Grote groene sabelsprinkhaan / 5 foto’s

Mijn achtervolging begon op het ogenblik dat ik een redelijk groot beestje naast mij ergens in het hoge gras had zien wegspringen. Ik wou en zou het zien. Het werd de grote groene sabelsprinkhaan. Ze zijn behoorlijk goed in het zich verstoppen en camoufleren!

De grote groene sabelsprinkhaan is een goede springer, die ook kan vliegen bij verstoring of gevaar. Eigenlijk is het eerder wegzweven, want de afstand bedraagt nooit verder dan een tiental meters en er is altijd een sprong nodig om van de grond te komen. De mannetjes ‘zingen’ door de voorvleugels langs elkaar te wrijven, en zijn te horen van drie uur in de middag tot drie uur ‘s nachts. Het geluid is zeer luid en goed te horen tot een afstand van 100 meter. De vrouwtjes zetten rond september de eitjes af die met de legbuis of ovipositor, in schorsspleten of in de bodem worden gebracht. De nimfenkomen in de lente uit het ei, na te hebben overwinterd. De jonge groene sabelsprinkhanen blijven de eerste vervellingen nog in de lagere begroeiing omdat ze nog niet kunnen vliegen. Pas als ze volwassen worden rond eind juni wordt wat meer op bomen en hogere planten gekropen om beter te kunnen jagen en te zonnen.

Bron: wikipedia

53 thoughts on “Grote groene sabelsprinkhaan / 5 foto’s

 1. Ze zijn zo moeilijk te vinden hé ? 🙂
  Ik neem soms een klein vouwstoeltje mee en blijf ergens een paar minuten heel stil zitten.
  Na een tijdje zie je ze dan overal en kan je leuke foto’s maken van deze perfect gecamoufleerde beestjes.

   1. Als je achter de beestjes aanloopt, win je nooit. Ze zijn ons altijd te snel af 🙂
    Beter is om de beestjes te laten voelen dat je geen gevaar voor hen bent, door heel stil en bewegingsloos te zijn…Let ook dat je eigen schaduw niet over de beestjes valt, want dan zijn ze ook weg. Rustig zijn en veel geduld hebben zijn de goede eigenschappen voor de macro fotograaf. én soms gebruik maken van een lange telelens (De Sony RX10 heeft me al veel leuke “macro’s” opgeleverd 😎 )

    1. Ja mij ook hoor. Maar dat stoeltje heb ik altijd in de auto liggen waarom neem ik het dan niet mee,
     ??? Ik vergeet nog eens mijn hoofd. Ik zit in de auto in mijn gedachten al op het veld en dan vergeet ik de rest.

 2. Het zijn merkwaardige beestjes, die zich goed weten te verstoppen. Leuk om ze in de natuur te zien. Zolang er maar geen sprinkhanenplaag komt.

 3. Met zijn groene kleur moet je wel goed zoeken om hem te ontdekken tussen het gras of het gebladerte. Toch leuke foto’s hoor !

 4. Goed gespot! Ik wist niet dat ze konden bijten. Ik zag er vorig jaar eentje en ging steeds dichterbij om het te fotograferen, opeens sprong hij op mijn hoofd. Ik schrok me naar!

 5. Ze zijn zo in het groen goed gecamoufleerd. Echter als ze springen dan springt er ook echt wat doordat ze zo groot zijn. Op zo’n moment kan deze sprinkhaan je haast niet ontgaan. Maar om ze dan vervolgens fatsoenlijk op de foto te krijgen is een tweede. Jij hebt er in ieder geval een mooie serie van gemaakt.

 6. De grote groene sabelsprinkhanen zijn mooie beestjes en niet makkelijk te vinden, daar spreek ik uit ervaring. Gelukkig heb je hem toch goed kunnen fotograferen, en ik kan weeral genieten😄

 7. Heel knap gezien van je, Joke! Niettegenstaande, kleur op kleur…
  Lie(f)s.
  @’t Was weer een uitzonderlijk mooi dagje! Wat dacht je…!

 8. Springen kunnen ze inderdaad als de beste en verstoppertje spelen zijn ze ook goed in. Maar jij had deze toch gevonden en de foto’s zijn ook heel mooi.

 9. Enorm intéressante waarneming en fotografie deel je hier 👌🔝 Het is inderdaad goed kijken waar het zit tussen het groen van spriet, twijg of halm.

 10. In Frankrijk zijn er van die sprinkhanen die als ze zweven de rode binnenkant van hun vleugels laten zien.. die vallen beter op dan deze..! Hij ziet er van dichtbij uit als een aliën hahahaa! Ik vraag me af waar ie z’n sabel draagt..! 😉
  Knap vastgelegd!

   1. Nee, het was duidelijk een mannetje.. alleen de vrouwtjes hebben die sabelvormige legboor aan het einde van hun romp.
    Ik las dat ze flink kunnen bijten trouwens.. brrr!

 11. Ik zou dat wezen over het hoofd gezien hebben. Ik moet nu al goed kijken naar je foto’s om het te kunnen zien. Heel knap en mooi gedaan.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: