Juffertje-in-het-groen / love-in-a-mist (4 foto’s)

Deze prachtige bloemetjes heb ik leren kennen op de blog van Dirk Willems, een man met kennis van fotografie en macro, nl. fotografiemijnlangleven.
Ik was op slag verliefd op deze juffertjes. Van Dirk kreeg ik vorig jaar enkele zaadjes en die hebben we in de tuin van mijn dochter gezaaid (Ik woon nl. 2 hoog 😀 sinds 2.5 jaar).

Juffertje-in-het-groen is een geliefde perkplant omwille van de decoratieve bloemen en mooie zaaddozen. Het is een éénjarige soort die zichzelf makkelijk uitzaait. Het lichtgroene blad is diep gedeeld met smalle slippen.

De bloemen bestaan uit 5 kelkbladen met een eironde bladschijf en smalle steel. De kroonbladen zijn klein en diep ingesneden met afgeronde lobben. De bloemen zijn wit, roze of blauw.

Nigella damascena, love-in-a-mist, ragged lady or devil in the bush, is an annual garden flowering plant, belonging to the buttercup family Ranunculaceae. It is native to southern Europe (but adventive in more northern countries of Europe), north Africa and southwest Asia, where it is found on neglected, damp patches of land.

The specific epithet damascena relates to Damascus in Syria. The plant’s common name “love-in-a-mist” comes from the flower being nestled in a ring of multifid, lacy bracts.

56 thoughts on “Juffertje-in-het-groen / love-in-a-mist (4 foto’s)

  1. Juffertje in het groen, wat een poëtische naam voor deze fraaie fotogenieke bloem. En dat fotogenieke heb je prima weer uitgebuit in deze serie!

  2. En ik maar zoeken met het vergrootglas naar dat ‘juffertje’ 😀
    Van dit plantje had ik nog nooit gehoord, laat staan gezien.
    Bijzonder voortreffelijke macro’s Joke, want zocht ze even op, groot zijn ze niet te noemen die ‘Love-in-a-mist’.

    Fijn weekend

  3. Echt een hele mooie en fotogenieke bloem. Vooral dat laatste valt mijn dan weer op natuurlijk. Dus ik roep: ‘Wat een mooi juffertje in ‘t groen’. Hoor ik net van Aafje dat ze die hier gezaaid heeft. maar we kunnen ze alleen nog niet terugvinden. Straks nog maar eens zoeken. 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.