Schoonselhof – 2 / 16 foto’s

Na de middag namen we de auto om naar het historisch perk te rijden. Zoals Anneke schreef, 10.000 stappen in de voormiddag waren voldoende. Tussen de graven doe je ook heel wat kilometers als je alles eens wil bekijken en geschiedenis is er ook op deze grote begraafplaats.

historisch perk

Familie Van Zundert-Ghijs: geen verdere info
Familie Gossen-Van Den Wouter: het grafmonument heeft de vorm van een sarcofaag. De treurende vrouwenfiguur in brons word pleurante genoemd (van het werkwoord pleurer = wenen/huilen)

sepulture Ch. Dorche en enkele details – dubbelklik/swipen op een foto om te vergroten

Ferdinand Verschaeve: Hij haalde als 17e persoon in België zijn vliegbrevet in 1910. VERSCHAEVE Fernand of Ferdinand.
Hij kwam aan de kost als testvlieger voor de firma Bollekens waar hij ook instructeur voor militaire piloten werd. Jammer genoeg heeft hij een fatale crash gedaan met zijn Farman HF20 in Sint Job-in ‘ Goor op 08 april 1914. Eerst werd hij begraven op het Kiel en na het verdwijnen van deze begraafplaats is zijn grafmonument overgebracht in 1936 naar het
Schoonselhof.
Gustave André Royers (Ronse, 20 april 1848 – Antwerpen, 30 maart 1923) was een Belgisch ingenieur en politicus voor de Liberale Partij.

enkele details van graftombes: dubbelklik/swipen op een foto om te vergroten

detailfoto’s van kleine ornamenten – dubbelklik of swipen om de foto’s te vergroten

Wordt vervolgd

50 thoughts on “Schoonselhof – 2 / 16 foto’s

 1. Ik vind die ornamenten prachtig.. hoef ze zelf niet, maar het maakt zo’n oud graf wel de moeite van het bekijken waard hè!

 2. Er zijn daar duidelijk heel wat laatste rustplaatsen van kapitaalkrachtige mensen…
  Maar in de dood is iedereen gelijk, praalgraf of niet.
  De vergelijking tussen jouw en An’s foto is leuk om te doen. 2 getalenteerde fotografen die hetzelfde fotograferen, hetzelfde onderwerp, maar toch zo heel anders van aanpak en zienswijze. Boeiend ! 🙂

 3. Als ik in de Ardennen ben, ga ik ook altijd naar die oude kerkhoven om geschiedenis op te snuiven en naar de prachtige gesmede ijzeren kruisen te kijken.

 4. Die oude begraafplaatsen ademen vaak geschiedenis. Daar rondwandelen is altijd een ontdekkingstocht. Je hebt het Schoonselhof mooi in beeld gebracht, Joke.

 5. Bezoek aan Schoonselhof is duiken in de geschiedenis, ,architectuur, kunst., aangelegde tuinen rond kasteel, militaire eregalerijen en nog zoveel meer. Men kan daar dagen rondlopen zonder alles gezien te hebben. Ontdekkingen in mooie beelden getoond zodat buitenstaanders er met grote ogen naar kijken.
  Schitterende post.

 6. Mooi openingsgedicht en al genietend van de mooie foto’s doe je gelijk wat geschiedenis op. Een prachtig kerkhof met al die monumenten en praalgraven. Hier is het veelal wat soberder van aard.

 7. Het blijft een aparte plek om rond te wandelen en toch…. je foto’s vind ik erg mooi. Er gaat een zeer ingetogen sfeer van uit. Misschien haalt dit de dood ook iets meer uit de taboesfeer.

 8. Van begin tot eind prachtige foto’s. Dit soort mooie en indrukwekkende grafmonumenten tref je hier bij ons in het noorden weinig of niet aan. Mooi om daar wat rond te slenteren, wij deden dat in Frankrijk ook wel.

 9. je hebt er je werk van gemaakt Joke

  de begraafplaats van Laken, met zijn ondergrondse galerijen is ook heel speciaal

  en “de denker” van Rodin kun je er ook bewonderen

  prettige dag

 10. Onbekendheden en grootheden, de ene krijgt een houten kruisje en de andere een praalgraf. Er zitten echte kunstwerken tussen, niet alleen de graven bedoel ik.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: