E-learning from nature / 1

Enkele bloggers vroegen in de reacties meer toelichting bij dit werk of hoe het ontstaan was of het verhaal erachter. De materialen hebben niet direct iets te maken met natuurvriendelijk.

Enkele weken terug wou ik eens experimenteren met wat nieuwe ‘mediums’ (giethars, glossy acrylic binder, gel medium, enz). Ik heb een goed atelier gevonden met een geweldige kunstenares waar ik elke week kan schilderen, collages maken, je kan het zo gek niet bedenken! De kunstenares geeft je dan raad of een schop onder je kont om je creativiteit te gebruiken. Ben met acryl en olieverf pas gestart in de corona-zomer 2020 (zie biografie).

Dus nam ik 5 kleine canvassen voor mijn neus – 20×20 – 18×24. Bij experimenteren moet je je creativiteit de vrije loop laten, je geest leegmaken en het laten stromen. Er is totaal geen vooropgezet doel. Wat ik ga maken, weet ik totaal niet. Dus neem ik acryl verf en begin ik aan iets. Eigenlijk 5 stuks tegelijkertijd in de beginfase.

Op deze canvas heb ik gewerkt met acrylverf, acrylinkt in diverse kleuren. Dan heb ik mijn rode acrylverf aangedikt met gel medium en op het canvas gesmeerd. Zo zijn er hoge rode stroken ontstaan en bergjes naast de gele strepen (die er toen nog niet waren), te zien op de onderste foto. Dan het hele zootje laten drogen. Die gel neemt wel zijn tijd.

De volgende sessie heb ik strookjes fijne plakband genomen en op het canvas gekleefd, gele strookjes geschilderd en met acrylstift witte bladeren getekend op de rode acrylverf. In tussen tijd verder werken aan de andere werkjes.

Zat ik met mijn bijwerkingen door mijn vaccin thuis en kon ik niet naar het atelier. Dus thuiswerk en denken en dromen van wat ik hier nog verder kon meedoen. Je ziet het namelijk niet altijd zitten hoor. Ik had een tijdschrift ‘Weekend’ van Knack opzij gelegd ‘nog te gebruiken’ en daarin vond ik de dame terug. Die zag ik wel prijken op het canvas. Het canvas was niet thuis maar ik had een foto genomen van de ondergrond. Die dus uitgeprint op A4 en de dame erop gelegd om te zien waar ze het best thuis hoorde. Ik had het gevonden!

Opnieuw in het atelier was ik onaangenaam verrast, mijn canvas had niet de grootte van een A4, hoe kon ik dat nu niet bedacht hebben. Mijn dame dus gekortwiekt in haar ruimte. Oplossing zoeken. Ik moest de ruimte van het canvas dus kunnen vergroten. Maar hoe doe je dat? We waren aan het brainstormen en toen zei ik, waarom niet een fotoprint laten maken van mijn achtergrond en het canvas erop plakken? Dat blijft natuurlijk niet proper. De kunstenares zei, we kaderen die in met canvas en al. Mijn dame op de canvas gekleefd. De ondergrond is niet plat, er zit namelijk ook gel medium onder. Dus het is alsof de dame er uit springt of erop ligt. Op haar kledij staat ‘Elearning the Forest’. Dus moest ze nog groen krijgen over haar kledij zodat ze opstaat uit het groen, haar armen in de lucht en hoopt op een overwinning tegen de vlammen en het menselijk gif.

Goed gedacht. Ik naar huis, fotoprint besteld op 30×40 en op zoek in de IKEA naar een kader 40×50 diepliggend.

Haha alles mee naar het atelier. Hm, mijn gel lag te hoog en het canvas raakte niet onder het glas zonder stuk te gaan. Dan maar de fotoprint ingekaderd en het canvas geschikt waar hij een eenheid vormde met de achtergrond en op het mika of wat is dat, geen glas meer, vastgeplakt. De canvas hangt dus niet in het midden van de kader.

Voila en zo ontstond mijn ‘Elearning from nature’.

This image has an empty alt attribute; its file name is elearning-the-forest-1232.jpg
E-LEARNING FROM NATURE

mixedmedia – canvas/photoframe – 40×50

DETAILS

41 thoughts on “E-learning from nature / 1

 1. Daar is een heel proces van creatief oplossingen bedenken aan vooraf gegaan dus.. het resultaat mag er zijn.. heel expressief, ik hou daar wel van.

 2. Zo te lezen was het een procedure met vallen en opstaan. Maar dat is bij de meeste kunstenaars het geval.
  Het resultaat mag er wezen Joke. Dit is echt een heel mooi werk !

 3. Jij hebt een berg creativiteit, Meid!! Een schitterend werk, ik blijf erbij, ook al weet ik nu hoe het is ontstaan. Met je experimenteren is het (hopelijk) nog lang niet gedaan😀. Benieuwd naar je volgende bruisende doek.

 4. Ooit heb ik vele jaren klassieke kunstschool gedaan, veel geleerd over ambachtelijke technieken enzo, veel “metier” ervaring… Allemaal heel mooi en gepolijst, maar “kunst” die opborrelt uit je eigen “zijn”… Dat is de mooiste ervaring die je kan beleven als ‘artiest’. Volgens mij heb je ‘die’ ervaring hier echt gevoeld ! Knap werk hoor !

  1. Ja Dirk, ik heb mij jammer genoeg nooit kunnen scholen. Weet dat jij ervaring zat hebt. Soms voel ik mij dan verlegen om het te tonen. Maar het maakt mij gelukkig dat ik nog iets kan doen en het een beetje kan leren.

 5. Het resultaat mag er zijn! Echt heel mooi geworden!Lijkt me fijn dat je in zo’n atelier terecht kunt en je creativiteit kunt uitproberen

 6. Heel mooi. Met die mixed techniques krijg je hele mooie effecten. Een vriend van ons maakt ook zo’n mooie dingen.

 7. Je bent weer goed bezig, Joke, mijn complimenten.
  Ik vond het al een mooie creatie, maar met deze uitleg wordt het naar mijn idee nog veel mooier. Je laat je niet meteen door een tegenslag van je pad brengen, dat is duidelijk. Heel goed! 🙂

 8. Zo tof dat je in een atelier van een kunstenares terecht kan
  Dat kan de inspiratie alleen maar ten goede komen en dat is hier het geval
  Wat een weg om tot dit schitterende resultaat te komen
  Echt boeiend

 9. Echt geweldig. Boeiend om de ideeën te zien groeien. Die prachtige dame past precies toch volledig op het canvas?

  Het resultaat is heel erg mooi.

  Wat fijn om een kunstenaar te kennen die helpt inspireren.

  Dank je voor de uitleg, het werk fascineert me sterk.

 10. Dus had ik het compleet verkeerd begrepen. Je kunstwerk had niets te maken met de link naar de vrouw die alle culturen wil leren kennen van over heel de wereld.

  Enfin, knap gedaan van je, heel speciaal en top dat je ergens terecht kan voor je creatieve uitspattingen.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: