Reizen / 2 – station Antwerpen-Centraal railway station – 10 foto’s

stationsgebouw vanaf het perron –

Station Antwerpen-Centraal (door de Antwerpenaren ook wel Centraal Station, Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, en algemeen ook ingekort tot Antwerpen-Centraal) is het centraal station aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. Van 1873 tot begin 2007 was het een kopstation waar alle treinen hun rijrichting moesten keren. Op 23 maart 2007 werd onder een deel van de stad en onder het station een tunnel met twee doorgaande sporen geopend.

Antwerpen-Centraal (English: Antwerp Central; French: Gare d’Anvers-Centrale) is the main train station in the Belgian city of Antwerp. The station is operated by the National Railway Company of Belgium (NMBS).

De overkapping is 43 meter hoog (hoogte die nodig was om de rook van de locomotieven op te vangen), 186 meter lang en 66 meter breed en bood ruimte aan tien kopsporen. *** The originally iron and glass train hall (185 metres long and 44 metres or 43 metres high) was designed by Clément Van Bogaert, an engineer, and covers an area of 12,000 square metres. The height of the station was necessary for dissipating the smoke of steam locomotives. The roof of the train hall was originally made of steel.
inkomhal / the clock at the upper level
inkomhal – entrance hall
verschillende niveau’s – different levels

Bron/source: wikipedia

Wordt vervolgd.

Foto’s 23-02-2021

63 thoughts on “Reizen / 2 – station Antwerpen-Centraal railway station – 10 foto’s

 1. Waw ! Fenominaal mooie foto’s zijn dit Joke. Ik heb zelden Antwerpen centraal zo mooi in beeld gezien.

 2. Weer prachtige gebouwen, fotoś . Daar kun je naar zitten staren en kijken. Machtig mooi. Toppie.

 3. een prachtig station en het was een technisch hoogstandje Joke

  treinen op drie niveaus, aan andere optie zal er niet geweest zijn

  prettige dag

 4. Deze station is zeker prachtig om te zien. Deze is wel de mooiste station. Mooie foto’s heb je gemaakt. Deze station is heel anders dan Haarlem. Bij ons is monument. Prachtig bij jullie in de buurt!

 5. Het station Antwerpen is een plek om te reizen, in het heden en het verleden. Hans

 6. Het is en blijft een prachtig gebouw, zeker na de renovatie. Het behoort niet voor niets tot één van de mooiste stations ter wereld. Je foto’s die je genomen hebt zijn echt prachtig.

 7. Heel erg mooi hoor. Je waant je decentia terug in de tijd. Dit is een lust voor het oog en in niets te vergelijken met “moderne” gebouwen.

 8. PRACHTIG! ook al veel fotootjes van geschoten.. zó mooi dat station!
  En wij Nederlanders gaan op A’werpen CS altijd naar de kelder hehe.. want daar vertrekt de trein naar NL hè..! 😉

   1. Hélemaal beneden.. of die etage net daarboven? Ik dacht dat helemaal beneden voor de Internationale HSL’s was.. de Thalys en Intercity Brussel? Is dat veranderd?

 9. Mét genoegen heb ik naar je foto’s van dit mooie Antwerpse station gekeken.
  De kleuren van Fuji hebben hier hun werk meer dan gedaan, al blijft de doordachte belichting van de fotograaf een cruciaal element in de workflow. Ook de details in de diepste schaduwen mogen gezien worden !
  Straffe fotografie !!

 10. Wat een prachtige foto’s, Joke! Het is van begin tot eind echt een topserie geworden. Ik kijk alweer uit naar het vervolg.
  Het is ook wel één van de mooiste stations die ik ken. Ik heb het rond 1990 eens mogen bekijken. Ik kan me herinneren dat het er toen van binnen en van buiten een stuk minder schoon uitzag.

 11. Mooi hé. Het mooiste station van België (met Liège Guillemins als runner-up). In 2014 zelfs uitgeroepen tot het mooiste station ter wereld! Ik ben er van mijn 11de tot mijn 22ste dagelijks de trein genomen toen ik van school kwam. Maar als je jong bent zie je die schoonheid niet. Toen was het ook nog niet vernieuwd natuurlijk.

 12. Prachtige reeks van dit station gemaakt Joke. Een uitdagende plek voor de fotografie als ik al die mooie foto’s zie. Ik zie modern en oud elkaar hier mooi combineren.

 13. geweldig mooi ,ik hou van zulke stations al zijn ze met de scootmobiel niet altijd makkelijk bereikbaar,

 14. Je foto’s doen dit fraaie station alle eer aan Joke! Voor mij is het nog altijd één van de mooiste stations van ons land. Door de bijkomende spoordoorgang is – voor mij althans – de architecturale waarde nog gestegen (nee ik ben niet van Antwerpen😁) door het contrast in bouwstijlen en gebruikte bouwmaterialen.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.