witte druifjes

rozentuin Coloma te Sint-Pieters-Leeuw

De druivenstok is gevoelig voor schimmelziekten, maar veel soorten rozen zijn daar zelfs nog gevoeliger voor. Dat betekent dus dat als er een schimmelziekte in de wijngaard opduikt, deze eerst de rozenstruiken aantast en in een latere fase pas de druivenstokken en hun eventuele druiven. Zodra de wijnboer de schimmel op de rozenstruiken ziet, is hij gewaarschuwd en weet hij dus dat er een schimmelziekte in de wijngaard is. Omdat de schimmel eerst de rozenstruiken  aandoet en pas daarna richting druivenstokken gaat,  heeft hij bovendien nog de gelegenheid om deze ziekte te bestrijden voordat de druiven en/of druivenstokken zelf door de schimmelziekte aangetast raken.

42 thoughts on “witte druifjes

 1. Toen ik de aanhef las van witte druifjes dacht ik in eerste instantie dat het om de bloemetjes ging ofwel het zusje van de blauwe druifjes hahahahaha…. maar je ehbt natuurlijk ook nog de eetbare varianten 😉
  Heel mooi weergegeven.

 2. Nu je het zegt, ja, ik zag het ook vaak op onze reisjes in Frankrijk, nooit bij stilgestaan.
  Vaak genoeg bij stilgestaan, maar oké, dat is wat anders.

 3. En weer wat wijzer geworden Joke, had al vaker in Duitsland bij de wijngaarden rozen gezien,
  en dacht al waar zou dat voor dienen, of gewoon sier maar nu begrijp ik waarom ze daar rozen aan planten, deze druiven op de foto zien er nog mooi uit.

 4. Interessant verhaal. Dat wist ik niet.
  Tegenwoordig kweken ze meer resistente rassen die beter tegen meeldauw bestand zijn, maar ja daar heb je bij een lang bestaande wijngaard niets aan.

 5. Zoals iedereen in de reacties heb ik ook weer iets bijgeleerd. Voortaan weten wij waarom er zo vaak rozen in buurt van een wijngaard staan.
  Mooie foto is dit.

 6. Weer iets geleerd, ik heb me vaak afgevraagd waarom er rozen bij ieder pad met druiven stonden……..

 7. De natuur zorgt zelf voor een balans in het bestrijden van ziekten, de mens kan daar op een gezonde manier gebruik van maken. Hans

 8. We hebben eens een rondleiding gehad op een wijngaard waar dat helemaal uit de doeken wordt gedaan. Voordien wist ik ook niet waarom je vaak een rozenstruiken in een wijngaard ziet staan.
  Achteraf bekeken hadden we onze druif daarmee misschien ook kunnen redden van meeldauw. Maar ja, ‘als’ telt achteraf niet.

 9. Oooh.. dus dat heeft echt een functie, die rozen voor de druivenstokken? nooit geweten.. we leren weer bij hier! 🙂

 10. Mooie uitleg en foto Joke Hier was er (volgens ikke ‘n zeker geen referentie) met de rozen niets mis en de witte druiven er vlak bij wel Nu wij zijn geen kenners en snoeien zoals we goed vinden . Mogelijk is dit ook een reden van de niet zo knappe druiven (witte)

 11. Dat merkte ik een poosje terug nabij de graanmolen van Boechout, waar sinds kort ook aan druiventeelt wordt gedaan, dat er langs weerskanten aan het einde van de ranken, rozenstruiken staan aangeplant. Wist toen niet wat voor nut dit was, doch dankzij je toelichting, nu wel.
  Heel mooie foto, wat mij doet terugdenken aan de tijd ik nog zelf porto maakte van witte druiven 😉
  https://www.oudconynsbergh.be/

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: