Steentjesbos – nature reserve / 1

In de voorgaande week op een redelijk mooie dag ging ik nog eens wandelen in het Steentjesbos waar ik ook geweest was in de beginperiode van corona. Toen stonden de anemoontjes in bloei. In dit bos vond ik geen paddenstoelen maar wel zwammen, meer dan mij lief was. Dat had ik ook al gemerkt in maart/april. Moeten hier alle bomen sterven?

echte vuurzwam – Phellinus igniarius
roodgerande houtzwam – Fomitopsis pinicola

Het kerngebied van het Steentjesbos bestaat uit een gemengd loofbos met een kenmerkende voorjaarsflora zoals bosanemoon, dalkruid, donkersporig bosviooltje, sleutelbloem en eenbes. De mix van loofbomen en naaldbomen zorgt voor een gevarieerde fauna in het Steentjesbos

38 thoughts on “Steentjesbos – nature reserve / 1

 1. Wat een geweldige herfstblog, Joke !!
  Heerlijk al die kleuren… heel mooi weergegeven…
  Lieve geniet groetjes Anna 😊

 2. De herfst op z’n mooist, daar in dat steentjesbos. Prachtige foto’s Joke, waarvan de herfstkleuren van het scherm spatten.

 3. prachtig
  wat een feest van kleuren!
  hoog tijd dat we nog eens samen op wandel kunnen, maar nog even geduld zeker

 4. Bomen hoeven niet altijd dood te gaan als ze zwammen hebben want hier in park staat er 45 jaar ene en die hebt er al vele gehad en steeds groeit deze weer. Deze boom heeft dus echt een innerlijke sterkte. Bijna alle wortel- of stamrotzwammen zijn secundair. Dat betekent dat deze zwammen alleen hun intrede kunnen doen in de boom als er sprake is van wortel- of stamschade. Een verzwakte boom is niet langer in staat aanvallen van bijvoorbeeld zwammen af te weren. Zodra een houtvernietigende zwam zich in het houtweefsel heeft gevestigd, komt een langzaam maar zekere aftakelingsproces op gang. Hoe snel dit proces verloopt, is uiteraard afhankelijk van verschillende omstandigheden. Van hoe sterk een boom is etc. Dus niet elke boom hoeft gelijk dood te gaan. En die op stronken zijn die op grond liggen zijn zo wel een mooi opruimingsproces. Verder vond ik je fotografie heel erg mooi.

 5. Leuke herfstwandeling die we nog moeten koesteren want vandaag of morgen is het schone liedje voorbij en zullen mutsen en handschoenen ten tonele verschijnen.

 6. Die onderste (berkenzwam Lijkt me dat toch te zijn) is duidelijk op een berkenboom die al dood wás.. ik zag zo’n zelfde omgevallen boom vól met van die zwammetjes.. net oortjes haha! Die bovenste zwammen kan ik niet zien waar ze op zitten.. maar het is niet altijd gezegd dat een boom dood gaat als er tonderzwammen op zitten hoor. Er staat hier in de wijk een vleugelnotenboom, die heeft/leeft al járen (met) van die zwammen erop!
  Het blad van Amerikaanse eik is geweldig mooi nu.. ik zag er van de week ook in het bos!

 7. Als er zwammen op de bomen groeien… dan is het 5 voor 12 voor die boom.
  Eigenlijk is het een wonderbaar process, er gaat niets , maar dan ook niets verloren in de natuur.
  De een zijn dood, is het brood voor vele anderen.
  Heel mooie en warm aanvoelende herfstkleuren in dit herfstig logje !

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.