Hoei – Huy / 1 (15)

Hoei (Frans: Huy) is een Belgische stad en gemeente, gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Maas, de Hoyoux en de Mehaigne in de provincie Luik (Liège).

Op een zondag in juni aangeland in Hoei. Net na die hittedagen was het frisser, mooi droog weer, wolken maar geen buien voorzien volgens het KMI. Na het dutje van kleindochter zijn we vertrokken. Ongeveer een uurtje rijden, heb nu ook niet op de klok gekeken. Alles hebben we niet bezocht maar het was een fijne namiddag en dan hebben we nog iets om naar uit te kijken een volgende keer 🙂

We stonden geparkeerd kort bij het oude centrum en de Maas. Dus zijn we maar een keertje tot aan de Maas gestapt. Ik liet graag mijn oog vallen op de mooie muurschildering (geen info over teruggevonden).

Even dreigende wolken maar die trokken verder…

In de verte zie je de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus van Hoei. Komen we in een ander logje uitgebreider op terug.

Aan de Maas aangekomen zien we een standbeeld van een meisje van 4 meter hoog dat de ‘hoop’ symboliseert. Ze staat net naast de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw.

Battahuis

Aan de overkant van de Maas ligt het Battahuis. Dit geheel van gebouwen (16de – 17de eeuw) is het vroegere toevluchtsoord van de abdij Val Saint-Lambert. Het hoogste gebouw is het oudste. De voorgevel langs de straatkant werd na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. De lange vleugel, in het verlengde van het hoofdgebouw dateert uit de 17de eeuw. Hij onderscheidt zich door de overbrugging die vroeger toegang gaf tot de kade en de brug over de Maas.

Er staan wat stellingen aan de buitenkant van de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw en op verschillende ervan zijn schilderingen aangebracht.

Ik denk dat we een blik in de verte werpen op het Fort.

Aan het einde van de ‘rue des Cloîtres’ kan je er de grafstenen bekijken afkomstig van het vroegere kerkhof van het Sint-Quirinusklooster (nu college).

De toegang tot de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw is open. We kijken even om het hoekje en ja met voorkeur mondmasker gaan we binnen. Er is voldoende ruimte en niet zoveel mensen.

De binnenkant van de Collegiale is voor een volgend logje.

25 thoughts on “Hoei – Huy / 1 (15)

  1. Ik ben nog nooit in Hoei geweest, Zo te zien heb ik een en ander gemist. Wat een mooie stad met een rijke geschiedenis.

  2. Een aantal duidelijk herkenbare beelden. Over een 3 tal jaar ben in met de fiets van Namen naar Hoei gefietst en terug (langs de oevers van de Maas). Zeer mooi maar niet altijd een even glad wegdek op het jaagpad.

  3. Gisteren doorheen gereden.. het was er voor een doordeweekse dag maar érg druk!
    In de auto gebleven dus.. en nu kan ik hier met jou de mooie stadswandeling meedoen, met extra: oog voor kunst hehe.. thanx!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.