Achter Schoonhoven – nature reserve / 1 (9 foto’s)

akkerdisteldansvlieg – Empis livida

De akkerdisteldansvlieg (Empis livida) is een vlieg uit de familie van de dansvliegen (Empididae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Mannetjes variëren van 7,5–9,3 millimeter, vrouwtjes 7,5–10,2 millimeter. De buik van het mannetje is bruinachtig en zijn vleugels lijken vaag bruin en troebel. De buik van het vrouwtje is grijs en haar vleugels zijn helder. E. livida leeft in heggen en voedt zich met de nectar van verschillende soorten Rosaceae, verschillende soorten Asteraceae en Heracleum sphondylium-nectar; ze voeden zich ook met andere insecten. Ze leven in heel gematigd en Noord-Europa, de enige soort met zo’n brede verspreiding. E. livida-larven zijn ook vleesetend en leven in vochtige grond en bladafval. Volwassenen vliegen tussen april en juli.

Achter Schoonhoven ligt in de Demervallei, stroomopwaarts van Aarschot. De sterk meanderende Demer, die de grens vormt tussen de Kempen en het Hageland, geeft een extra troef aan dit landschap.

blauwe breedscheenjuffer- White-legged damselfly

De volwassen blauwe breedscheenjuffer is een typische voorbeeld voor de familie van de Breedscheenjuffers. De tibia of scheen van elke poot is opvallend verbreed, heeft een zwarte middenstreep en is met afstaande haren bezet

Ook de kleuren zijn kenmerkend: de mannetjes vaalblauw, de vrouwtjes wit, beige of lichtgroen.

Verder is de blauwe breedscheenjuffer een middelgrote juffer (lengte tot 32 mm). Het pterostigma is iets langer dan breed, ongeveer 1,5 vleugelcel lang, en opvallend roodbruin gekleurd. De kop is smal met bovenop twee lichte dwarsstrepen. Het borststuk heeft twee lichte schouderstrepen.

blauwe breedscheenjuffer- White-legged damselfly
bruin zandoogje – meadow brown

Het bruin zandoogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels bruin. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich een zwarte “oogvlek”. Bij het vrouwtje bevindt zich op de voorvleugel een oranje veld, en heeft de oogvlek meestal een witte kern. Verwarring met het oranje zandoogje is mogelijk, maar bij het vrouwtje van het bruin zandoogje zit geen oranje op de achtervleugel, of heel weinig, terwijl bij het oranje zandoogje de achtervleugel oranje met een bruine rand is. De achterrand van de achtervleugel is gekarteld.

gestreepte weekkever – striped softshell beetle (soldier)

De gestreepte weekkever heeft een lichaamslengte tussen de acht en elf millimeter. De kop is zwart, met uitzondering van de oranjegele monddelen en antennes. Het halsschild is oranjegeel met bij veel exemplaren een zwarte vlek in het midden. De zwarte dekschilden zijn grijs behaard. De poten zijn overwegend oranjegeel, met uitzondering van de zwarte uiteinden van de dijbenen en de zwarte onderbenen van de achterpoten.

knop van de gewone rolklaver (klein rupsje?) – bud of the Lotus corniculatus (a little caterpillar?)

Wordt vervolgd

Bron: wikipedia

Bron/source: wikipedia

43 thoughts on “Achter Schoonhoven – nature reserve / 1 (9 foto’s)

 1. Al die info, erg leuk om te lezen, foto’s erg mooi om te zien, maar die info, kan ik allemaal echt niet onthouden. Misschien blijft er wat hangen 🙂

 2. De foto’s van het bruin zandoogje vind ik subliem. Van de andere kriebelbeestjes ben ik niet zo’n fan, maar ik heb veel bewondering voor mensen die, waarschijnlijk met veel geduld, deze beestjes in beeld kunnen brengen.

 3. Oef, da’s wel héél veel info na een lange drukke opruimdag.. ik geniet wel van je prachtige foto’s ervan.. okee? 😉

 4. Men zou een boek kunnen uitgeven met alle insecten , bloemen en planten die er afgelopen jaren op diverse blogs verschenen zijn waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Wel weer mooie foto’s.

 5. Mooie serie, stuk voor stuk prachtige beelden. Dankzij de duidelijke beschrijving weer wat nieuwe (voor mij dan) soorten leren kennen. Nu nog onthouden en herkennen, maar dat is mijn zorg.

 6. Hier heb ik echt weten van te genieten, de uitbundigheid in je fotografie en informatie is om van te snoepen.
  🔝🔝🔝 en 💯op💯

  Dansvliegen zijn altijd mooi om zien tegen valavond… want zij zijn de beste weervoorspellers… Dansen ze massaal dagen achter elkaar, wordt het mooi en zalig warm weer 🤗

  Fijne avond en tot veel later,
  Marc 🙋‍♂️🍀

 7. Die blauwe breedscheenjuffer (wat een naam!) is zo prachtig en teder vastgelegd op de lens.
  Ik leerde weer veel bij, onthouden is een groter probleem. Maar de juffer vergeet ik alvast niet meer.

 8. Allemaal mooi vastgelegd Joke!
  Er kijkt daar een juffer recht in m’n ogen
  De info ga ik nog eens aandachtiger moeten doornemen 😉

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: