Sint-Niklaas art-decoroute / 3 – 25 foto’s

 • alle foto’s zijn aanklikbaar om te vergroten

We, Fotorantje en ik, stappen flink verder om onze wandeling te vervolgen.

Art Falco Peregrinus Deco van Dzia (slechtvalk)

Van de vele street art in de stad hebben we helaas niet veel gezien. Eéntje maar jammer genoeg.

Het huis nr. 40 in de Kokkelbeekstraat, is een pand uit begin 1900 met art-nouveau-elementen en bloemenmotieven in de faiencetegels.

We gingen zitten om een natje en een droogje te verorberen want het was goed aan het regenen.

Fontein en vijver van de waterburcht Walburg. Door het Romain de Vidtspark stappen we naar de Walburgstraat.

Door de regen en onderwaterlopende straten snijden we een hoekje van de route af.

In de Zamanstraat dateren de huizen uit het begin van de 20ste eeuw en vertonen bijgevolg vaak invloeden van de art-nouveaustijl.

Stedelijk Museum (STEM)

Regentieplein

Het plein werd in de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd als centrum van de nieuwe stationswijk. De bebouwing rond het plein bestond vooral uit herenhuizen waarvan een deel er nog steeds staat. Op het plein zelf zijn twee bomenrijen aangeplant in de vorm van twee concentrische cirkels. 

In het midden van het plein staat het zogeheten Rolliersmonument. Het is een aandenken aan de strijders van de revolutie van 1830 en in het bijzonder aan majoor Benoît Rolliers. Het bouwwerk bestaat uit een vergulde engel op een zuil met ervoor een leeuw. Op 24 juni 1906 werd het monument onthuld, een jaar later dan het 75-jarig jubileum van de Belgische revolutie. Van 1998 tot 1999 werd het gerenoveerd.

Regentieplein 46 – Bjorn Vaes decoraties.

In de Prins Albertstraat tref je tal van art nouveau gebouwen aan zoals op de huisnummers 49 (Villa Albrecht), 45, 43 en 20.

Rechtlijnige straat van het Stationsplein naar het Regentieplein, ontworpen in 1846 doch pas in 1902 aangelegd en bebouwd met voornamelijk art-nouveaugetinte burgerhuizen. Lijstgevels van twee a drie traveeën en drie bouwlagen, dikwijls onderkelderd. Parementen van geglazuurde baksteen op sokkels van arduin. Gevelwanden sterk verlevendigd door de verschillende uitgewerkte deuren en vensters: rechthoekige, segment-, korf-, rondbogig, driekwartcirkelvormig, en de versierde borstweringen en boogvelden met sgraffitopanelen.

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen volgens archiefstukken naar ontwerp van architect F. Van Goethem van 1905. Lijstgevel met enkelhuisopstand voorzien van een merkwaardig parement van gekleurde breuksteen. Rechts, zeer smal deurrisaliet. Op de verhoogde begane grond en in het risaliet tudorboogvormige deur en vensters. Markerend hoefijzerboogvormig bel-etagevenster. Gestileerde florale motieven op de borstwering en onder de kroonlijst op smeedijzeren consoles.

Op de nummers 18 en 16 zijn enkele sgraffitodecoraties bewaard gebleven. Sgraffiti zijn vrij zeldzame gevelversieringen die worden aangebracht met een bijzondere techniek.

En dan is het station en het einde van alweer een mooie dag in zicht…

We treinen elk onze richting uit… tot volgende week!

EINDE

Bron: erfgoed Sint-Niklaas

44 thoughts on “Sint-Niklaas art-decoroute / 3 – 25 foto’s

 1. Art nouveau hoe vernieuwend het was hoe prachtig haar expressies, invloeden en uitingen zijn voor menig kunstliefhebber zoals ik. Het hoeft niet altijd in de grote steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Liège of Mons aanwezig te zijn maar ook plaatsen zoals Berchem, Blankenberge, Ronse en .. Sint-Niklaas bekoren mij ook. Heel mooie reportage!

 2. Ook dit is weer een prachtige serie. Bijzonder dat een stadje zoveel details herbergt.
  Handig dat jullie er allebei met de trein naar toe konden reizen.

 3. Zoveel schitterende gevels ! Ik wist niet dat Sint-Niklaas zo’n schat aan architectuur bezat. Ondanks de regen heb jij ze heel mooi in beeld gebracht, Joke.

 4. Prachtig deze art-deco huizen. Ze staan op veel plaatsen maar zijn lang niet altijd in goede staat. men deed toen nog moeite om een huis ook mooi te laten zijn en niet slechts een functionele blokkendoos.

 5. Sint Niklaas en zijn art deco route, voor mij een openbaring van kunst. Hans

 6. Of het nu art-deco is of art-nouveau, het ene is nog mooier dan het andere. Mijn favoriet is een niet opvallend, maar wel erg mooi ornament: sint-niklaas 06143 (de 10e foto). 🙂

 7. Classicisme, Jugendstil, Art Nouveau, Art Deco, het zijn allemaal stijlen waarbij je nooit op uitgekeken geraakt. En dat heb jij hier weer op een voortreffelijke wijze in beeld en woord weten brengen. Top gedaan van je Joke.

 8. God wat heb je die mooie huizen uitstekend gefotografeerd. De weerspiegeling van het tegenoverliggende huis in je (voor)laatste foto vind ik uiterst geslaagd!

 9. Art-deco en art-nouveau heb ik altijd heerlijke stromingen in de kunst gevonden.
  Dit logje is er eentje om heerlijk van te genieten !
  Je mag samen met An nog meer van die leuke plaatsen bezoeken 🙂

 10. Nooit gedacht dat dit allemaal in Sint Niklaas te vinden zou zijn. Als ik er nog eens kom, ga ik toch eens beter rondom me heen kijken hoor. Bedankt voor deze mooie rondleiding in Art-deco stijl.

 11. Oh oh.. wat een pracht.. die tegeltableaus meteen al! Geweldig.. weet als art-nouveau-fan niet waar eerst te kijken!
  Maar de vogel vind ik ook super!
  Liepen in Sint-Niklaas de straten ook onder? zó ver naar het westen? dat was hier helemaal niet.

   1. Zooo.. da’s voor het eerst dat ik daarover lees.. ik dacht echt dat het alleen in het oosten was bij jullie.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: