Demervallei ‘Achter Schoonhoven’ – nature reserve / 1 (12 foto’s)

Aarschot
Demer-Langdorp

Achter Schoonhoven ligt in de Demervallei, stroomopwaarts van Aarschot. De sterk meanderende Demer vormt hier de grens tussen de Kempen en het Hageland.

Demer Langdorp
Demer-Langdorp

Achter Schoonhoven is een mozaïek van weilanden, bosjes en struwelen. Deze zijn voor het grootste deel gelegen aan de rand of in de oorspronkelijke komgronden van de Demer. Deze rivier is sterk meanderende maar ligt voor het grootste deel in een bedijkte bedding op haar weg door het natuurgebied. Door het aangepaste natuurbeheer worden de oude moerasgronden hersteld met de vele plaatsen waar kwelwater aan het oppervlak komt.

groot kaasjeskruid – common mallow
gewone berenklauw – hogweed

Fauna en flora aan de randen van de Demer en het bos en dit vooraleer ik echt het bos en de velden induik.

klaversoort – clover
wilgenroosje – rosebay or great willowherb – fireweed
grote engelwortel – garden angelica – wild celery

Het gebied is beschermd als vogelrichtlijngebied en een deel als habitatgebied. Het dient van oudsher als hooiland. Het vroegere beemdgebied is een kleinschalig, zeer afwisselend landschap, met (hakhout-) bosjes, houtkanten, knotbomen, hooilanden, ruigten en struwelen. Het centrale deel van de vallei, vroeger broekgebied, is een meer open landschap, met lage struiken en doorzicht in de vallei.

Net toen ik het bos indook vloog er voor mijn voeten een groene specht de lucht in! Heb even hevig gevloekt 🙂

Wordt vervolgd.

50 thoughts on “Demervallei ‘Achter Schoonhoven’ – nature reserve / 1 (12 foto’s)

 1. Gewoon heerlijk daar, Joke !!
  Prachtige foto’s en die klaversoortje is de Gewone rolklaver…
  Lieve geniet groetjes Anna 🤗

 2. Wat is het daar mooi aan de Demer. Prachtige foto’s zijn dit alweer Joke. De groene specht heb je dan wel gemist, maar die komt heus nog wel op een andere keer voor jou poseren. 🙂

 3. Heel mooi Joke en wat een “opener” man man Schitterend Ps die anderen mogen er ook zijn hoor Wat ik spijtig vind ;allez ……………een dame die vloekt !! en dan nog omdat een beestje dat VLEUGELS heeft wegvliegt Tja dit gaat mijn verstand enzovoort te boven Hopelijk komt er nog een vervolg tot in Langdorp Mooie pastorij en kerk omgeving Ben héél benieuwd Ps er ik daar ook een Wolfscafé eten en drinken kan men op twee plaatsen Versterkende groetjes

 4. Hoie Joke, Supermooie omgeving en ik dacht eerst dat je Schoonhoven bedoelde in mijn omgeving maar daar is helemaal geen damvallei. : ) Maar toen ik verder las zag ik dat deze mooie omgeving in België is. En het is dan ook heel mooi om te wandelen en te fietsen. En je fotografie was daarbij ook heel mooi weer. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Want geniet steeds van de omgevingen die voor mij heel onbekend zijn.

 5. jij komt nog eens ergens
  wat een mooie streek
  prachtige foto’s
  zo is dat met groene spechten haha, bij mij vliegt die ook net steeds weg, die zien ons eerder komen dan wij hen zien zitten

 6. Zeer mooie streek, ik was er reeds met de fiets (de Demer gevolgd tot in Diest) en heb er ook gewandeld in de streek achter Langdorp. Erg landelijk en prachtige slingers in de rivier. Zowel je landschappen als je macro’s zijn meer heel mooi.

 7. supermooi Joke, ben je met willy gaan wandelen 🙂
  die zou het daar zeker ook erg mooi vinden, en dan op tijd stoppen om een duvelke te pakken he
  xxx

  1. Er was maar één cafetaria bij begin en einde dezelfde. En Willy ging moeten trakteren, had niets bij, geen pas, geen rijbewijs, geen geld, zat in een andere tas 😇

 8. Je foto’s tonen een prachtig natuurgebied, benieuwd naar het vervolg. Jammer van die specht maar toch wel een schietgebedje gezegd na al dat gevloek?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.