Gehakkelde aurelia – the comma (2)

De gehakkelde aurelia is in Nederland en België een algemene soort, die bij bosranden, struwelen en in parken en tuinen kan worden waargenomen. Met de dagpauwoog, atalanta, kleine vos en landkaartje is de gehakkelde aurelia een van de “brandnetelsoorten” onder de dagvlinders, waarvan de rupsen vooral op brandnetel te vinden zijn. Het menu van de rups van de gehakkelde aurelia kan echter ook uit andere planten bestaan. De vlinder overwintert als volwassen dier verstopt in boomholtes of tussen afgevallen blad.

Polygonia c-album, the comma, is a food generalist (polyphagous) butterfly species belonging to the family Nymphalidae. The angular notches on the edges of the forewings are characteristic of the genus Polygonia, which is why species in the genus are commonly referred to as anglewing butterflies. Comma butterflies can be identified by their prominent orange and dark brown/black dorsal wings.

37 thoughts on “Gehakkelde aurelia – the comma (2)

 1. Hier in Dilbeek verbaas ik me de laatste maand dat er veel vlinders zijn ineens…
  Koowitjes, citroen vlinders, de gehakkelde aurelia en kleine blauwe vlindertjes.
  De natuur doet raar de laatste jaren.
  Mijn complimenten voor je mooie macro’s van de aurelia !

 2. Mooie foto’s van dit prachtige vlindertje Joke

  RE: Op BLOGGER! Daar valt helemaal niet te reageren
  Dan maar op facebook 🙂 Joke
  Groetjes, Bram

 3. Mensen moeten eens meer mooie bloementuintjes gaan maken in plaats van stenen paden want dan zouden er veel meer vlinders wezen. Want helaas ook dit jaar zijn er vele niet meer gezien. Maar deze gehakkelde aurelia die zijn naam dankt aan de gehakkelde vleugels had ik nu wel ontmoet in de heemtuin hier in de Alblasserwaard en dat vond ik al super. De rupsen van deze vlinder probeer ik ook wel eens te zoeken want zij moeten leven op de bovenkant van de bladeren, waar ze niet opvallen omdat ze net een vogelpoepje lijken. En dan is het best moeilijk om ze te herkennen. Heb je ook de onderkant van de vleugel eens bekeken want daar bevindt zich een kleine, opvallende witte C. en dat is dus zijn 2e naam.- Polygonia c-album. Prachtige fotografie die ook mijn complimenten weer verdienen.

 4. IK heb dit jaar heel veel vlinderds gezien en heb er ook heel veel in de tuin.Heeft wat te maken met de diversiteit in mijn tuin.Vandaag een viertal koolwitje,2 blauwtjes,atalanta,aurelia en citroenvlinder in mij tuin en dat is al weken bezig.Heb hier ook heel veel nachtvlinders en de libel van gisteren dook ook vandaag weer op.

 5. Heel mooi vastgelegd, Joke !!
  Dit is het eerste jaar dat ik haar hier niet in de tuin ben tegengekomen. Ieder jaar wordt het minder met de vlinders. Jammer hoor… 😞
  Lieve geniet groetjesss Anna 🤗

 6. Ook ooit in de tuin gezien.. maar dit jaar is het echt bedroevend weinig met de vlinders hier in de tuin. Een paar jonge atalanta’s en koolwitjes.. dat is het wel. Nog geen dagpauwoog, distelvlinder, kleine vos of aurelia gezien dit jaar.. er waren jaren dat die gelijktijdig op één bloem van de vlinderstruik zaten..!
  Maar jouw foto’s zijn er niet minder om! 🙂

   1. Wat is dat trouwens voor mooi bloemetje waar die vlinder op zit.. weet je dat?
    De bestrijding van de eikenprocessierups met die aaltjes zal er voor iets tussen zitten dat er minder vlinders zijn hier.. er werd al voor gewaarschuwd dat die aaltjes ook andere rupsen eten. Maar dat dat de gemeente hier dus voor vleermuizen en koolmeesjes gekozen had ter bestrijding van die branderige rupsen.

 7. Mooi
  Deze heb ik dit jaar nog niet gezien
  Behalve m’n dagpauwoog op m’n blog zag ik alleen nog maar koolwitjes
  Zo weinig soorten vlinders dat er nog te zien zijn

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.