vind ik echt bijzonder:

  Het moet heerlijk zijn geweest om zoveel natuurlijke grasmaaiers bezig te zien.

 9. de schapen zijn mooi maar de begraafplaatsen zijn zeer indrukwekkend die zullen zeker met de vallende bladeren nog meer indruk maken.

 10. Wat waren er veel schapen hé, een gezellig zicht

  Aangrijpend al die graven van gesneuvelden en oud – strijders
  Mooie postjes maakte je van het schoonselhof

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: