Bruin zandoogje – Meadow brown

Het bruin zandoogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels bruin. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich een zwarte “oogvlek”. Bij het vrouwtje bevindt zich op de voorvleugel een oranje veld, en heeft de oogvlek meestal een witte kern. Verwarring met het oranje zandoogje is mogelijk, maar bij het vrouwtje van het bruin zandoogje zit geen oranje op de achtervleugel, of heel weinig, terwijl bij het oranje zandoogje de achtervleugel oranje met een bruine rand is. De achterrand van de achtervleugel is gekarteld.

***

There is marked sexual dimorphism in this species. The upperside of the male is uniformly light brown with a black ocellus centered white at the apex of the forewing, while the female has a tawny patch more or less extended around this ocella. The underside forewing is ochre-colored bordered with dark beige with the same ocelli at the apex in the male, while the hindwing is greyish to brown with a more or less orange band in the female. The males are also much more active and range far about, while females fly less and often may not move away from the area where they grew up.

38 thoughts on “Bruin zandoogje – Meadow brown

  1. En die vlinders gaan regelmatig gewoon op de grond zitten en dan is er fototechnisch niet zoveel meer aan. Maar jij had geluk dat je vlinder koos voor een prachtige ondergrond.

  2. Mooie foto heb je gemaakt van deze vlinder. Vlinders zijn gek op stuifmeel. Lekker ruiken komen ze op af. Mooie foto. Fijn weekend.

  3. Euhmm.. ah ja.. een bruin-oranje vlindertje met een oogvlekje.. got it! 🙂
    Zag ze voor het eerst in het krekengebied bij Ouwerkerk, ontstaan tijdens de Watersnoodramp in 1953. Sindsdien kan ik ze wel herkennen.. denk ik hehe. Déze acrobaat hing een beetje op z’n kop, maar dat maakt de foto nóg interessanter! 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.