Reizen / 4 – sightseeing Antwerp(en) – 8 foto’s

Toen ik op dit pleintje terecht kwam, ging er in mijn hoofd een alarmbelletje af. Ik herkende het plein van heel lang geleden, de naam was ik vergeten maar de reputatie niet. Ik zag wel dat er veel veranderd was en precies ten goede. Ben er even gaan zitten op de bankjes om de sfeer op te snuiven en de jonge basketters te bewonderen.

De Coninckplein
Bibliotheek Permeke

Het De Coninckplein is een plein in de stad Antwerpen, vernoemd naar Pieter De Coninck. Het is een driehoekig plein in het centrum van de stad, in de wijk Amandus-Atheneum, in het “statiekwartier”, zo’n halve kilometer ten noorden van het Centraal Station. Het plein heeft een oppervlakte van 4.565 m².

Het werd aangelegd aan de rand van de Spaanse vesting. Voorheen werd het Solvijnsplein genoemd. De commissie Gerrits verkoos in deze buurt straatnamen van vrijheidsstrijders, en op 22 maart 1869 werd het plein hernoemd naar Pieter De Coninck. Tot eind de jaren ’60 was het plein een levendige plek, waar mensen elkaar ontmoetten, aangezien er veel bedrijven waren gevestigd rond het plein. Echter, door ruimtegebrek moesten veel bedrijven verhuizen naar de stadsrand. Het plein bleef sinds de jaren ’80 verloederd achter. Het werd het centrum voor drugsdealen en daklozen.

In een poging het tij te doen keren besliste het stadsbestuur eind de jaren 90 er de nieuwe hoofdbibliotheek van Antwerpen te vestigen: de Bibliotheek Permeke. Deze opende in 2005 en was bedoeld als hefboom voor de heropleving van het De Coninckplein en de nabije omgeving. De Antwerpenaar heeft de weg naar de bibliotheek duidelijk gevonden, doch de problemen met drugsdealen en daklozen zijn gebleven.

Dubbele klik op de foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

De stadsontwikkelingsmaatschappij AG VESPA heeft tevens een aantal projecten lopen op het De Coninckplein die erin bestaan vervallen panden op te kopen, af te breken en op de vrijgekomen grond een nieuw project te ontwikkelen zoals appartementen met handelsruimtes. Sinds 2011 voerde de stad Antwerpen een algemeen alcoholverbod in voor het plein. Dankzij deze maatregel en de intensieve opvolging van de lokale politie is de overlast van alcohol en drugsgerelateerde overlast sterk afgenomen. Nieuwe ondernemers vestigden zich op het plein en zorgen samen met de Stadsbibliotheek voor een heropleving en herwaardering van het plein.

Franklin Rooseveltplaats
Opera Ballet Vlaanderen

Volgende keer moet ik echt wel noteren waar ik heen loop! Dat bespaart me een hoop opzoekingswerk en twijfel 🙂

Wordt vervolgd

Foto’s 23-02-2021

43 thoughts on “Reizen / 4 – sightseeing Antwerp(en) – 8 foto’s

 1. Deze pleintje is zeker heel rustig om te zien. Is daar wel kunnen wandelen. Wat hebben daar mooie omgeving om te kijken. Zwart en witte foto is zeker apart om te zien. Leuk dat je daar geweest bent Joke.

 2. Ik vind de bouwstijl zo leuk in de steden van België. Beter handhaven en lege panden vullen of slopen werkt veel beter tegen drugsverslaafden. Als het er in de avond een zootje is, is dat ook geen reclame voor een mooie bibliotheek.

 3. Die bibliotheek staat nog op mijn to do list. Fijn dat ik er nu alvast meer over weet. Heel speciaal gebouw! Spreekt me echt aan.

 4. Heel mooie stadsfotografie is dit. Waar je ook heen loopt Joke, je maakt overal heel mooie foto’s en logjes.

 5. Hier ben ik al heel lang niet meer geweest en ik zag wel aan je serie dat het er ook al heel veranderd was. Meestal als ik wandel heb ik ook zo een notitieblokje bij me en dan schrijf ik het ook op waar ik een foto heb genomen. Maar ook soms neem ik een foto(slechts voor mijn naslag werk) van een straatbord zodat ik dan ook weet waar ik was. Bedankt voor het delen want ik vond je wandeling weer heel erg mooi. Bibliotheek Permeke vind ik wel heel apart zo er staan , die valt hier wel op hoor.

 6. Blijkbaar was de reputatie van het pleintje niet zo goed.
  Een tip, neem een foto van de straatnaam waar je een foto neemt. Hans

 7. mooie straatfotografie, heel sfeervol
  lang geleden dat ik daar rond liep, de laatste jaren kwam ik er enkel voor de dierentuin

 8. Aan dat pleintje heb ik een tiental jaar geleden een leuke straat-fotografie fotoshoot gedaan met de toenmalig aanwezige basketbal spelertjes. Heel goede herinneringen hield ik eraan over 🙂
  Het doet me een plezier te lezen in dit logje, dat aan de verloedering van deze wijk min of meer een eind is gekomen. Was dit pleintje niet gelegen in de Seefhoek wijk ?

 9. Ha, een stukje Antwerpen is altijd mooi meegenomen. Het is ook weeral een aantal jaar geleden dat ik daar nog rondgelopen heb. Fijn dat je mij meenam op je mooie fotoreis. Om te weten waar ik gelopen heb, gebruik ik Komoot een App die mij toelaat om mijn wandelingen op te nemen en terug af te spelen. Ik kan ook met de smartphone genomen foto’s op bepaalde plaatsen toevoegen. Altijd handig, gratis en laag verbruik.

 10. Laat dát nou precies het plein zijn waar vriendlief, Axel en ik in 2009 dat Chinese Nieuwjaar meegevierd hebben..! Ik herkende dat blokachtige pand van de bibliotheek meteen! Heb er trouwens ook nog weleens op een regenachtige maandagmiddag met lucretia en haar zus rondgelopen hehe.. lu’ke wist dat soort plekjes altijd blindelings te vinden. 😉
  Mooie beelden maakte je ervan!

 11. Boeiend verhaal over ” ‘t Keuningspentje ” zoals wij Antwerpenaars het in ons dialect noemen. Het plein was inderdaad lange tijd niet ontdaan van enige reputatie, het oogt er nu wel heel anders uit maar er is nog werk aan de winkel. Mooie reportage Joke. Het is trouwens heel lang geleden dat ik nog op dit plein stond.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.