Kasteel van Horst – Castle of Horst

Onverwacht kwam ik donderdag 25 maart bij het Kasteel van Horst terecht. Altijd prachtig om te zien.

Deze waterburcht ligt in de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. De Heren van Horst woonden hier al in de 13e eeuw, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Zij liet ook het wagenhuis bouwen, waar nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof gevestigd zijn. Het kasteel, met zijn grote vijver annex slotgracht, is de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen. Rondom het kasteel strekt zich een prachtig kasteeldomein uit, dat eigendom is van Agentschap voor Natuur en Bos.

43 thoughts on “Kasteel van Horst – Castle of Horst

 1. Het is vooral de dreigende donkere lucht die deze foto bijzonder maakt, maar het kasteel mag er ook wezen natuurlijk.

 2. Je donkere wolkenlucht viel eerder op dan het kasteel hahahaha…
  maar het is wel een hele mooie combi. Leuk dat je er ook nog wat geschiedenis bijzet šŸ™‚

 3. Het is er prachtig. Heb het ooit binnenin al bezocht en de omgeving is ook schitterend. Ik ben er de laatste keer geweest toen het helemaal in de steigers stond

 4. oepsie… ergens een verkeerde toets ingedrukt ?
  Om verder te gaan: Ooit hebben we in dit kasteel de 12de verjaardag van onze zoon met een kluwen klasgenootjes gevierd. We hebben er veel leuke foto’s aan overgehouden šŸ™‚

 5. Het Kasteel van Horst is prachtig mooi, lijkt wel Duitse invloeden te hebben.
  De Rode Ridder is een Vlaamse stripreeks, hier minder bekend. Hans

 6. Een mooi kasteel en door velen gekend van de Rode Ridder strips. Vlak in de buurt liggen ook de Hagelandse wijnbergen waar het zalig wandelen is. Bedankt voor de informatie over het kasteel zelf. Ging men het kasteel nu niet wat opknappen of zijn deze werken al klaar ? Ik dacht hier iets over gelezen te hebben.

 7. Prachtig kasteeltje, mooi vastgelegd onder de dreigende bewolking. Leuk dat het ook als thuishaven van de Rode Ridder dient, maakt de stripfiguur toch weer een stukje “echter”.

 8. Je zegt nu wel ā€œonverwachtā€ terwijl ik net dacht toen ik je bericht zag oppoppen … Joke is wel geregeld en goed op pad!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.