Sint-Niklaas – art-decoroute / 2 – 25 foto’s

De Mgr. Stillemansstraat werd aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw en is genoemd naar de toenmalige bisschop van Gent, Antoon Stillemans. De indrukwekkende rij woningen in art deco en nieuwe zakelijkheid is imponerend omwille van de kwaliteitsvolle architectuur. Tot de meest merkwaardige woningen behoren verschillende huizen van August Waterschoot.

Symmetrisch opgebouwde dubbelwoonst van drie bouwlagen onder licht hellend zadeldak, opgericht in 1933 in opdracht van Faresijn Emiel naar het ontwerp van August en Leander Waterschoot. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode en meer bepaald de nieuwe zakelijkheid.

  • foto’s zijn aanklikbaar om te vergroten

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect August Waterschoot voor de heer Louis Vandevelde-De Mol. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen sokkel. 

Woonhuis uit 1935 naar een ontwerp van architect H. Faems in opdracht van Georges Claus. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel met voorgevelparement in geglazuurde witte baksteen, op een hardstenen plint. 

Tot de meest merkwaardige huizen in deze straat behoren verschillende huizen van architect August Waterschoot. Eén van zijn grootste woningen bevindt zich op nr. 38 en telt drie bouwlagen in geglazuurde baksteen, in combinatie met andere materialen. De ronde erker in het midden is een spel van licht en kleur.

Huis in 1930 ontworpen. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met voorgevelparement van geglazuurde baksteen op hardstenen plint en met verwerking van natuursteen voor venster- en deurlateien en erker. 

Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1931 ontworpen door architect August en/of Leander Waterschoot. Bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen aan de hoge plint, de vensterlateien en de erker. 

Huis van twee traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect August Waterschoot. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, opklimmend aan weerszijden van de deur. 

.

Bron: erfgoed Sint-Niklaas

Wordt vervolgd

38 thoughts on “Sint-Niklaas – art-decoroute / 2 – 25 foto’s

  1. Zulke prachtige huizen maken ze niet meer. Zoveel mooier dan de hedendaagse architectuur !

  2. Ongetwijfeld gevels die velen van ons (mij incl.) voorbij lopen zonder er bij stil te staan dat het art-deco gevels zijn. Bedankt om ze via jou blog toch de nodige eer te brengen Joke.

    1. Het zijn vooral twee werkende ouders met een gezin die er wonen heb ik de indruk. Vroeger was het de gegoede burgerij. Bloeiende textielindustrie met veel arbeiders. Die kinderen van die arbeiders kunnen zich nu zo’n huis veroorloven.

  3. Heel mooi, Joke. Ik dacht, dat ik in Ault-Onival al heel wat art-deco huizen had gezien, maar die kunnen niet in de schaduw staan van deze architectonische rijkdom in Sint Niklaas.

  4. Zeer indrukwekkend met fraaie architectuur en bouwstijlen. Alles in een perfect vorm gegoten en voorzien van een zeer interessante informatie. Topper van formaat. 👌🔝💯

  5. Een schitterende bouwstijl die voor mij als belangrijkste bouwstijl nà de oude Grieken komt. Art-deco is tot nu nooit meer geëvenaard. In Sint-Niklaas hebben ze een schat aan goedbewaarde huizen, om jaloers op te zijn.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: