Donkmeer – Lake / 1 (4 foto’s)

Zoals het KMI had voorspeld, het weer zou omslaan. In de voormiddag hadden we nog een stralend zonnig weertje maar op de middag sloeg het om naar bewolkt en winderig en een regenbuitje.

We (Fotorantje en ik) lieten ons niet kennen en na de lunch en een koffietje gingen we een kijkje nemen bij het Donkmeer.

Op de plaats waar nu het Donkmeer en het Berlaars Broek liggen, lag er verschillende duizenden jaren geleden een meander van de Schelde rond een alluviale zandheuvel. Door een verandering van de loop van de rivier, ontstond er een hoefijzervormig meer. Het gebied is uiteindelijk verland, maar niet zonder een laag veen achter te laten. In de late 17e eeuw is men vermoedelijk begonnen met het opgraven van die turf, een gegeerde brandstof, in het Berlaars Broek, dat ten oosten van de Donk ligt. Aan het begin van de 18e eeuw was turfsteken een prominente nijverheid in Berlare.

Op het einde van de 17e eeuw kwamen er bijna uitsluitend drassige weiden voor op de plaats waar nu het Donkmeer ligt. Een sloot deelde het gebied in twee. Het deel ten westen ervan heette “‘t Vaerebroeck op Overmeere” terwijl het deel ten oosten ervan “‘t Vaerebroeck op Uytberghen” heette. Volgens een kaart uit 1676 was er ook een kleine waterplas in het gebied, genaamd “de Coye”, met enkele grachten errond. Ook op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is het Donkmeer nog niet te zien. Het Donkmeer is namelijk pas in de late 18e en vroege 19e ontstaan als gevolg van turfwinning, in tegenstelling tot het Broek, waar de turfwinning al eerder begonnen was.

Donkmeer  is a lake in Belgium. It is situated in East Flanders in the municipality of Berlare. There are boats and waterbikes for hire. At the north end a fountain is in the lake.

Wordt vervolgd

Bron: Donkmeer

50 thoughts on “Donkmeer – Lake / 1 (4 foto’s)

 1. Ook bij minder goed weer kan men mooie foto’s nemen. Dat heb jij hier alvast bewezen. Het Donkmeer ken ik heel goed, daar kwam ik vroeger vaak toen mijn vrouw en ik nog verkeerden.

 2. Het donkere weer heeft toch voor sfeervolle foto’s gezorgd. Zo’n rijtje kokmeeuwen trekt tegenwoordig wel mijn aandacht. Een leuke hobby voor de wintermaanden is zoeken naar geringde exemplaren. Daar zijn er een hoop van en ik vind het wel leuk om dan na te kijken waar zo’n vogel dan al overal geweest is.

     1. Als je goed afleesbare ringen hebt gezien bij meeuwen of ganzen kun je die hier aanmelden en krijg je de hele geschiedenis van de vogel te zien
      submit.cr-birding.org of geese.org

 3. Je hebt het Donkmeer alle eer aangedaan, zowel met je foto’s als met de bijhorende uitleg. Ben je dan ook paling gaan eten, daar was/is het Donkmeer ook voor gekend.

 4. Hoewel ik het Donkmeer ken, was je verhaal over het verre verleden en het ontstaan van het meer wel nieuw. Vooral de twee eerste foto’s vind ik een heel aparte sfeer hebben.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.