Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus van Hoei – Huy / 2 (13)

De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus van Hoei (fr: Collégiale Notre-Dame de Huy) is een kerk in de Belgische stad Hoei. Het is een collegiale die toegewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw en de heilige Domitianus van Hoei, aan de rechteroever van de Maas.

De massieve westtoren -48 meter hoog- omvat ‘Li Rondia’ (1508), het grootste rozetvenster in straalgotiek in Wallonië, 6 meter aan de binnenzijde en 9 meter aan de buitenzijde. De toren en Li Rondia werden grondig gerestaureerd tussen 1998 en 2005.

Het hoofdaltaar met een voorstelling van het Laatste Avondmaal. Interessant om weten aan beide kanten staat een dienaar wat bij andere laatste avondmaal afbeeldingen niet voorkomt.

Het interieur van de Collegiale. De eerste steen van de gotische kerk werd in 1311 gelegd op dezelfde plaats als verscheidene vroegere kerken. Het koor was klaar in 1377 en het volledige gebouw pas in 1536. Het is een mengeling van 14de-eeuwse straal- en 15de-eeuwse vlammende gotiek. Geklasseerd als uitzonderlijk patrimonium van Wallonië.

Enkele stukken van de tentoonstelling Trésor de Jérusalem. Deze stukken dateren van duizenden jaren voor Christus.

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

Meer over de Collegiale kan je lezen op de pagina van wikipedia.

34 thoughts on “Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus van Hoei – Huy / 2 (13)

 1. Waw ! Wat een imposante kerk waar blijkbaar super interessante tentoonstellingen worden gehouden. Je hebt dit kerkinterieur heel mooi in beeld gebracht Joke !

 2. Die kerk heb ik toen niet bezocht, dank zij jou mag ik er toch een blik in werpen waarvoor dank. Blijkbaar heb ik er wat aan gemist wegens tijdsgebrek…

 3. Ik hou van mooie glasramen en de eerste is wel echt heel mooi zeg. Maar ook alles wat je weer liet zien. Echt supermooi gefotografeerd. Ben zeker al erg benieuwd wat je in de volgende serie laat zien vanuit deze omgeving.

 4. Wauw.. dat rozetraam.. geweldig! en zo mooi op de foto gekregen.. knap!
  Het plafond lijkt me ook de moeite.. dat zijn de twee dingen die ik het interessantste vind in een kerk.. het plafond en de ramen. Maar het beeldhouwwerk en houtsnijwerk laat ik ook niet ongezien. 🙂
  En een tentoonstelling is altijd een bonus.

     1. Even gezocht.. en zag op beelden van net na de brand dat dat rozetvenster ongeschonden leek te zijn.. klein wondertje denk ik!

 5. De foto van het grote glasraam is perfect geslaagd met nog genoeg detail van de omliggende muren. Wat mij opvalt is bij de van de graflegging, de man rechts een hoofddeksel draagt dat mij eerder Turks voorkomt. En inderdaad, nog nooit een dienaar gezien bij het laatste avondmaal. Ik geloof dat ik deze stad in mijn eigen provincie moet gaan verkennen, het lijkt een Waals pareltje.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.