Poelberg Tielt – 15 foto’s

De Poelberg in Tielt is niet veel meer dan een vijfenveertig meter hoge heuvel, een straat

een molen – Poelbergmolen

een voormalig klooster van de ‘Zusters van ‘t Geloof’, een schooltje en een Lourdesgrot.

De Poelbergmolen dankt zijn naam aan de locatie waar die zich bevindt. Zoals hij er nu bijstaat dateert van 1726. Hij verving een vroegere molen waar weinig over gekend is. In 1964 werd de Poelbergmolen stil gelegd. Hij geraakte in verval. De stad Tielt kocht in 1980 de molen op. In 1993 volgde een grondige restauratie. Datzelfde jaar werd het omliggende landschap een beschermd dorpszicht.

Er is geen uitsluitsel over het bouwjaar van de Poelbergmolen (houten korenwindmolen). Het klauwijzer van de voormolen draagt het jaartal 1631 maar deze smeedijzeren spil is mogelijk afkomstig van een andere molen. Een ander molenonderdeel heeft als inscriptie 1726 maar vermoedelijk is de molen ouder aangezien de molen al aangeduid staat op de Frickxkaart (1712). De oudste gekende verwijzing naar deze molen in archiefdocumenten dateert uit 1668 waardoor mag aangenomen worden dat de molen dateert uit de 17de eeuw. De “Poelberghe Meulen” wordt ook weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de kaart van Philip Jan Lemaieur van 1786.

De Poelbergmolen was tot 1980 eigendom van de adellijke familie Mulle de Terschueren. Na de Tweede Wereldoorlog werd de molen hersteld van oorlogsschade en in 1957 vond een grondige restauratie plaats door molenmaker Robert Vandekerckhove uit Ingelmunster en Oscar Buyck (nieuw hekwerk en windplanken op de roeden, nieuwe beplanking op de zijwegen, bedekking van de mansardekap en windweeg met gezaagde eiken schaliën, ijzeren versterking van de middellijsten). De molen bleef tot 1964 dagelijks malen met de wind en tot 1970 sporadisch met een elektromotor in het maalderijgebouwtje aan de ingang van de boerderij.

Wanneer de molen in 1980 eigendom werd van de stad, verkeerde hij in erg vervallen toestand. Vanaf 1989 volgden restauratiewerken door molenmaker Roland Wieme (overleden 2020 aan Corona) uit Deinze, waardoor hij sinds 1993 opnieuw maalvaardig is. In 2005 is de inrichting uitgebreid met een graankuiser en een kleine borstelbuil en in 2011 werden onderhoudswerken uitgevoerd.

Aan de overzijde van de straat bevindt zich een hoeve die zeker teruggaat tot de 18de eeuw en die in de 19de en 20ste eeuw eigendom was van de adellijke familie Mulle de Terschueren, net zoals de Poelbergmolen. Op deze hoeve werd ook een stoomgraanmolen gebouwd.

Einde van de molenlandroute.

En toen werd het tijd om naar huis te tuffen. Ik had nog zo’n kleine twee uur voor de boeg waarin inbegrepen Anneke thuis brengen 😉. De donkere wolken vanop de Poelberg waren richting Deinze en Gent getrokken en dat beloofde niet veel goeds. Inderdaad tussen Gent en Aalst zag ik geen steek voor de ogen. Het was file-rijden. Gelukkig verliep de terugkeer voor de rest prima. Het einde van een fijne dag.

56 thoughts on “Poelberg Tielt – 15 foto’s

 1. Jullie beleefden een mooie dag tussen de molens, Joke en het bracht jou heel wat mooie foto’s op.

 2. Om molens in goede staat te houden lijkt me sowieso een kostbaar en tijdrovende klus, maar bij een houten molen lijkt me dat nog eens extra.
  De foto van de molen met de dreigende lucht vind ik prachtig.

 3. Heel mooie reeks van de Poelberg. Altijd ook blij als ik nog bewaarde molens
  zie..

  .De eerste foto met de ongewone kleurtjes en laagjes wolken spreekt me enorm aan

 4. Buitengewoon schitterende landschapsfotografie, die luchten voorspellen inderdaad niet veel goeds. Een plezier om lezen al de interessante weetjes… Gelukkig was je niet met de fiets 😉
  Hier is het nu ‘moessonregen’ sinds 20 uur bezig, heel goed voor de natuur.

 5. Openingsfoto is geweldig! Maar ook de molenfoto’s mogen er zijn, mooie details zoals de kleurtjes op de wieken en de regulateur (foto 05699) zijn goed in beeld gebracht. Interessante geschiedenis van de molen, leuke weetjes allemaal.

 6. Mijn allereerste job ooit was in Tielt. Dus ook daar herinneringen.
  Die molen voor het dreigende wolkenveld is prachtig.

 7. Het mag dan ‘maar’ en 45 meter hoge heuvel zijn, het is wel een heuvel met een fantastisch mooie molen. Jullie waren precies op het goeie moment om er mooie foto’s van te kunnen maken met die dreigende wolken op de achtergrond.

 8. Dit soort houten molens zag ik tot dusver meer in Vlaanderen dan hier in eigen land.. weet niet of ze dan ook meer typisch iets van Vlaanderen zijn hoor. Vind ze sowieso allemaal mooi.. en die kleurtjes aan de wieken heeft ook wel wat! 🙂
  Mooie uitstap hè.. gezellig ook denk ik! 😉

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.