Schoonselhof – 1 / 21 foto’s

Op een mooie dinsdag in augustus bezochten Anneke en ik het Schoonselhof te Hoboken (Antwerpen). Daar we beiden al enkele bekende begraafplaatsen bezocht hadden waren onze verwachtingen hoog gespannen.

Deze begraafplaats is ongeveer 84 ha groot en voor ons onmogelijk om te bezoeken op één dag en nog te fotograferen ook. Onze keuze viel op het historisch perk, het kasteel en het militair perk.

Vanaf het crematorium loopt een mooie dreef naar het kasteel. Je passeert strooiweiden, een urnenveld en columbaria.

We weken toch al eens van de weg af en gingen een kijkje nemen op een burgerlijk ereperk dat ook niet zo recent meer is.

kasteel: geschiedenis – lees hier

Kasteel Schoonselhof, gelegen op de begraafplaats Schoonselhof te Hoboken, doet momenteel dienst als kantoorfunctie voor onder andere de groendienst. Het gebouw is echter niet aangepast aan deze functie en de staat van het gebouw vereist dringend een restauratie. In opdracht van stad Antwerpen wordt het kasteel Schoonselhof daarom grondig gerestaureerd en uitgebreid, rekening houdend met de status van ‘Beschermd Monument’. Van die restauratie was nog niets te zien 😉

Aan eigenaars van honden werd gevraagd om voldoende poepzakjes mee te nemen bij het wandelen op de begraafplaats, alleen zijn ze dat vergeten te vertellen aan de Canadese ganzen die hun troep goed op de openbare weg nalieten.

Bij een toiletbezoek een kijkje binnen in het kasteel of wat we konden zien 😀

De neerhoeve, heeft momenteel geen functie en is dringend aan herstel toe.

De Neerhoeve is een vierkantshoeve in de stedelijke begraafplaats Schoonselhof aan de Moerelei in Wilrijk. AG Vespa is gedelegeerd bouwheer voor de stad Antwerpen en vormt de Neerhoeve om tot stelplaats van de groendienst en tot de kantoren van de dienst begraafplaatsen.

De Neerhoeve wordt gerestaureerd, de bijgebouwen uit de jaren 60 worden afgebroken en er wordt een nieuwe schuur en luifel gebouwd. Na de werken wordt de stelplaats van de groendienst erin ondergebracht, net zoals de kantoren van de dienst begraafplaatsen. Er worden ook enkele publieke functies geïntegreerd, zoals een lokaal voor ‘Grafzerkje’, een vereniging die waardevolle grafmonumenten van de ondergang redt, een ‘makelaarskantoor’ voor het beheer van de concessies van de graven en een restauratieatelier van de sociale werkplaats patrimoniumzorg.

In de eerste fase wordt een aanbouw uit de jaren 60 afgebroken, wordt een nieuw erf aangelegd achter de tuinmuren en wordt een schuur gebouwd naast de Neerhoeve. Daar komen de voertuigen van de groendienst te staan.

In een tweede fase zal de Neerhoeve zelf gerestaureerd worden. Die werken kunnen pas starten als de restauratiesubsidie beschikbaar is (wanneer?)

Ergens verzeilden we ook op een begraafplaats die vandaag nog in gebruik is. Ik schrok toch wel van het aantal overledenen die begraven worden met een simpel houten kruisje of gewoon een naamplaatje. Zal wel eigen zijn aan een grote stad ‘eenzamen’.

Wordt vervolgd.

53 thoughts on “Schoonselhof – 1 / 21 foto’s

 1. Genoeg te zien zeg! En dat haveloze gebouw heeft dus nog wél een functie? vroeg het net in reactie bij An. Zonde om het zolang zo te verwaarlozen.. gaat alleen maar meer kosten om het op te knappen.
  Die houten kruisjes.. aach.. is nog altijd beter dan de betonnen tegels die het hier zijn als je geen grafsteen koopt..!

 2. Een interessant fotoverslag, Joke. Oude begraafplaatsen intrigeren mij ook.
  Zelfs na de dood kan een mens nog eenzaam zijn.

 3. Ik vind het ook wel interessant om begraafplaatsen te bezoeken. Vooral in Engeland is dat de moeite waard. Nu ben ik daar niet zo vaak 🙂 maar als ik er ben…

 4. Ik ga er regelmatig naar toe. Een begraafplaats als deze bevat heel veel geschiedenis- achtergrond(200jaar oud).Er is een perk met schilders, dichters en schrijvers ,en beroemdheden. Er is ook een prachtige dodenakker voor oorlogsslachtoffers en militaire ereperken. Wist je dat je ook peter of meter kan worden van een oud grafmonument dat je wil onderhouden en behouden voor de toekomst. Een laatste mogelijkheid: Je kan er ook een oud grafmonument huren om in begraven te worden. Schoonselhof een rustplek van veel waarde

  1. Ja ik hem gezien dat er mensen begraven zijn in oude zerken waar dan een nieuwe plaat met naam en gegevens op geplaatst wordt. Er stonden plaatjes bij sommige zerken dat ze over te nemen waren. Heel mooi, ga zeker nog eens terug.

 5. Je moet maar op het idee komen om een begraafplaats als fotolocatie te kiezen, maar dat pakt verrassend mooi uit met jou beelden.

  1. Ik vind het mooie plaatsen en als je er sereen mee omgaat moet het kunnen. Deze plaatsen zijn soms heel mooie parken en vol geschiedenis. Dank je.

 6. Best boeiend om op deze begraafplaats mee rond te lopen. Je kan er de rijke en de arme(re) families zó uithalen, een hele familiegeschiedenis aflezen, zonder schroom uitvissen wie met wie te doen had. Een plek van rust en vrede.

 7. In die oude kerkhoven zoek ik altijd graag naar oude Daguerretypie foto’s.
  Uit die oude foto’s straalt het verleden weer vind ik…
  Spijtig worden ze veel gestolen, omdat ze veel geld waard zijn 😦

 8. Je hebt er al ronddwalend weer een mooie, sfeervolle en stemmige serie van gemaakt. Ik zou niet weten of ik voor het kasteel of voor de begraafplaats zou moeten kiezen. Ik zou er lang rond kunnen slenteren met mijn camera.

 9. Eigenlijk vind ik een simpel houten kruisje wel mooi. Een bloemetje erbij, maar hoeft niet. Eenvoud siert.
  Begraven worden op zo’n mooie groene locatie is mooi.

  1. Voor mij hoeft die praal ook niet hoor en ik wil niet tussen de pieren. Helaas staat er bij die houten kruisjes of naamplaatjes geen bloemetje. Het straalt zoveel eenzaamheid en verlatenheid uit. Natuurlijk na een tijd ligt iedereen verlaten… ergens…

 10. Nog veel wat ik niet ken in Antwerpen mooi park en dat gebouw dat zou ik ook wel willen verkennen. Die houten kruizen is dat niet vanuit de gemeente als er geen nabestaanden zijn?

 11. Wens Je veel sterkte Joke Het is er wel groot en heel veel beroemde en minder beroemdheden hebben er een plaats Grts

 12. Kasteel Schoonselhof vind ik zeer de moeite. Na restauratie zal het beslist weer schitteren zoals weleer. Mooie reportage.

 13. Erg interessante beelden en ik moet toegeven dat, ondanks ik in Antwerpen woon, nog nooit het Schoonselhof bezocht heb. Het is duidelijk veel meer dan alleen maar een begraafplaats. Het wordt tijd dat ik dit gat in mijn cultuur maar eens ga dichten 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: