Reizen / 1

Na mijn vreselijke treinreis in de zomer van 2013, op terugreis van Brugge van een mooi dagje met een bloggertje, ben ik nooit meer op een trein durven stappen. Ik had er een vreselijk trauma aan overgehouden en ook omdat het mij nog eens overkomen is met de bus in Leuven. Neen geen openbaar vervoer meer voor mij.

Tot nu, moest toch nog eens die gratis tickets van de NMBS uitproberen, kon er al maar twee meer gebruiken en het was op dinsdag 23 februari zo’n lekker weertje. Had al dagen op voorhand gezocht waar naar toe te gaan, niet al te ver en niet teveel overstappen 🙂 . Antwerpen, een half uurtje en één overstap Mechelen. Dat viel mee… Zien hoe het verloopt op de ingeplande dag zelf.

De dag zelf zag ik het nogal zitten, alles bijeen geraapt, boterhammen, water, fototoestel, pijnstillers, tickets, paspoort enz.

Met de auto naar het station, kiezen tussen spoor 1 of 2. Spoor 2. En daar kwam de trein al aan. Jeetjemina hoe moest ik op die trein geraken? Die treden waren veel te hoog, daar kon ik mezelf niet optillen, trappen met hoogte zijn een enorm probleem. Dacht al op handen en voeten maar het lukte dan toch met de rechtervoet eerst en trekken maar. Oef ik zat neer, dat was dus al niet zo’n goede start. Gelukkig voldoende plaats om coronaproof te reizen. Ook de app van NMBS gaf dit aan. Even bijkomen. De ramen opengooien en het gordijntje een stukje naar beneden om de tocht te temperen. Dat mondkapje hé, lucht moeten we hebben.

Mechelen, enkele minuten om over te stappen. Wat een oubollig station! De roltrap was stuk of werkte toch niet. Dus die omhoog klimmen, dat was weer een zware misrekening, veel te hoge trappen. Waar houden ze rekening mee bij de spoorwegen? Met niets geloof ik. Openbaar vervoer alleen voor zeer valide mensen. Nog net op tijd voor de trein waar het opstappen iets beter verliep. Een tiental minuten… Antwerpen Centraal.

Wordt vervolgd.

55 thoughts on “Reizen / 1

 1. Met de trein reizen is altijd een avontuur, Joke, zeker voor mensen die wat minder mobiel zijn. Maar het heeft jou alvast een mooie foto opgeleverd.

 2. Na bijna 40 jaar van forenzen naar Mechelen, Vilvoorde en Brussel ben ik echt blij dat ik van de dagelijkse NMBS horror bevrijd ben 🙂
  Je wist ongeveer wanneer je op je werk zou aankomen…
  Wanneer je s’avonds terug thuisgeraakt… Dat was een ander paar mouwen natuurlijk …

 3. De gratis railpass die ik aanvroeg en kreeg, bleef ongebruikt op de kast liggen. Ik durfde het risico van te veel volk op de trein niet nemen. Jammer…

 4. Ik ben benieuwd naar het vervolg…goed dat je het toch weer bent gaan proberen. Ik heb al een jaar niet meer met de trein gereisd (corona) maar hier in het dorp is de opstap ook erg hoogde trein staat schuin en dan zit er zo’n gapend gat. Brr hoogtevrees! Verder is het meestal wel relaxed gewoon staren uit het raampje.

 5. Trauma, treinreis, zegt me allemaal helemaal niets.
  Ik wandel, ik fiets.
  Pak soms de auto, maar het OV, nee.
  Niet vrijwillig.

 6. Was geen goede start geweest. Deze station kennen wij ook. Ook daar geweest. Het kan wel voorstellen dat je nare ervaring geweest voor je. Vaak is dan ook te hoog instappen. Belachelijk! Toch eindelijk heb je weer gewaagd om te weer te doen. Deze mooie station is zeker prachtig te zien. Mooie foto. Volgens mij moet volgende keer goede afspraak regelen….

 7. Ik ben vurige fan van met de trein reizen. Gewoon buiten kijken en vooruit gaan in tijd en ruimte.
  In de nieuwere stations maken ze de perrons hoger zodat je geen grote hoogte meer moet overbruggen.
  De roltrappen zouden overal perfect moeten werken, maar ja… .

