Hoei – Huy / 3 (14)

We verkennen Hoei nog wat verder de tijd die we hebben. Kleindochter slaapt nog ‘s middags en ook ‘s avonds kan ze niet te laat naar bed als de volgende dag een werkdag is…

Langs het koor aan de buitenkant van de Collegiale, Rue du Pont, bevindt zich het Bethlehemportaal (14de eeuw), één van de mooiste portalen in Wallonië. De scènes vertellen de geschiedenis rond de geboorte van Jezus (Geboorte, Aankondiging aan de herders, Moord op de Onschuldige Kinderen, Aanbidding van de Koningen).

In de verte werpen we een blik op het Fort.

Gebouwd tussen 1818 en 1823 door de Hollanders op de site van het vroegere kasteel, li Tchestia genoemd dat in 1717 werd afgebroken. Een belangrijk, nog zichtbaar, overblijfsel van dit gebouw is een put van 90 m diep die in de 16de eeuw werd uitgegraven.

Van mei 1940 tot 5 september 1944 vormen de Duitsers het Fort om in een interneringskamp, bewaakt door het Duitse leger en onder controle van de geheime militaire politie. Meer dan 7000 gevangenen van verschillende nationaliteiten werden er opgesloten. Het is nu een gedenkteken van de Tweede Wereldoorlog geworden.

Place Verte nr. 6, een gotico-renaissance gebouw uit begin 16de eeuw. Dit gebouw draagt de naam van de boxer Albert Nokin die er een café had. In 1985 werd het gerestaureerd. Op het gelijkvloers bevindt zich nu de Culturele stichting Bolly-Charlier die er regelmatig tentoonstellingen organiseert.

Place Verte en we krijgen bezoek…

Eentje was er kletsnat van het spelen aan de fontein en konden we andere kleren aantrekken 🙂

FONTEIN LI BASSINIA I Beschouwd als één van de vier wonderwerken van Hoei, werd deze fontein opgetrokken in 1406, als uitzonderlijk Patrimonium van Wallonië geklasseerd. De watervoorziening gebeurt via een pomp die het water toevoert van de bron die in de wijk Sint-Catharina opwelt. De Bassinia werd recentelijk gerestaureerd.

Vanaf de fontein werpen we nog een blik op de Collegiale. Na het smullen van een ijsje of sorbet besluiten we huiswaarts te keren.

Nog een laatste blik op het Stadhuis.

Vroeger stond hier de graanhal. Het gebouw dateert van 1766 en is een klassiek voorbeeld van de stadhuizen in het Land van Luik. De symmetrische voorgevel is bekroond met een driehoekig fronton met het blazoen van de stad. Een perron met dubbele trap geeft toegang tot de “bel étage”. De klokkentoren telt 37 klokken waarvan twee van 1406 dateren.

In de heel nabije omgeving van Hoei zien we deze watertoren, denken we toch. Helaas vond ik er geen informatie over maar ik vond het gebouw wel de moeite waard om even uit te stappen en een foto te nemen.

Dag Hoei, tot een volgende keer!

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

39 thoughts on “Hoei – Huy / 3 (14)

 1. Bijzonder interessant, Joke. Die fontein is werkelijk een middeleeuwse parel. De aparte toren was zeker ook een foto waard. Een heel mooie reportage Joke !

 2. Wat een mooie foto’s die wolken maar ook dat poesje. Ik ben in Huy geweest. Rustig 15 jaar geleden maar ik herkende het. De watertoren die je gezien hebt hoorde bij een papierfabriek maar dat gebouw was een filter. Water uit het nabij gelegen riviertje werd erin gepompt. De papierfabrieken (Papeterie Godin) waren ooit belangrijk voor de omgeving maar in 1967 gesloten het heeft nog een opleving gehad toen werd er toiletpapier gerecycled maar sinds 1999 was het verlaten. Er zijn plannen om appartementen in de toren te maken. Voorlopig hebben ze de overigens gebouwen enkel gesloopt. Hier een link (https://goo.gl/maps/JV754fvMyqmLSE3E8) naar streetview van maart 2010.

 3. Kijk met veel plezier naar je volgende wandeling hier.Dat was ik vergeten nog bij mijn woorden maar ik drukte te snel en voor ik het wist was het al gezet.

 4. Hier heb ik echt van genoten wat een prachtige omgeving is het hier en wellicht ook onbekend bij menige. en door jou ook weer veel verleden en heden er mee geleerd. Wellicht ga je nog eens terug want ik vermoed dat er nog veel meer te is wat de moeite waard is om te delen. Dank voor de serie.Zomergroetjes, tine

 5. Een schitterende fotoreeks! Hoei/Huy heeft dus een bijzonder rijke geschiedenis waar wij op school niets over geleerd hebben. (Of dat ik mij kan herinneren..) Staat op het verlanglijstje!

 6. Mijn Nikon en ik hebben toch mooi meegelopen door deze blog…even ook vakantie beleeft nu…mooie foto`s en fijne info….groetjes Leo.

 7. Goh, zag toevallig in de speeltuin bij Palogne (in de Ardennen hè) ook kindjes met zo’n strooien hoedje op.. én ‘klakskes’.. da’s klaarblijkelijk in in BE? Wél grappig dat ze er nog net op het randje op staat hehe.. en lekker spelen met water, jaa.. dat mócht natuurlijk met zulk mooi weer!
  Wat een mooie wandeling deden jullie daar in Hoei.. ik was er denk ik nog nooit echt.. alleen maar doorheen gereden op weg naar Sy. Heb duidelijk wat gemist!

  1. Dat is het zonnehoedje van mama of papa maar zij wil het altijd opzetten 😃. Eens naar toe gaan als je nog eens in Sy bent of is het ver af?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: