Molenlandroute / Poeke Artemeersmolen (10 foto’s)

We hielden zorgvuldig de omgeving en vooral de lucht in de gaten…

Waait het over of krijgen we een serieuze bui? Die kwam zowat een half uur later…

Artemeersmolen of Hardemeersmolen

Dit is wellicht de mooiste nog werkende molen van de streek (Poeke). Hij werd gebouwd op een kleine heuvel, zoals trouwens de meeste in de streek. Artemeersmolen zou dateren van het begin van de 19de eeuw maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. Zoals het lot van de meeste molens kwamen ze in die periode in verval. In 1975 werd het echter volledig gerestaureerd door een particulier, Luc Goeminne.

In 2014 werd de molen gekocht door beroepsmolenaar Mike Ekelschot. Momenteel draait de molen opnieuw op professionele basis. Gesloten op woensdag.

De voorganger van deze molen was een, iets verder naar het westen in de gemeente Kanegem gelegen, standerdmolen, die bekend stond als Eekhoutmolen.

De huidige molen werd gebouwd in 1810 en fungeerde aanvankelijk als koren- en oliemolen. In 1886 vond er een zeer ernstig ongeval plaats, waarbij een molenaarsknecht dodelijk werd verwond.

Omstreeks 1914 werd het oliebedrijf gestaakt en werd de betreffende installatie gesloopt. In oktober 1918 liep de molen zware schade op, die echter werd hersteld. Iets na 1931 werd een dieselmotor geïnstalleerd. Het windbedrijf stopte in 1952 en de molen raakte in verval, maar hij werd van 1975-1977 door de toenmalige eigenaar weer in maalvaardige toestand gebracht.

Vanaf 2014 werd de molen in bedrijf genomen als toeleverancier voor bakkerijen, waartoe de maalinstallatie aanzienlijk werd uitgebreid.

De volledige geschiedenis van de molen vind je hier.

Wordt vervolgd

64 thoughts on “Molenlandroute / Poeke Artemeersmolen (10 foto’s)

 1. Een vernuft en welberekende constructieleer die die molens vooraf gingen, als je bekijkt de functionaliteit rekening houdende met de variabele winden. Zoal gewend leuke teksten en bangelijke foto’s. Top

 2. Nog nooit heeft een koe zo mooi geposeerd als voor jouw lens Joke. Prachtige foto’s van de molen. Wat een lucht !
  De Artemeersmolen staat er prachtig bij. Ik las al over jullie uitstap bij Fotorantje. Het weer zat misschien niet mee, maar ik denk jullie er toch van genoten hebben.

 3. Prachtige molen en vooral geweldig dat hij terug maalvaardig werd gemaakt. Die foto van de bomenrij sprong me wel in het oog.

 4. Supermooie fotoserie van deze loeigoeie Belgische dikbil koeien en de molen en ook de geschiedenis even gelezen want molens trekken ook altijd wel mijn aandacht. En ach een buitje voor het stof is niet altijd gijn maar wel goed voor het landschap. De bomen op rij ook supermooi. Het was weer een plezier om op visite te komen. Wens jullie mooie wandelingen toe en het zonnetje is er nog even dus geniet er maar van als het kan.

 5. Mooie foto’s van de koeien. Maar als ik heel eerlijk ben, dan zie ik toch liever het bij ons meer gangbare slankere type koe. 😉
  Een prachtige molen met een rijke geschiedenis. Maar het mooist is dat hij weer op de wind draait en volop in bedrijf is.

 6. Als ik molens zie… moet ik denken aan Don Quichot… die koeien barsten van de spieren… gras met erg veel proteïnen in de buurt…. ;). Dat landschap is prachtig geworden met die dreigende hemel… mooi Joke!

   1. Ik moet altijd denken aan spierversterkende middelen… als ik die gespierde runderen in de weide zie staan? Waarschijnlijk eigen aan het ras of zo… enfin, een melkkoe ziet er meestal toch stukken magerder uit? Ik weet het niet… hoe die dieren zoveel spiermassa kunnen opbouwen!

 7. Koeien vind ik machtige beesten. Je foto’s ervan zijn prachtig.
  Interessant stukje historie, overigens.

 8. De openingsserie met de koeien vind ik zeer geslaagd. Maar ook de molenfoto’s met de dreigende luchten zijn ook super. De geschiedenis erbij maakt de serie mooi af.

 9. Wat heerlijk en rustgevend om het landelijke en de prachtige natuur hier in te ademen.

 10. Mooie foto’s stuk voor stuk. Ik lees dat je kon schuilen voor die bui…

 11. De koeien hadden precies geen interesse aan het bezoek…
  Toch wel fijn dat er nog altijd mensen bereid zijn om hun dagelijks brood te verdienen met oude ambachten. De molen staat er prachtig op! De dreigende wolken geven de laatste foto een bijzondere sfeer.

 12. Veel herinneringen komen boven. In een vorig leven werkte ik een maand per jaar als monitrice in het kasteel van Poeke.
  Mooie foto’s en leerrijke info

 13. Eigenlijk hebben die oude molens vaak net zo’n lange en boeiende geschiedenis als kerkgebouwen.. alleen loopt het voor molens er vaak op uit dat ze hun originele functie weer op kunnen pakken en voor kerken juist niét. 🙂
  Prachtige beelden.. en ik hoop niet dat jullie die bui echt over je heen kregen..! 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.