  1. Dat vond ik vroeger ook. Jaren met de trein gereisd naar school en werk. Inderdaad nieuwe stations zijn makkelijker instaptarief maar woon in een blet 😀

 8. Verwijder deze bovenstaande reactie maar. Mijn scherm rolt zo vaak en dan is mijn bericht weg voor ik het kan nazien Wilde zeggen dat ik zulke perikelen met trein ook al vaak heb meegemaakt en dus ook de trein nog zelden neem..

 9. 2013 moet wel een écht trauma bij je veroorzaakt hebben Joke. Ik hoop dat je het toch nog kwijt raakt.😬
  Treinen is altijd een stukje reizen, zegt de NMBS zélf. In Eupen ligt op sommige plaatsen het spoor een halve meter lager dan het perron. Mijn vader zaliger sprong met zijn 85 jaar en parkinson patiënt naar beneden. Dat beeld vergeet ik nooit!… Maar het belangrijkste: je bent er geraakt! De uitstekende foto van Antwerpen Centraal doet mij al reikhalzend uitkijken naar de volgende reeks. Reizen /1 doet mij uitkijken naar méér😉

 10. De heenreis was alvast een hele onderneming. Hopelijk maakte het bezoek aan Antwerpen de reis de moeite waard. Ik kijk in elk geval uit naar het vervolg.
  Als ik dat zo lees, ben ik maar weer blij dat ik tamelijk lang ben, dat maakt in- en uitstappen net wat makkelijker. Desondanks zou treinreizen voor mij ook stress opleveren met het oog op overstappen en zo. De laatste keer dat ik regelmatig met de trein reisde, was in mijn diensttijd. 🙂

 11. Ik ken een bloggertje in Brugge, een mooi mens is het.
  Dat is lastig in de trein stappen.
  Nee, stations zijn blijkbaar voor zeer fitte mensen. Hans

 12. Ondanks je minder leuke ervaringen tijdens deze reis heb je echt prachtige foto gemaakt van een station. Mooie symmetrische compositie met de roltrappen links en rechts en een fraai doorkijk naar het prachtige tableau met de klok op de verdieping. Zou zo op de trein willen stappen om dit station te bekijken/fotograferen.

 13. Ja dat is begrijpelijk dat je na zo’n ervaring lang niet meer met de trein durft reizen
  En dus is het heel dapper van je om het terug te proberen
  Het opstappen, ik ken er alles van, gelukkig zijn meerdere stations al aangepast
  Prachtige stationsfoto

 14. Het is toch een hele onderneming eer je op zo’n trein zit… als je er al op geraakt. Ik kan van negatieve ervaringen meespreken. Van verkeerde perrons tot verkeerde treinen, van treinvertragingen tot te vroeg vertrokken treinen… Desondanks trekt treinreizen mij nog steeds aan.

 15. Is echt soms belachelijk hoe hoog die instappen bij jullie zijn! Heb dat zelf ook menig keer gehad.. en ik mankeer niks aan mijn onderdanen, maar had er toch ook gróte moeite mee die trein in en uit te komen hoor! Kan me van station Mechelen niet zoveel herinneren.. was er slechts twee keer. Maar als de roltrap het niet doet, was er dan geen lift? Zoiets zou toch niet mogen, dat minder valide mensen er hun weg niet kunnen vinden?
  Benieuwd hoe je uitstapje verder verliep!
  (en nu moet ik dus in je archieven duiken, want heb totáál geen idee wat voor trauma jij opliep indertijd, in 2013..! 😉 )

   1. Denk niet dat je er over schreef.. vond alleen iets over een slapende voet die je verkeerd neerzette.. maar of dat met een treinreis te maken had..? In 2013 was je wel op reis.. naar Dordt! Zag weer heel bekende plekjes die bijzonder kunstig gefotografeerd waren! 🙂

 16. Die hoge opstappen om in de trein te geraken, dat is echt een groot probleem hé. Als wij met de trein naar de luchthaven gaan, dan moet je bedenken dat wij daar elk nog een koffer van 20 kilo moeten op die trein krijgen. Gelukkig kan mijn man dat nog. Moest ik alleen zijn, het zou mij niet lukken.

 17. Vroeger stond ik er niet bij stil, maar de laatste keren dat we treinden was het vaak ook een gesukkel om op het perron te raken, en nadien op die trein. Er wordt écht geen rekening gehouden met minder valide personen. Je kunt hulp vragen (reserveren’) op voorhand, maar wie zou nu denken dat we op dit gebied nog steeds in de achttiende eeuw leven?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.