Silsombos – bosorchissen / common spotted orchid (13 foto’s)

Het Silsombos (ook Silsembos) is een naar Vlaamse normen een relatief groot natuur- en bosgebied (tussen 50 en 100 ha) in de Belgische gemeenten Kortenberg en Kampenhout. Het Silsombos vormt het westelijke deel van een groot boscomplex dat zich ook uitstrekt over het grondgebied van de gemeente Herent. Het Silsombos is bekend voor zijn bosorchissen.

Dubbel klik op de foto’s om te vergroten – double click on a picture to enlarge

muggenorchis-Gymnadenia
basterdklaver – alsike klover

Echte koekoeksbloemen – ragged robin

valeriaan-valerian

De kroonjuwelen van het Silsombos zijn ongetwijfeld de duizenden bosorchissen die begin juni bloeien. Zij begeleiden nog meer moois zoals knolsteenbreek, echte koekoeksbloem, margriet en bijenorchis. De brede orchis is de eerste orchidee die al vroeg in mei de graslanden versiert. De grote muggenorchis, bergnachtorchis, brede wespenorchis en de grote keverorchis brengen het aantal orchideeënsoorten in het Silsombos op zeven. Een orkest van nachtegalen, sprinkhaanzangers, zanglijsters en blauwborsten maken je kleurrijke natuurervaring compleet.

Wordt vervolgd…

47 thoughts on “Silsombos – bosorchissen / common spotted orchid (13 foto’s)

 1. schitterend bloemen serie en foto’s, vooral de orchissen vind ik heel mooi om te zien, prachtig hoe deze zo mooi scherp hebt weten te fotograferen Joke.

 2. Het lijkt wel alsof de blaadjes van de frêle bloempjes van deze orchissen beschilderd zijn met een fijn penseeltje. Ik wist niet dat er ook een koekoeksbloem bestond.
  Een prachtige reeks natuurfoto’s alweer, Joke. Jammer dat we er geen geluid kunnen bij hebben. 🙂

 3. Deze bloemen ziet prachtig uit. Deze kleur geeft zachte tinten. Insect er bovenop maakt heel mooi Joke.
  Het is altijd vrolijk om te zien bij jou.

  1. We trekken er normaal de zaterdag met een aantal natuurfotografen op uit naar een bepaalde bestemming. Heeft stil gelegen maar nu wordt er weer een natuurgebied voorgesteld en gaan we apart in de loop van de week.

 4. Ik sta echt versteld van de rijkheid aan orchideeën in dat gebied ! Je hebt ze, net als de andere planten, weer mooi voor de lens gehaald. Orchideeën maken me altijd heel blij wanneer ik ze aantref. Tot hiertoe zag ik er nog maar enkele en de bloemen waren nog gesloten.

 5. Geweldig! zo mooi die orchissen! Je hebt ze er schitterend op! Nooit geweten dat er ergens zoveel verschillende bij elkaar groeien! Dit bos staat nu zéker op m’n ‘nog-te-gaan-zien’-lijstje.. ik zag op de website van Natuurpunt dat honden er zelfs toegelaten zijn, dus dat komt mooi uit!

  1. Ja aan de lijn mogen ze mee! En er is een plannetje met wandelingen. De weide met bloemen is bij het begin, meestal raak ik niet verder ben dan al dood gestoken door de muggen 🤣

   1. Ah ja.. dáárvoor kun je ook door de modder kruipen hè.. een beetje klei op je huid, dat houdt muggen wel tegen hahahaa!

     1. Hahaa.. of gewoon weer onder een boomstam door kruipen..! 😉
      Je mag ook simpelweg een beetje deet spuiten van mij hoor hahahahaaa!

     2. Ben in 2001 naar Kenia geweest met mijn twee dochters en we hebben daar zoveel Deet gespoten dat we overgeven als we het nog maar ruiken!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.