Grote groene sabelsprinkhaan – great green bush-cricket

De grote groene sabelsprinkhaan is een goede springer, die ook kan vliegen bij verstoring of gevaar. Eigenlijk is het eerder wegzweven, want de afstand bedraagt nooit verder dan een tiental meters en er is altijd een sprong nodig om van de grond te komen. De mannetjes ‘zingen’ door de voorvleugels langs elkaar te wrijven, en zijn te horen van drie uur in de middag tot drie uur ‘s nachts. Het geluid is zeer luid en goed te horen tot een afstand van 100 meter. De vrouwtjes zetten rond september de eitjes af die met de legbuis of ovipositor, in schorsspleten of in de bodem worden gebracht. De nimfen komen in de lente uit het ei, na te hebben overwinterd. De jonge groene sabelsprinkhanen blijven de eerste vervellingen nog in de lagere begroeiing omdat ze nog niet kunnen vliegen. Pas als ze volwassen worden rond eind juni wordt wat meer op bomen en hogere planten gekropen om beter te kunnen jagen en te zonnen.

English text: great great bush-cricket

45 thoughts on “Grote groene sabelsprinkhaan – great green bush-cricket

  1. Deze sprinkhaan is zeker klein om te zien. IK heb ze ook gezien. Zijn best klein om te zien. Goed verstop van jou foto. Maar hij is zeker prachtig om te zien.

  2. Zeer fraaie foto van deze sabelsprinkhaan, Jokke !!
    Heel mooi ook in het groen… 😉
    Lieve geniet groetjes Anna 🤗

  3. Het duurt inderdaad tot hij beweegt om hem goed te ontdekken en dan is het een kwestie van vlug zijn om hem te fotograferen voor hij er weer van door gaat.

  4. Ah ja.. er zíjn dus nog insecten die ik niet zo eng vind.. hoewel, in Frankrijk vind ik die enorme bidsprinkhanen toch nog wel een beetje griezelig hehe. Maar die kleinere hier.. nee, maar die springen of vliegen dus ook eerder van míj weg dan ik van hén hehe.
    Weer een prachtige foto.. maar dat zijn we hier wel gewend hè! 🙂

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.