(the) Vilvoorde viaduct (14 foto’s)

Een programma op zender Eén van Kobe Ilsen #weetikveel ging over de bouw en het onderhoud van het viaduct te Vilvoorde. Zo ben ik dus onder het viaduct beland en ook in het park de Drie Fonteinen 🙂 .

Het viaduct van Vilvoorde, officiële naam: “Viaduct Zeekanaal Brussel-Schelde”, maakt deel uit van de Brusselse Ring R0. Komend van Grimbergen overspant de brug achtereenvolgens de Brusselsesteenweg, het Zeekanaal Brussel-Schelde, de Harensesteenweg, de Zenne, de Schaarbeeklei, de voormalige fabriek van Renault Vilvoorde, de spoorlijnen 25 en 27 (Brussel-Antwerpen), de Ritwegerlaan en de Woluwelaan.

Anno 2004 reden er ongeveer 140.000 voertuigen per dag over het viaduct. Het saturatiepunt ligt bij 180.000 voertuigen. Je kan wel zeggen dat vandaag de saturatie meer dan bereikt is. Bron: Wikipedia

 • lengte : 1687 m (buitenring) 1692 m (binnenring)
 • hoogte : 35 m (gemiddeld)
 • breedte : 20 m per rijrichting
 • pijlers : 2 landhoofden
 • 22 rijen pijlers (23 overspanningen)
 • overspanning : 163 m (langste)
 • tracé : cirkelboog met 700 m straal
 • bovenbouw : aanloopstukken in beton – middenstuk (879 m) in staal

The Vilvoorde viaduct is part of the  R0 Brussels beltway.

Built as the last piece to close the Brussels beltway in 1977, it allowed the beltway to be opened for traffic on December 29 the same year. It crosses several roads, the river Zenne, the Brussels-Scheldt canal, a railroad and the (then) Renaultfactory.

Today’s daily traffic is about 140.000 vehicles, while the saturation point is about 180.000. Saturation is certainly ready in 2021.

In 2022 zal vijf jaar lang het viaduct van Vilvoorde verstevigd en vernieuwd worden.

“We gaan verstevigingen aanbrengen, maar ook het wegdek wordt aangepakt. En er kan mogelijk nog een vierde rijstrook bijkomen, dus we moeten zien dat het viaduct stevig genoeg is. En we gaan er alles aan doen om er het viaduct van de toekomst van te maken.”

Ik laat jullie verder genieten van dit viaduct dat dagelijks vermeld wordt in de fileproblemen.

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

foto’s 26-02-2021

#WEETIKVEEL

45 thoughts on “(the) Vilvoorde viaduct (14 foto’s)

 1. Je hebt het viaduct minstens even mooi in beeld gebracht als Kobe Ilsen, Joke.

 2. Die betonnen kolos heb ik ooit nog weten bouwen…Dat was wereldnieuws toen !
  Je reportage ervan doet me zin krijgen om deze constructie weer opnieuw te ontdekken, gezien door een lens 🙂

 3. Zo zie je maar dat zelfs onder een viaduct wat is te zien. en er lag ook aardig wat stronken hout van bomen die weer weg moesten waarschijnlijk. Mooie serie weer gemaakt.

 4. mooie serie van dit viaduct met prachtige en minder mooie graffiti en beton genoeg om op te schilderen als ik je foto’s bekijk Joke

 5. Geef toe, het is wel een kanjer van een viaduct. Je hebt het zeer mooie in beeld gebracht. Je stond op plekken waar ik zelf nog nooit was…. en dat brengt me op ideeën 🙂

 6. Het programma op TV was interessant om te zien, maar zou mij persoonlijk niet triggeren om er naartoe te trekken. Toch slaagde je erin het onderwerp heel mooi in beeld te brengen.

 7. Die viaduct heb je erg mooi in beeld gebracht en tegenwoordig wordt op alles en nog wat geschilderd. Was het daar
  onder die viaduct niet erg lawaaierig?

 8. De uren die ik in de file gesleten heb op deze viaduct wil ik niet optellen. Eronder is het toch wel veel mooier merk ik, maar van bovenuit een kijkje naar beneden nemen is geen goed idee. Gelukkig heb je een mooie fotoreportage gemaakt, nu is het genieten.

 9. Het viaduct te Vilvoorde brengt je nog eens ergens en laat je verwonderen op de graffiti op de pilaren. Hans

 10. Best wel een bijzonder bouwwerk dit viaduct en door jou mooi in beeld gebracht met boeiende info. De graffiti ook mooi in beeld gebracht, het fietsje is leuk maar ook de andere kunstwerken zijn ook erg fraai. Er zijn slechtere graffiti’s wil ik maar zeggen. Eigenlijk best wel apart dat dit viaduct dwars door het fraaie park gaat, maar doordat het de hoogte ingaat valt het wellicht minder op. De automobilist zal waarschijnlijk niet eens zien dat hij/zij een park passeert.

 11. Ik had wel eens van het Viaduct van Vilvoorde gehoord, maar dat het zo lang en zo hoog is, wist ik niet. Bijzonder om te zien hoe het gebouwd is. Ze zullen bij het werk volgend jaar toch met iets aangescherpte veiligheidsmaatregelen moeten komen, lijkt me.
  Al met al een mooi informatief logje over dit toch wel iconische bouwwerk.

 12. Zalig, ik hou van foto’s van bruggen! Ik hou van bruggen 🙂
  En nu realiseer ik me dat ik wellicht ooit eens in dat Park Drie Fonteinen geweest ben. Nog eens terugkeren naar je foto’s daarvan 🙂

   1. Ik ben nog eens gaan terugkijken, heb eens opgezocht, en ik vermoed dat wij daar ooit eens een familiefeest gehad hebben, en daar dan ook wat rondgelopen hebben. Lang geleden.

 13. Dat wordt een hele klus.. en waar moet dan al dat verkeer heen dat er elke dag overheen dendert.. euhmm kruipt? 😉 Een vierde strook.. zou dat helpen? mensen moeten gewoon echt meer thuis gaan werken denk ik.
  Mooie graffiti kiekte je.. vooral dat fietsje is grappig.. mét die tekst! 🙂

 14. Ik heb de uitzending ook gezien, je hebt er een paar hele mooie tussenzitten. Iedereen wil hier maar weg uit Belgie – of met 10.000 in hetzelfde park – of met 100.000 den naar de zee, maar er is zoveel te zien. Covid, so what.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: