Deurle – Sint-Aldegondiskerk / 2 (10 foto’s)

De Sint-Aldegondiskerk in de Oost-Vlaamse deelgemeente Deurle is toegewijd aan de heilige Aldegondis. Het is een bakstenen neoromaanse kerk die in 1835 werd gebouwd. Het interieur is neoclassicistisch.

In de buitenmuren van de kerk zijn 6 staties in bas-reliëf te zien die episodes uit het leven van Sint-Aldegondis voorstellen.

De oudste archieven over een kerk in Deurle dateren van 1121. Een bisschoppelijke oorkonde, bewaard in het Rijksarchief van Gent, vermeldt dat enkele kerken waaronder de kerk van Lathem (Sint-Martens-Latem) en Dorla (Deurle) onder het patronaat  werden gesteld van de Sint-Baafsabdij te Gent. In het jaar 1121 was er dus zonder twijfel een kerk te Deurle. Het is niet achterhaald of het eerst een houten kerk was of reeds een oude kerk in Doornikse steen.

Na een inbraak met diefstal in 1645 werd een sacristie gebouwd om de waardevolle voorwerpen op te bergen. Het is ook in de 17e eeuw dat een hoogzaal in de kerk wordt ingebouwd. Wegens de aangroei van het aantal parochianen van rondom 200 in 1639 naar 633 in het jaar 1783 wordt de kerk vergroot.

De huidige kerk dateert van 1835 en werd in verschillende fasen gebouwd. De volledig vernieuwde kerk werd ingewijd op 25 juni 1855. Het gebouw is een pseudo-hallenkerk in baksteen, het exterieur is neoromaans, het interieur is neoklassiek. De kerk werd verbouwd in 1912.

Tussen 1980 en 1986 werd de kerk grondig gerestaureerd en aangepast aan de moderne vereisten. In die periode werd de vroegere parochiale feestzaal gebruikt als noodkerk.

Het rechter zijaltaar is gewijd aan St-Aldegonde. Op het antipendium (de altaarbekleding) onder het altaar is te zien hoe ze zieken geneest. Haar polychroom eikenhouten beeld op het altaar (1635) toont haar als kloosteroverste met boek, staf en rozenkrans omdat ze de stichter was van het klooster van Maubeuge.

Het orgel werd in 1956 door Loncke gebouwd en werd na de restauratie van de kerk in 1992 volledig gerestaureerd.

In 2002 werden twee nieuwe glasramen geplaatst,het ene ter ere van Sint-Aldegondis, het andere ter ere van Sint-Kristoffel. In 2004 werden nog twee glasramen geschonken. Ze symboliseren het doopsel en de eucharistie. De vier ramen zijn ontworpen door Ingrid Meyvaert en uitgevoerd in het atelier Mestdagh te Gent.

Rondom de kerk liggen verschillende kunstenaars begraven, waaronder Gustave De Smet (kunstschilder en samen met Permeke van de grote namen uit het Vlaams Expressionisme) en zijn broer Léon De Smet. Ook Gaston Martens, toneelschrijver en auteur van het stuk ‘De Paradijsvogels’, dat later door de BRT gebruikt werd als inspiratie voor de gelijknamige televisiereeks, vond hier een laatste rustplaats. 

Wordt vervolgd

33 thoughts on “Deurle – Sint-Aldegondiskerk / 2 (10 foto’s)

 1. Ik heb ooit van wijlen mijn oma (geboren en getogen in Brabant) een Sint-Kristoffel icoon gekregen. Deze draag ik al die jaren al bij me in mijn portemonnee 🙂
  ik ben onder de indruk van je prachtige foto’s van deze kerk. Het altaar, het kerkorgel, de prachtige glas in lood ramen maar ook de inrichting zelf.

 2. Wat heb je dit weer mooi vastgelegd en beschreven. Zo’n plek moet goed bewaard blijven. Fijn om te zien en lezen! Goed weekend!

 3. In dit kerkje en deze begraafplaats heb ik ook wel eens rondgelopen. In Deurle zijn trouwens enkele mooie musea waar je de werken van al die Latemse kunstenaars kan bewonderen,

 4. Mij boeien vooral die brandglas ramen.
  Dat is nog eens echt vakwerk !
  Hoe krijgen ze al die prachtige kleuren in het glas voor elkaar ? Dat vraag ik me altijd af als ik in een kerk het interieur bewonder.

 5. een kleine sobere kerk ,.. het uiterlijk neoromaans?

  neo-romaanse trend..lees ik in de inventaris van het onroerend erfgoed , wat toch niet hetzelfde is

  wel knappe moderne glasramen

  prettige avond Joke

 6. Wat leer ik hier weer veel en wat een mooie serie weer. En in deze kerk houdt men zich ook aan de afstand gezien de stoelen in de kerk. En ja de glasramen deden mij ook weer veel plezier omdat ik hier ook van houdt. Het is toch heel veel werk om ze zo mooi te maken waarin soms kleine stukjes glas zijn gerangschikt om patronen of afbeeldingen te vormen. En je zal je schrijven eens kunnen delen met de gemeente Deurle want ze zijn heel informatief.

 7. Oh die ramen.. echt schitterend.. en je hebt ze zo supermooi gefotografeerd!
  Die kerken hebben altijd een hele geschiedenis.. al ben ik totáál niet gelovig, vind ik dat toch altijd interessant om te lezen.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.