Kortrijk – Courtrai / Sint-Maartenskerk – Saint Martin’s Church (9 foto’s)

De Sint-Maartenskerk is een kerk in de Belgische stad Kortrijk. De kerk is toegewijd aan Martinus van Tours. Ze werd tussen 1390 en 1466 gebouwd, na de verwoesting van de eerste gotische Sint-Martinuskerk. Deze was gebouwd op de plaats van een romaanse kerk die terugging op een bedehuis uit 650, gebouwd door Sint-Elooi. De Sint-Maartenstoren is samen met de K toren een van de hoogste gebouwen van de stad en domineert mee de skyline van de stad.

De vroegbarokke preekstoel van Charles Hurtrel (Kortrijk, 1665) naar een ontwerp van Lucas de Steur (Gent), heeft brede zwaaitrappen van Jacob Bautemans (ca 1810) die de vroegere rechte trap vervangen. De achtkantige kuip wordt gedragen door vier staande engelen en is versierd met putti, vruchtguirlandes en medaillons met Christus, de apostelen Petrus en Paulus en, vermoedelijk, Sint-Martinus. In de leuningen zijn de symbolen van de vier evangelisten verwerkt: stier (Lucas), arend (Johannes), leeuw (Marcus), en engel (Mattheus)

The first gothic Saint Martin’s church, was burned down after the battle of Rozenbeke. This church was located at the place where a Roman church once stood (built in 650). The second church was built between 1390 and 1466, some remnants of which were incorporated in the present day church and remain visible. In 1585, the famous Sacramental tower was constructed in the choir. The current belltower dates from the 19th century, a rebuilding after a fire in 1862 ruined the choir and major parts of the roof and tower.

Het koor werd gerestaureerd door arch. Croquison zonder respect voor grondplan noch overleveringen. Hij gebruikte hiervoor een menging van vormen en versieringen uit het 1e en 3e tijdvak van de gotiek (bv. de pijlers en bovenmuren). In het barokke retabel (Maurice Allaert 1965) is een koororgel ingebouwd (Loncke, 1968) en het schilderij ‘Kruisafneming’ in Rubensiaanse stijl van J.Ykens (1673). In tegenstelling tot de achterkant die wit geschilderd werd, is het koor in zijn neogotische kleuren gelaten en enkel met zeepsop gekuist. Boven de retabel vinden we aanbiddingsengelen van Jan-Baptist Devree (1713) in witte marmer.

Het voormalig neogotisch hoofdaltaar in koper werd naar een ontwerp van Jean Baptiste de Bethune gemaakt door Cogneaux-Labarre, steenhouwersbaas te Kortrijk
Het tafeldeel bevat voorafbeeldingen van de Eucharistie (offer van Abel, Mozes slaat water uit de rots, Abraham offert Isaac) van Firlefijn Maltebrugge(1894), retabel met de apostelen van Wilmotte, Luik (1912).

muurgrisailles van J. Vanderplaetsen

Wordt vervolgd – Bron: wikipedia

foto’s 24-03-2021

40 thoughts on “Kortrijk – Courtrai / Sint-Maartenskerk – Saint Martin’s Church (9 foto’s)

 1. Een kerk met een rijke geschiedenis, waar heel wat kerkschatten zijn verzameld. Ik bezocht vorig jaar de Onze-Lieve-Vrouwekerk een beetje verderop. Prachtige foto’s heb je er gemaakt, Joke.

 2. In die grote kerken of kathedralen, whatever, wandel ik ook graag naar binnen, om te genieten van de rust en de gewijde stilte die daar meestal heel tastbaar is. Er is ontzettend veel moois te zien in ons kleine landje hé ?

 3. Ooohhh wat is dit mooi. Bij de ene na de andere foto laat je iets moois zien. En dan te bedenken dat deze kerk al zo lang bestaat. Daar krijg je toch alleen maar respect voor.

 4. Een mooie gotische kerk met een opvallend hoge toren Joke

  een verder opstaat de onze-lievevouwekerk die wat ouder is, en ook een bezoek waard is

  een knap informatief logje

 5. Prachtig! Ik ben helemaal niet gelovig, maar als we op vakantie zijn en ergens staat de deur open, moet ik altijd naar binnen. Ik word er altijd stil van, al die pracht en praal en die echoënde stilte, misschien was ik in een vorig leven toch katholiek….

 6. Deze kerk is heel bijzonder mooi om te zien. Zo mooi hebben wij nog nooit gezien. Echt super mooie foto’s geworden. Je keek verbazend naar deze kerk Joke. Loodramen is daar ook geweldig te zien. Fijne dag.

 7. Ik ben al veel in Kortrijk geweest maar nog nooit die kerk bezocht ook al was ik in de buurt. Mooie fotoreportage heb je daar gemaakt en ook de info is leuk om lezen.

 8. Wat een pracht en praal in deze kerk, het buitenaanzicht is al mooi maar het interieur is helemaal geweldig. Tekst en uitleg zijn ook erg fijn hierbij. Ik zie ook fraaie glas in lood vensters in een aantal foto’s die zeker een prachtige bijdrage aan het interieur geven.

 9. Wat een schoonheid, ”en en al pracht en praal.
  De laatste tijd begin ik me bij het zien van allerlei fraais steeds meer af te vragen, waarom we in onze vakanties indertijd meestal zo snel mogelijk België passeerden zonder het te ontdekken.

 10. Dat ze dit allemaal hebben kunnen bouwen zonder al de middelen die er nu zijn. Mooi dat het bewaard blijft ook al gaat het niet helemaal zoals het zou moeten.

 11. Wat een pracht en praal hè.. daar hebben heel wat ambachtslieden en vakmensen op zitten zwoegen! Geweldig mooi!

 12. Ik ben zo blij dat je me dit alles toont en schrijft. Wat een prachtige kerk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Kortrijk als stad amper ken… een gat in mijn cultuur dus… ppfftt. Het moet dringend op mijn to-do lijst komen 😉 Bedankt Joke.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.