Op stap – en route – on our way / 1 (5 foto’s)

Durme Lokeren

Na ons tripje al twee keer uitgesteld te hebben omwille van de hittegolf, lieten we ons nu niet verstoren door de eerste dag regen en afkoeling.

Wie denkt dat Antje en ik Lokeren gaan bezoeken heeft het mis. Deze stad stond begin augustus nog op de lijst met het hoogst aantal besmettingen per dag Covid-19. Het dragen van een mondmasker was dan ook in de hele stad nog altijd verplicht.

De Lokerse hazen duwden ons met de neus of liever mondmasker op de feiten.

De standbeelden in inox aan de Durme, ter hoogte van het museum, werden in 2012 onthuld. Uit meer dan vijftig inzendingen werd het ontwerp van de Antwerpse kunstenaar Luc De Backer gekozen. De hazen zijn een link naar de haarsnijderij.

Tussen 1750 en 1850 was Lokeren met verschillende ateliers een centrum voor het maken van dure vilten hoeden. Na het verdwijnen van de hoedenmakers rond 1850, gingen de haarsnijders en de vellenbewerkers autonoom werken. Lokeren was in de 20ste eeuw het wereldcentrum van de haarsnijderij, een industrie waarbij konijnen- en hazenhaar klaargemaakt werd voor de hoedenindustrie. Enkele belangrijke Lokerse haarsnijderen waren Hoedhaar, Epouse Jacobs en Passavant. In de 19de eeuw verschenen ook tientallen textielfabrieken in het centrum van Lokeren: oorspronkelijk katoendrukateliers en -weverijen, en vanaf 1900 vooral spinnerijen. Vanaf 1970 ging het steil bergaf met de oude Lokerse industrie: de textiel- en haarsnijderijfabrieken sloten één voor één de deuren.

Bron: http://www.etwie.be

Na koffie, lunch, bijbabbelen en goed gezelschap maakten we nog een wandeltripje door de natuur.

Wordt vervolgd.

48 thoughts on “Op stap – en route – on our way / 1 (5 foto’s)

 1. Ik had eerlijk gezegd nog nooit over een haarsnijderij gehoord. We hebben weer wat bijgeleerd. Mooi logje Joke, met schitterende, corona-veilige foto’s. 🙂

 2. Interessante post, zo leerde ik weer iets bij over Lokeren. Van die hoedenmakers en alles wat erna volgde was ik niet op de hoogte. Altijd leuk wanneer er naast foto’s ook nog wetenswaardigheden verteld worden.

 3. Interessante’ post en zoals altijd schitterende foto’s.Wandelen met zo’n masker is miserie voor mij.Mijn bril damtt altijd aan. Mijn bril schuift er af. Ik krijg er hoofdpijn van.Dus draag het als ik naar de winkel ga en zoek alleen plekken op waar het niet moet.Wat een moeilijke situaties..

 4. En jullie zijn dus ook doorgelopen.. voorbij het museum hahahaa! Allemaal ouwe dingen.. beter de natuur in! 🙂
  Ik wandelde in de goeie ouwe tijd wél al eens in Lokeren.. één keer alleen en één keer met Lucretia.. het is er best mooi. Maar de natuur eromheen lonkte toen ook wel hoor.. ik zag alleen het stadspark uitgebreid, dus ik kijk uit naar fotorantjes en jouw blogjes over júllie wandeling daar.

   1. Lucretia’s dochter woont er.. die haar man heeft er zijn restaurant tegenover de kerk. Daar was toen het laatste feest wat Lucretia gaf voor haar vrienden, waar ik ook bij was. Daaraan vooraf heb ik toen een stadswandeling gemaakt door Lokeren.. gelukkig mocht dat toen nog zonder mondkapje. 😉

     1. Het restaurant? was het gesloten..? oei.. die waren eigenlijk zélden dicht.. hopelijk geen zware tijden door corona!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.