Ringgracht *domein Roosendael* ring canal / 1 (14 foto’s)

Achthonderd jaar geleden werd hier een cisterciënzerabdij opgericht die maar liefst vijf eeuwen zou bestaan. Getuige hiervan zijn het Pesthuis en de ringgracht uit de 17de eeuw en het Poortgebouw en Koetshuis uit de 18de eeuw. Na de Franse revolutie werd de abdij verkocht en omgevormd tot een privaat buitenverblijf. In de 19de eeuw werd het indrukwekkende Engelse landschapspark aangelegd. Het huidige landhuis werd in 1920 gebouwd.

Sinds 1959 doet het domein dienst als jeugdverblijfcentrum voor schoolgroepen en jeugdverenigingen. Vandaag verwelkomt domein Roosendael ook verblijfstoeristen en wandelaars. Verschillende gebouwen werden inmiddels beschermd als monument en ook het omringende landschap geniet een beschermde status.

Helaas van al het bovenstaande heb ik niets gezien. Wandelen binnen de ringgracht was verboden wegens Covid19 en omdat ze er jongeren gaan opvangen in de vakantie in bubbels van 50 wilden ze de omgeving nu al veilig houden. Nog eens teruggaan is de boodschap.

Dus werd ik begroet door de ezels en de geiten en zocht ik de toegang tot een rondje rond de gracht.

Een juffer kwam even dag zeggen. Ik zag er maar twee, geen libellen (met al dat water verwacht je er toch meer) en bijna geen vlinders en als ze er waren gingen ze niet zitten of toch…

Ik fotografeerde de dagkoekoeksbloem en het wilgenroosje. Verder draaide ik rond de ringgracht en zag een gekkerd op het water en naderde stilletjes…

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

wordt vervolgd

49 thoughts on “Ringgracht *domein Roosendael* ring canal / 1 (14 foto’s)

 1. Je zou inderdaad bij dat water en met die bloemen meer leven verwachten. Misschien was het net iets teveel bewolkt?
  Het is een prachtige serie geworden ook met veel variatie.

 2. Wat een prachtige foto’s weer, Joke !!
  En wat een heerlijk gebied… zoveel te zien.
  Lieve geniet groetjes, Anna 🤗

 3. Covid gooit veel roet in het eten. Maar het ezeltje en het geitje zijn ook schattig. En wat een prachtig domein ! Jouw foto’s zijn zoals altijd top. Er zijn inderdaad niet zoveel vlinders te zien, deze zomer. Zou er iets aan de hand zijn in de natuur ? Ik ben al benieuwd welke gekkerd jij hebt verschalkt. 🙂

 4. Uitstekende fotografie , zoals we dat van je gewoon zijn 🙂
  Maar wat me ‘verontrust’ is dat jij ook opmerkt dat er weinig waterjuffertjes en bijna geen libellen meer zijn in dit nochtans waterrijke gebied. Hier in Dilbeek valt het me ook op. Ook het aantal vlinders daalt elk jaar.

 5. Dan had je wel pech want de gebouwen zijn mooi gerestaureerd.Heb je het poortgebouw niet kunnen fotograferen?In de lente zou je er ook eens kunnen gaan kijken.Het is het grootste sneeuwklokjesreservaat dat ik ken.Maar de foto’s die je ons nu toont zijn uitmuntend

  1. Dankjewel, Joke, ‘altijd’ zo attent. Da’s een gave die ‘k mis…
   Morgenochtend ga ‘k boterhammetjes eten met dat andere attente dametje…
   Lie(f)s.

 6. Altijd leuk die dieren. En ik snap dat ze veiligheid willen garanderen maar serieus 50 kinderen? Dat zijn toch al snel 75 ouders die erbij betrokken waren. Onbegrijpelijk.

 7. Dat heb ik nog niet mee gemaakt,begroet worden door de Ezels en de geiten.
  Je hebt toch prachtig de blauwe juffer in beeld gekregen en mooie bloemen
  een mooie wandeling Joke, de moeite meer dan waard!
  groetjes Christiene

 8. Mooie weerspiegeling in de waterpartijen, Joke. De juffer – ik waag mij niet haar te benoemen – en het wilgenroosje zijn volledig mijn smaak. En die ezel… zou hij ook Kamiel noemen zoals al onze ezels vroeger?

 9. Ezels en geitjes.. da’s toch al een mooi begin! 🙂
  En dan nog al dat andere moois..! Zo missen we die oude gebouwen niet hoor.. maar die ga jij vast óók nog weleens vastleggen vermoed ik.. iets om naar uit te kijken!

 10. Vooral de juffer en het wilgenroosje vind ik heel mooi in beeld gebracht. Enkele jaren geleden kwam ik daar ook wel eens… toen woonde ik daar in de buurt. Leuk te zien dat het domein mooi onderhouden blijft.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.