Halsbandparkieten – rose-ringed parakeets (7 foto’s)

Proberen een foto te nemen van een vogel in een boom hoog boven je hoofd, dat valt nog niet mee. Zeker niet als je dan vreest dat het beestje wel eens iets zou kunnen laten vallen 🙂

Aha daar zit er nog eentje!

Al dat gekwetter en gedoe achter mij. Een koppeltje… zijn ze eten aan het geven?

En ja hoor, er zit een jong in de boom dat gulzig op eten wacht.

Ik heb ze een tijdje staan bespieden. Echt genieten was het.

De halsbandparkiet (Psittacula krameri) is een papegaaiachtige uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, die ooit naar Europa is gehaald als volièrevogel. In de loop der jaren is een aantal van deze vogels ontsnapt of vrijgelaten. Zij bleken goed te aarden in West-Europa, konden zich vermenigvuldigen tot vele tienduizenden exemplaren en hebben zich ondertussen als exoot gevestigd.

Exoot of niet, ze brengen wel kleur in de kale bomen.

The rose-ringed parakeet (Psittacula krameri), also known as the ring-necked parakeet, is a medium-sized parrot in the genus Psittacula, of the family Psittacidae. It has disjunct native ranges in Africa and South Asia, and is now introduced into many other parts of the world where feral populations have established themselves and are bred for the exotic pet trade. 

Bron/source: wikipedia

foto’s 26-02-2021

62 thoughts on “Halsbandparkieten – rose-ringed parakeets (7 foto’s)

 1. Dit heb je werkelijk mooie foto’s gemaakt. Leuk dat bij jullie ook te zien kregen. Mooie foto’s geworden.

 2. Ik weet niet of ze iets hebben laten vallen, maar je foto’s zijn in elk geval prachtig !

 3. Ik had ze alleen nog maar in Amsterdam en in Uithoorn gezien en bij ons nog nimmer. Nu stond er afgelopen zaterdag een grote foto in de krant dat jawel…. ook bij ons de eerste halsbandparkiet was gesignaleerd. De fotograaf die hem spotte noemde het “de terrorvogel is nu ook in Enkhuizen aangeland”.
  Ik vind ze ook mooi om te zien maar ze schijnen nogal te ‘schreeuwen’.

 4. Zij komen meer en meer in onze contreien voor. Hun klanken hoor je al op enige afstand.
  En inzake een vogel fotograferen hoog in de boom… deel ik jouw mening.
  Heel mooie reportage.

 5. Een hele mooie serie. Ze geven inderdaad in deze tijd mooi kleur aan de bomen. Het voordeel dat er nog geen blad aan de bomen zit dat je ze ook goed kunt zien. In Amsterdam heb ik een keer lang moeten speuren voordat ik er eentje zag tussen de bladeren en kon vastleggen.
  Niet iedereen is blij met deze exoot. Ze maken wel ongelooflijk veel herrie.

 6. Hier in het dorp vliegen er ook een stuk of vijf rond, je hoort ze van verre. Het zijn natuurlijk prachtige vogels met die mooie kleuren. Dat ze al jongen hebben, vroeg hoor! Leuke serie heb je kunnen maken!

 7. ik vind het wel wat vreemd om deze exoten in de natuur te zien

  zelf heb ik ze hier nog niet gezien

  maar in Brussel al wel

  knappe foto’s

  groeten

 8. Bij ons op het volkstuincomplex zijn er ook zoveel, met veel kabaal vliegen ze heen en weer. Ik heb ze nooit kunnen fotograferen. Wel verdenk ik ze ervan dat ze mijn bessen opeten….

 9. Je foto’s zijn goed geluk hoor en hopelijk zonder enige vorm van neerslag 🙂 Parkieten kom je ondertussen in veel parken tegen en ze schijnen het daar heel erg naar hun zin te hebben.

 10. Leuke serie weer! Enkele jaren geleden zag je in Amsterdam deze vogels vrijwel overal, nu zitten ze al op de lijn Alkmaar – Hoorn in de meeste dorpen. Ben benieuwd wanneer het normaal is in het noorden van het land of de provincie dat je de halsbandparkiet vrij algemeen ziet.

 11. Je hebt deze kleurige vogel zeer mooi geportretteerd, Joke! In Keulen zitten ze vergeven van de halsbandparkieten, ze kwetteren de hele buurt bijeen én (spijtig genoeg) jagen ze onze inheemse vogels weg. De spreeuwen laten zich niet doen, die houden poot bij tak.

 12. Grappig is dat hé.. heb er ook weleens eentje zo’n gaatje in een boom uitgebreid zien inspecteren.. denk dat ie er ook een nestje in ging maken. Geinige vogels vind ik het.. ze maken alleen wel veel herrie hahaha.

  1. Btw.. hoop dat je een fijne dag had! 😉 Enne.. ze waren dus uit Rotterdam.. niet uit Amsterdam zoals het liedje gaat hè! 😉

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.