Kortrijk – Courtrai / Groeninge monument (7 foto’s)

Het Groeningemonument is een herdenkingsmonument in de Belgische stad Kortrijk. Het vergulde beeldhouwwerk werd opgericht naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag en bevindt zich in het Groeningepark waar in de middeleeuwen het Groeningeveld lag. Het Groeningepark kan men betreden via de Groeningepoort, een triomfboog die eveneens de overwinning tijdens de Guldensporenslag herdenkt. Het Groeningemonument is van de hand van de beeldhouwer Godfried Devreese. Het zou oorspronkelijk in 1902 ingehuldigd worden maar het was pas vier jaar later klaar en werd op 5 augustus 1906 plechtig onthuld. Het vergulde beeld stelt de Maagd van Vlaanderen voor die met haar ene hand een speer in de richting van het overwonnen Frankrijk houdt, en met haar andere hand de fiere Vlaamse leeuw, die de boeien verbroken heeft, vasthoudt. Onderaan het monument zien we Robert II van Artois, kleinzoon van de Franse koning Lodewijk en landvoogd van Vlaanderen, die dood onder zijn paard ligt.

 

The Groeninge Monument is a monument in the Belgian city of Kortrijk. The gilded statue was inaugurated to commemorate the 600th anniversary of the Battle of the Golden Spurs. The statue is situated in the Groeningepark, where during the Middle Ages the Groeninge battlefield was situated. In this park one can also find the Groeningegate, a triumphal arch, which gives access to the park.

The Groeninge Monument was designed by sculptor Godfried Devreese. It was planned to be inaugurated in 1902, but was not ready until 1906, when it was unveiled on 5 August. The gilded statue represents the Virgin of Flanders, who holds aloft a spear whilst holding in the other the Flemish Lion.

De Groeningepoort is een herdenkingsmonument in de Belgische stad Kortrijk. De triomfboog werd gebouwd naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag en geeft toegang tot het Groeningepark waar tijdens de middeleeuwen het Groeningeveld lag. In dit Groeningepark bevindt zich tevens het vergulde Groeningemonument. De Groeningepoort werd in 1908 in Ardense steen opgetrokken en draagt als opschrift 1302 – Groeningheveld.

The Groeningepoort is a monument in the Belgian city of Kortrijk. The triumphal arch was built to commemorate the 600th anniversary of the Battle of the Golden Spurs and gives access to the Groeningepark, where during the Middle Ages the Groeninge battlefield was situated. In this park you can also find the golden Groeninge Monument. The Groeningepoort was erected in 1908 and has the inscription 1302 – Groeningheveld.

Bron: wikipedia

foto’s 24-03-2021

37 thoughts on “Kortrijk – Courtrai / Groeninge monument (7 foto’s)

 1. Prachtige foto’s, uiterst sfeervol. Schitterende publiciteit voor de stad. De tekst is niet 100 % correct, dat wel.

  1. Dat is jammer van de tekst, mijn bron was wikipedia… niet altijd correct. Je mag het juiste doorgeven dan kan ik het aanpassen. Dank voor het compliment.

  1. Dank je Dirk
   Ps: de moeite om na te kijken of je gemeente met Qvax werkt en je te registreren. Ik werd vandaag opgeroepen, anders misschien binnen twee of drie weken. Had geluk!

 2. Een historische plek mooi in beeld gebracht, Joke. In 1302 moesten de fransen in Kortrijk het onderspit delven. 80 jaar later hebben ze in Westrozebeke bloedig wraak genomen, maar die veldslag is helaas in de vergetelheid geraakt.

 3. dat zijn weer heel knappe foto’s!!
  die poort ken ik precies niet, of t zou moeten zijn dat uit gewoonte we er gewoon aan voorbij liepen

 4. Ik kende deze plek niet. Wat is daar mooie monumenten om te zien. Je ziet wel daar heel erg veel. Je had toen prachtig weer Joke. Schitterend om te lezen en je foto’s! Fijne dag.

 5. De Maagd van Vlaanderen met een speer en Robert II van Artois die dood onder zijn paard ligt… heeft het te maken met de onafhankelijkheid van Vlaanderen van Frankrijk?
  Het is wel een indrukwekkend beeld. Verguld, dan is het ook een kostbaar beeld.

  1. Het Groeningemonument is een herdenkingsmonument in de Belgische stad Kortrijk. Het vergulde beeldhouwwerk werd opgericht naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag en bevindt zich in het Groeningepark waar in de middeleeuwen het Groeningeveld lag. Het Groeningepark kan men betreden via de Groeningepoort, een triomfboog die eveneens de overwinning tijdens de Guldensporenslag herdenkt. Het Groeningemonument is van de hand van de beeldhouwer Godfried Devreese. Het zou oorspronkelijk in 1902 ingehuldigd worden maar het was pas vier jaar later klaar en werd op 5 augustus 1906 plechtig onthuld. Het vergulde beeld stelt de Maagd van Vlaanderen voor die met haar ene hand een speer in de richting van het overwonnen Frankrijk houdt, en met haar andere hand de fiere Vlaamse leeuw, die de boeien verbroken heeft, vasthoudt. Onderaan het monument zien we Robert II van Artois, kleinzoon van de Franse koning Lodewijk en landvoogd van Vlaanderen, die dood onder zijn paard ligt.

 6. Boeiend stukje geschiedenis heb je hierin beeld gebracht, spreekt zeer tot de verbeelding. Prachtige beelden en een prima toelichting. Is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 7. Kende het niet.. zóver zijn we Kortrijk niet ingegaan indertijd in 2007, tijdens de enige uitstap die ik er ooit maakte.
  Mooie foto’s.. wat een prachtige blauw lucht had je op je uitstap!

 8. Interessante info… de foto’s zijn zeer mooi op alle vlak, kleur, standpunt… lijken driedimensionaal!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.