Sierui of look – Allium or Garlic

Het geslacht Allium kent vele soorten en cultivars. De grootbloemige Alliums (Nederlandse naam: Sierui of Look) hebben de voorkeur voor een zonnige plek, maar gedijen ook nog goed in de halve schaduw. Sieruien bloeien als de meeste vaste planten alleen nog maar groen blad hebben. Ze zijn daarom zeer geschikt om te combineren met vaste planten. Plant ze in flinke aantallen, geef ze ieder voorjaar wat extra mest, en geniet in mei en juni al van een bloeiende border! Let bij het planten wel op de hoogte van de sieruien en vaste planten: tijdens de bloei moeten de Sieruien wel boven de vaste planten uitsteken! Uitgebloeide Alliums mogen later in het seizoen wel onder het blad van de vaste planten verdwijnen. Tenslotte staan sieruien bij voorkeur op een wat lemige of kleiige grond.

***

Allium is a genus of monocotyledonous flowering plants that includes hundreds of species, including the cultivated onion, garlic, scallion, shallot, leek, and chives. The generic name Allium is the Latin word for garlic, and the type species for the genus is Allium sativum which means “cultivated garlic”.

55 thoughts on “Sierui of look – Allium or Garlic

 1. prachtige details en mooie kleuren, toevallig van de week ook gezien (de paarse),
  wat is mei toch een schitterende maand met al die bloeiende natuur Joke!

 2. Sieruien ziet prachtig uit op de foto’s. Mooie scherpe foto’s geworden.
  Ik ben wel gek op bloemen. Wat is daar mooie buurt om te wandelen.
  Fijn weekend.

 3. Heel erg mooi. Ik hou van paars. Ooit wil ik wat meer tuin dan nu… ik moet deze echt onthouden. Ik vond de bloemen op de ajuinen in de moestuin van mijn grootvader ook altijd zo mooi.

  1. Die witte komen in mijn bloembakken. Zie liever de paarse maar die passen van kleur niet bij het gras dat in de bakken komt (rood) 😀

 4. Ik ben gek van deze bloemen. Ik had ze in mijn vroegere tuin, en nu zijn de (bio)bollen besteld om in het najaar in de grond te gaan in mijn nieuwe tuin.

 5. Die van de grootste foto.. die mooie donkere .. die zaten in het rouwboeket dat ik vandaag meenam naar de uitvaart. Er waren vele alliums in de diverse boeketten en stukken verwerkt.. voor iemand die heel erg van paars hield bloeien die nu precies op tijd.

   1. Ah, wel heel erg emotioneel natuurlijk.. vooral ook omdat nichtje ons zélf ook nog toesprak vanaf het videoscherm, dat had ik niet verwacht en was wel heftig. Maar het was vooral ook mooi, met héél veel bloemen en iedereen met wat paars aan. En prachtige toespraken van haar meest dierbaren.. waarbij we toch ook nog wel af en toe gelachen hebben.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.