46 thoughts on “margrieten – ox-eye daisies / 3 foto’s

 1. Dat zijn echte zonnetjes hé. Hier op het balkonterras staat er ook een mand met margrieten en er komen er elke dag bij. De geur vind ik minder maar dat terzijde.

 2. Naast Ossenoog bestaat er ook Koeienoog in de flora, met name de Telekia speciosa. Eveneens een schoonheid van formaat.

 3. Al vlug ontdek je dat plantkunde geen eenvoudige wetenschap is wanneer je op zoek gaat naar de indeling van de margriet in het plantenrijk. Wie vroeger op school geleerd heeft dat deze plant tot de familie van de Compositae (samengesteldbloemigen) behoorde, moet nu weten dat de naam van deze plantenfamilie gewijzigd is naar Asteraceae. Deze zeer uitgebreide familie bevat ongeveer 22 000 verschillende soorten planten, die onderverdeeld zijn in 1620 geslachten. En ook in de zoektocht naar het geslacht waarin de margriet thuishoort, blijkt dat onze schoolkennis reeds verouderd is. Tot voor enkele jaren werd de margriet ingedeeld bij het geslacht Chrysanthemum. Nu behoren de meeste margrieten tot het geslacht leucanthemum. Deze naam is afgeleid van de oud Griekse woorden leukos (wit) en anthemon (bloem). Dit geslacht bevat ongeveer 70 soorten kruidachtige, bloeiende planten met kruipende wortelstokken, waarvan 1 soort inheems is in België.

  Leucanthemum vulgare
  De wilde margriet of weidemargriet die jij op zo’n prachtige wijze wist te fotograferen is inheems in België en het is deze plant die men vaak aantreft langsheen de wegbermen en op dijken. Het is een vaste, winterharde plant die tot 50 cm hoog wordt en zijn hoofdbloei heeft in juni, maar die vaak (indien niet weggemaaid) ook nog later op het jaar bloeit. Ze groeien in het wild vaak op minder voedselrijke gronden. Van deze soort bestaan ook goede tuincultivars.

   1. Voor zo’n prachtige bloemen die zo rijkelijk in het landschap fleuren en lonken naar menig insect en kijklustigen, vond ik het een mooi supplementje waard 😉

 4. De oerbloemvorm.. die kindjes tekenen als ze een bloemetje tekenen hè.
  Mijn moeder had er vroeger gróte pollen van in de tuin, zelf meermaals geprobeerd.. lukte nooit. Dan maar in de bermen hier kijken.. daar staan er zát. Óf naar jouw mooie foto’s kijken.. dat kan óók! 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.