Jutse Plassen / 1 (8 foto’s) – Lake Jut

De Jutse Plassen, een kunstmatig aangelegd waterretentiebekken, ligt in de Lierse deelgemeente Koningshooikt, op de grens met de zuidelijk gelegen gemeente Putte. Naast wateropvang bieden de Jutse Plassen ook ruimte voor recreatie en natuur.

Jutse Plassen bieden uitweg voor een overstromende Itterbeek. De Itterbeek ontspringt te Beerzel, een deelgemeente van Putte. Hier bevindt zich ook het hoogste punt van de provincie Antwerpen, de Beerzelberg (51,60 m). In het valleigebied ligt Koningshooikt op slechts een hoogte van 10 m. Dit hoogteverschil van maar liefst 40 m zorgt ervoor dat de Itterbeek bij hevige neerslag grote debieten te verwerken krijgt omdat het water versneld naar beneden afstroomt. 

Itterbeek
uitkijkje op de Itterbeek

Natuurpunt beheert het gebied. Het is een aantrekkelijke plaats voor amfibieën, insecten en vooral watervogels, zoals reigers, steltlopers, eenden, ganzen en heel specifieke soorten zoals ijsvogel en oeverzwaluw. Deze laatste kunnen veilig nestelen in een daarvoor geconstrueerde steile oeverwand.

meerkoet – coot

De gebouwde oeverwand voor het broeden van de vogels.

Wordt vervolgd

dd. 20-02-2021

40 thoughts on “Jutse Plassen / 1 (8 foto’s) – Lake Jut

 1. Dat klinkt als een functioneel en mooi gebied.
  Dat is een mooi terrasje aan het water. Persoonlijk had ik er een paar andere tuinstoelen neergezet dan deze plastic gevalletjes. 😉

 2. Heel erg bedankt Joke om dit gebied onder de aandacht te brengen, het ziet er echt heel interessant uit. Prachtige foto’s ! Ik ga er zeker eens een bezoekje brengen in de komende weken.

 3. Mooi gebied, ziet er heel fraai uit. De oeverzwaluwwand is ook prachtig, ik zie vaak lelijke betonnen wanden met veel gaten erin. Deze is heel natuurlijk vorm gegeven, compliment voor de makers.

 4. Ha Joke de Jutse plassen ontdekt. Daar kom ik ook het hele jaar door wandelen. .Oeverzwaluwen in de kunstmatige wand heb ik er nog nooit gezien. Niet ver er vandaan ligt nog een prachtig stukje natuur. Het Fort van Lier.waar je helemaal rond kan wandelen

 5. Precies weer al dat schoons voor jou alleen, Joke… Genieten! Leuk ook, dat prieeltje!
  Lief)s.
  @’t Is hier een komen en gaan, Joke. Gisteren vertrokken buren, dinsdag komen de nieuwe aan. En twee huizen verder is ‘t ook van dat, daar zijn de nieuwtjes vandaag gearriveerd… In het andere stuk zijn drie (sinds drie jaar bewoonde huizen) al weer verkocht… Spreekt toch boekdelen…

 6. Lake Jut dus.. 🙂 het lijkt me er geweldig mooi, maar ja.. ik hou dus heel erg van uitzichten over het water hè, wat voor water dan ook!
  Zouden ze op dat uitzichtje op de Itterbeek ook weleens bijna met hun voeten in het water zitten..? 😉

 7. Jutte plassen is zeker prachtig om te wandelen. Wat is daar veel te zien. Gaat vast later jonkies krijgen. Mooie foto’s geworden.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.