Vorsdonkbos en turfputten / 2 (13 foto’s)

Het geluid van de kikkers was sterk aanwezig. Ik heb ze niet kunnen ontdekken maar hun gekwaak steeg boven alles uit. In tussentijd genoot ik van de flora aan de turfputten en op de verschillende velden.

akelei

De akelei is vermoedelijk overgewaaid van de naastgelegen tuintjes. Ik zag maar een paar plantjes aan de rand van het bos.

Amerikaanse vogelkers

De Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina) is een plant uit de rozenfamilie. De soort is in Nederland en België geïntroduceerd en vanaf de jaren twintig van de twintigste eeuw als vulhout in de bossen aangeplant.

Bloesem van de bramen
echte koekoeksbloem

De Nederlandse naam koekoeksbloem is evenals de botanische naam, het Duitse ‘Kuckuckslichtnelke’ en het Franse ‘Lychnis fleur-de-coucou’, afgeleid van het spuug, dat vroeger koekoeksspuug werd genoemd en soms op de stengels van de plant kan worden gevonden.

Gelderse roos

De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte bloemen die in platte tuilen voorkomen. De randbloemen zijn steriel, de overige bloemen zijn vruchtbaar. De randbloemen hebben de functie om insecten te lokken. De bloem wordt door insecten bezocht vanwege de nectar. 

De Gele lis. In Nederland en in iets mindere mate in Vlaanderen is de plant een bekend gezicht langs sloten en andere ondiepe waterwegen. Het aantal planten liep eind 20e eeuw in Nederland fors terug, reden waarom de plant in de lijst van wettelijk beschermde planten opgenomen is geweest.

De grote ratelaar komt van nature voor in vochtige, matig voedselrijke graslanden. De soort heeft erg geleden onder de intensivering van de landbouw. Tegenwoordig komt men de grote ratelaar weer meer tegen. De plant is namelijk gemakkelijk uit te zaaien en is populair bij (weg)beheerders. Omdat de zaden maar een jaar kiemkrachtig blijven dienen bermen en hooilanden met de grote ratelaar laat in het seizoen gemaaid te worden.

kale jonker

De kale jonker (Cirsium palustre) is een twee- of meerjarige vederdistel. Ze overwintert met winterknoppen onder of net boven de grond.

Vergeet-mij-nietjes

Volgens een Griekse legende gaf God bij de schepping aan alle planten een naam. Toen hij dacht klaar te zijn riep er een klein blauw bloempje: “Oh Heer, vergeet mij niet!”. “Zo zul je heten” zei de Heer toen 🙂

In een volgend logje kuieren we nog wat verder door het landschap.

31 thoughts on “Vorsdonkbos en turfputten / 2 (13 foto’s)

 1. Herkenbaar dat van die kikkers, zie de mooiste foto’s op internet er van
  maar ook ik hoor ze alleen maar kwaken, en zie er nooit een om te fotograferen 😦
  Maar de rest van je prachtige foto serie maakt het gemis van een kikker foto wel helemaal goed Joke.

 2. Wat heerlijk dat je kikkers in de verte horen kwaken. Wat is daar mooie bloemen om te zien. Je ziet zoveel in de natuur bloeien. Zo fris van natuur. Groeien maar door. Mooie macro’s foto zitten erbij. Knap!

 3. Ohhh dit is genieten, Joke en wat een mooie diversiteit !!
  De grote ratelaar is wel mijn favoriet hoewel de koekoeksbloem… 😄
  Ach ze zijn allemaal mooi…
  Lieve geniet groetjes Anna 🤗

 4. Wat een heerlijke serie weer. Volgens mij ken ik alleen de eerste niet, verder zie ik eigenlijk alleen maar ‘bekenden’ voorbij komen. Leuk dat jij ook mijn favoriet de echte koekoeksbloem prachtig hebt kunnen fotograferen. Een beetje jaloers ben ik op de foto’s van de ratelaar. Daar heb ik vorige week tevergeefs om gezocht. Een dezer dagen nog maar eens in de herkansing. 🙂

 5. Eigenlijk zou je zo’n piepklein stoeltje moeten meehebben, Joke, om voor elke bloem even te blijven zitten genieten…
  Ben je natuurlijk een hele dag kwijt…
  Lie(f)s.

 6. Dat is een prachtig boeket dat je bij elkaar fotografeerde. Vind die akeleien echt prachtig, maar is zeker geen wilde nee, zo’n mooie dubbele. De echte koekoeksbloem.. ik had van de week de dagkoekoeksbloem op m’n blog.. die echte ziet er wat wilder uit hè. Mooi hoor.. je hebt er je werk aan gehad al die info op te zoeken.. ik hou het meestal maar bij ‘nog een mooi bloemetje’ als ik het niet uit m’n hoofd ken hahahahahaaa!

 7. zo leuk om weten over het vergeet me nietje
  mooie reeks, genieten van al die bloemetjes
  de akelei en koekoeksbloem zijn eigenlijk ook wel heel mooie bloemen

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.